di. 14 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
De nieuwe verzuring van de handelsrelaties tussen de VS en China bepaalde gisteren andermaal de teneur op de financiële markten. Nadat de VS vrijdag nieuwe tarieven aankondigde op 200 miljard aan Chinese producten, counterde China dit met 60 miljard dollar tarieven op Amerikaanse goederen, waarna Trump nog eens 300 miljard dollar aan Chinese goederen onder de loep wil nemen. Komt daarmee abrupt een einde aan een periode waarin de hoop op een handelsakkoord de aandelenmarkten vleugels gaf en de S&P500 sinds de start van het jaar 12% hoger zette?
Misschien, misschien ook niet. Want vannacht klonk Trump alweer hoopvol dat er alsnog een deal kan worden bereikt en deed dat in geheel eigen stijl: “De handelsbesprekingen met China zullen zeer succesvol zijn.” Dat duwde de futures van de Amerikaanse beurzen op winst.
Dat de economische groei een van de belangrijkste slachtoffers zal worden van een nieuw rondje handelsbesprekingen, betekent meteen ook dat de kans op een verdere normalisering van het monetair beleid, met hoge rentes, weer even niet aan de orde is. De rente trappelde uiteindelijk ter plaatse op 2,421% en de goudprijs, ook een veilige haven in woelige tijden, botste tegen de kaap van 1.290 dollar aan.
De olieprijs ging hoger postvatten waarbij de prijs voor een vat Brent 7 dollarcent duurder werd tot 70,30 dollar. Voor de Amerikaanse variant wordt 61,11 dollar betaald, eveneens een toename met 7 dollarcent. Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten ondersteunden de prijzen, maar de handelsspanningen zetten een rem op de opwaartse beweging.
Ook de tweede noteringsdag van Uber (-12%) werd een flop, na 8% verlies op de eerste handelsdag. De toets met de beursrealiteit kostte de unicorn ondertussen al ruim 14 miljard van zijn marktwaarde. In een bericht aan de werknemers schreef CEO Dara Khosrowshahi dat het aandeel het niet zo goed deed als verwacht en dat hij de komende maanden verdere druk verwacht.
Minder media-aandacht voor de beursgang lijkt een beter recept voor succes. Zo slaagde Beyond Meat, de producent van vleesloos vlees, sinds de eerste beursdag begin mei erin een verdriedubbeling van de marktwaarde te realiseren, van 1,5 naar 4 miljard dollar. Ook collega Impossible Foods maakt zich intussen op voor een beursgang, maar tankte via een private plaatsing toch ook nog snel 300 miljoen dollar bij, goed voor een waardering van 2 miljard dollar.
Amazon.com (-3,5%) wist ondertussen de plaats als grootste e-commercespeler ter wereld te claimen. In een poging om de rode cijfers duurzaam te verminderen, zou de groep werk maken van een verdere robotisering van het distributieapparaat. Dat zou ten koste gaan van 1.300 banen. Aan 1 miljoen dollar per stuk zou de investering op minder dan twee jaar terugverdiend zijn.
Facebook (-3,6%) gaat de minimumlonen voor alle Amerikaanse contractuele medewerkers verhogen van 15 dollar per uur (dat dateert van 2015) naar 20 dollar per uur (voor medewerkers in San Francisco, New York en Washington DC) en 18 dollar (in Seattle).
Onder druk van aandeelhoudersactivisten stapt de CEO van Bed Bath & Beyond (-4,3%) op. De groep heeft het al geruime tijd moeilijk om klanten voor zich te winnen en moest het voorbije boekjaar genoegen nemen met een omzetgroei van 1,1% tegenover 22% in 2003, het moment waarop Temares de rol van CEO opnam.
Apple (-5,4%) wordt ervan beschuldigd klanten te veel te laten betalen voor iPhone-applicaties. De klacht luidt dat Apple een monopoliepositie heeft gecreëerd, omdat Apps enkel via de eigen App Store te verkrijgen zijn en het bedrijf daarvoor een te hoge commissie opstrijkt. Apple maakt zich sterk dat verkopers hun eigen prijs kunnen bepalen voor apps en dat er dus geen probleem is.