di. 21 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
In de VS werden de technologieaandelen door de Huawei-ban een behoorlijk trapje lager gezet. De “handelsoorlog" vervelt immers steeds meer tot een “technologiestrijd” en dus lusten beleggers geen technologieaandelen meer. Apple (-3,3%) riskeert dat het (nog) hogere prijzen zal moeten vragen voor zijn iPhones en de Amerikaanse toeleveranciers aan Huawei (waaronder Qualcomm, Micron Technology en Broadcom) riskeren een stuk van hun omzet te zien verdampen. De overkoepelende Philadelphia Semiconductor Index zakte 2,9% tot zijn laagste niveau in meer dan twee maanden.
De rente bleef onbewogen, maar de Amerikaanse dollar vertaalde het tumult in winst (+0,15% tot 1,115 tegenover de euro). Er wordt overduidelijk gewacht op de publicatie van de notulen van de ECB en de Fed, resp. morgen en overmorgen.
Autobouwer General Motors (-0,1%) lacht in zijn vuistje bij de koersdaling van Tesla (intraday -7% tot zijn laagste peil sinds 2016, -2,7% bij het slot), maar steelt wel strategisch het idee om updates te verspreiden via mobiel internet. De meeste voertuigen moeten tegen 2023 in staat zijn om die data te kunnen ontvangen en verwerken. Geen revolutie, maar in een wereld die zo traag evolueert als de autosector, is dit toch al heel wat.
Wél een revolutie bij Goldman Sachs (-0,1%), want de bank besliste om het Britse Mazars aan te stellen als auditor van zijn Europese afdelingen. Die zijn gebaseerd in Londen, waar de Britse wetgevers en regelgevers behoorlijk veel druk uitoefenen om de greep van PwC, EY, Deloitte en KPMG (de zogenaamde “Big Four”) te verzwakken. Met succes, zo blijkt.
De voorgenomen 26 miljard dollar fusie tussen T-Mobile (+4%) en Sprint (+19%) heeft een pak meer kans op slagen nadat Ajit Pain het hoofd van waakhond FCC, goedkeurend knikt én daarbij zijn duim opsteekt. De combinatie werd onder meer mogelijk nadat beide bedrijven verschillende toegevingen hadden gedaan, zoals de verkoop van Sprint's Boost Mobile prepaid GSM-dienst. Dat levert nog slechts 3 GSM-reuzen op in de VS (na Verizon Communications en AT&T).
Coca-Cola (-0,7%) is niet langer van plan om zijn Afrikaanse bottelarij Coca-Cola Beverages Africa in een nieuw jasje te steken ('rebranden') en zal dan maar een meerderheidsbelang blijven aanhouden. Opvallend, want eerder wilde de frisdrankengroep wereldwijd zijn productie- en distributiemiddelen afstoten om zich te concentreren op de belangrijkste drankenactiviteiten en zo de marges te verhogen. Leuk detail: de groep kocht de bottelactiviteiten in 2016 van AB InBev.
Het Amerikaanse hooggerechtshof zorgde even voor euforie bij de aandeelhouders van farmagroep Merck (+0,2%), door een uitspraak van een lagere rechtbank niet te volgen. Nochtans had die uitgesproken dat Merck bepaalde patiënten onvoldoende waarschuwde om zijn osteoporosemedicijn Fosamax niet te gebruiken. Dat vermijdt meteen een pak mogelijk erg lastige rechtszaken. Verder bleek Keytruda te falen als monotherapiebehandeling in een studie bij patiënten met een agressief type van borstkanker. Nabeurs ging het aandeel toch nog 0,8% lager.