vr. 10 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Sinds vandaag werden de importtarieven op 200 miljard dollar aan Chinese goederen opgetrokken van 10% naar 25%, op de vooravond van wat eigenlijk het teken van een handelsakkoord tussen beide naties moet zijn. Voor Trump is dat zeker nog geen uitgemaakte zaak, want het zit hem hoog dat China terugkomt op een eerder gemakte belofte. En China laat zich niet zomaar afdreigen.
Op de aandelenmarkten reflecteerden beleggers gisteren de nervositeit door een fors lagere opening, maar dat werd in de loop van de dag uitgewist. Dankzij de hoop dat er alsnog een deal uit de bus valt, maar ook omdat Trump een ‘beautiful letter’ heeft gekregen van ambtsgenoot Xi Jinping. Wall Street daalde uiteindelijk ‘slechts’ 0,4%.
Feit is dat het volledige beurssentiment staat of valt met een deal. Op de rentemarkten bewoog er nauwelijks iets en de dollar daalde slechts een weinig tot 1,122 tegenover de euro. Zelfs de olieprijs had geen zin om richting te kiezen en noteerde daarom stabiel. Iedereen wacht af.
Occidental Petroleum heeft Anadarko binnen met zijn bod van 38 miljard dollar. Warren Buffett kan de deal wel pruimen, net zoals Total (dat de Afrikaanse activa gaat overnemen). Chevron trok dus een streep onder het Anadarko-dossier en wandelt weg met een verbrekingsvergoeding van 1 miljard dollar.
De commentaren van Intel (-5%), namelijk dat er nog tot 2023 eerder weinig omzet- en winstgroei te verwachten is, woog zwaar op de koers en op de overkoepelende Philadelphia halfgeleiderindex (-1,2%).
Dropbox (+4% nabeurs) verhoogde de jaarverwachtingen na beter dan verwachte kwartaalcijfers, waarin het meer betalende abonnees kon toevoegen dan gedacht. In totaal is dat legertje bestandendelers gegroeid tot 13,2 miljoen stuks, waaronder 100.000 HelloSign-abonnees. Dat werd recent gekocht voor 230 miljoen dollar. De gemiddelde opbrengst per gebruiker steeg in het kwartaal met 5,9% tot 121,04 dollar.
Bij Facebook (-0,5%) riep de co-stichter Chris Hughes op om het bedrijf op te splitsen in drie stukken, deels als antwoord/toegift op de lopende onderzoeken naar het social media platform en omwille van privacy -issues. Hughes stelde voor om van WhatsApp en Instagram aparte bedrijven te maken en zei dat de focus zou moeten liggen op het reguleren van het internet.
Wall Street Journal-eigenaar News Corp. kon verrassend genoeg uitpakken met een kwartaalwinst, dankzij sterke winstgroei bij zijn boekuitgeverij en de abonnement-videodiensten. Dankzij de 'digitale strategie' wordt een daling van de gedrukte reclame voldoende gecompenseerd. Denk onder meer aan digitale audioboeken, die erg in trek zijn.
Antivirus softwaremaker Symantec liet weten dat zijn CEO Greg Clark is afgetreden met onmiddellijke ingang. In de marge werd gemeld dat de kwartaalomzet met 1,7% is gedaald tot 1,19 miljard dollar.
GoPro, bekend van zijn guitig cameraatje, klopte de analistenschattingen dankzij een sterke vraag naar zijn nieuwe waaier van goedkopere actiecamera’s van de reeks HERO. In dat segment heeft het bedrijf een marktaandeel van 89%. Het kwartaalverlies kwam uit op 24 miljoen dollar, terwijl de omzet 20% hoger trok tot 243 miljoen euro (vlot 10 miljoen euro meer dan verwacht).
En tot slot trekt Uber vandaag naar de beurs. De intekenprijs van 45 dollar ligt aan de onderkant van de 45 à 50 dollarvork, wat de groep op iets minder dan 78 miljard dollar waardeert. Afwachten af tot een eerste koers en er wordt ondertussen gekeken naar concurrent Lyft, dat vandaag zo’n 25% onder de intekenprijs noteert.