wo. 22 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Het sentiment op de financiële markten blijft voorzichtig positief. Het uitstel van de sancties tegen Huawei zorgt nog steeds voor ontspanning, wat vannacht versterkt werd door de mededeling van de Chinese ambassadeur dat het land klaar is om opnieuw te gaan onderhandelen met de VS. In het kader van de Koude Oorlog laten nogal wat bedrijven optekenen dat China meer en meer reageert via niet-tarifaire acties zoals extra papierwerk, lange wachttijden en moeilijke toegang.
De dollar bleef stabiel, terwijl ook de 2- en 10-jaarsrente nauwelijks bewogen. Daar kan vandaag mogelijk verandering in komen, dankzij de publicatie van de notulen van de laatste Fed-vergadering. Tenminste, als blijken dat de directeurs een andere mening zouden zijn toegedaan over het inflatieverloop en/of het rentepad.
Warenhuisuitbater Kohl’s (-12%) publiceerde een fors slechter dan verwacht rapport. De vergelijkbare omzetgroei daalde met 3,4%, terwijl op -0,14% werd gerekend en de winst per aandeel van 61 dollarcent lag ver onder de verhoopte 68 dollarcent. E-commerce en prijsdruk zijn de boosdoeners, alweer. De groep is voorzichtiger geworden voor 2019, onder meer door hogere prijzen voor Chinese producten en verlaagde daarom de winstverwachtingen.
Doe-het-zelf keten Home Depot (+0,2%) heeft last van de ongewoon natte en koude start van het jaar in sommige delen van de VS. Daardoor kwam de vergelijkbare omzetgroei niet op de verhoopte 4,2%, maar slechts op 2,5% uit. De winst per aandeel ging met 2,27 dollar per aandeel wel boven de verwachting.
Warenhuisketen JC Penney (-7%) deed eveneens slechter dan verwacht. De vergelijkbare omzet ging alweer 5,5% lager, deels omdat het niet langer witgoed in zijn winkels aanbiedt. De kwartaalwinst bleef ook onder de lat, met als kers op de taart de waarschuwing dat de escalerende handelsoorlog (net als bij Macy’s en Walmart) tot hogere prijzen zal leiden.
Tesla (-0,1%) kreeg de jongste dagen rake klappen en dat inspireerde de analisten van Morgan Stanley voor een nieuw rapport. Daarin werd de waardering voor het worst-case scenario verlaagd van 97 naar 10 dollar. De groeiende schuldpositie in combinatie met de geopolitieke blootstelling van het land, inclusief China, liggen aan de basis van de beslissing. Het meest optimistische scenario gaat uit van een waarde van 391 dollar.