wo. 29 mei 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Wall Street werd de hele dag gedomineerd door vraagtekens, onder meer over de sterkte van de onderliggende economie en de slaagkansen van het handelsakkoord. Trump liet gisteren weten nog niet klaar te zijn om een high-five met China te regelen en drong er ook bij de Japanse premier Shinzo Abe op aan om de schuine handelsbalans recht te trekken.
Alle sectoren verloren terrein in de VS. De drang naar relatieve veiligheid werd bijgevolg vertaald in lagere aandelenkoersen en dito rentes, terwijl de valutamarkten andermaal opvallend het hoofd koel hielden. De Amerikaanse 10-jaarsrente klokte op zijn laagste niveau sinds september 2017 af.
Allergan (-3%) kreeg van de Amerikaanse Food & Drug Administration groen licht om Vraylar op de markt te brengen voor de behandeling van depressies. Het product wordt al voor schizofrenie en bipolaire stoornissen gebruikt en boektein het eerste kwartaal ruim 70% meer omzet. Voor 2019 wordt op een omzet van 683 miljoen dollar gerekend die tegen 2026 kan oplopen tot 1,3 miljard dollar. Goed nieuws, maar het bericht dat de groep teruggefloten werd voor haar borstimplantaten in Canada zette meer dan een rem op het enthousiasme.
Farmagroep Johnson & Johnson (-1,7%) werd voor de rechter gedaagd in het kader van de opiatencrisis waarbij duizenden mensen de voorbije jaren verslaafd raakten (en overleden) aan pijnstillers. Aanklager is de staat Oklahoma die voor gelijkaardige zaken ook al Purdue Pharma en Teva aanklaagde en een schikking trof van resp. 270 en 85 miljoen dollar.
De Canadese groep Bombardier (-2,8%) mag een monorailproject bouwen in Egypte, goed voor 3,4 miljard dollar. Als de handtekeningen ook worden gezet, is het een van de grootste bestellingen voor de groep sinds jaren. Benieuwd hoe de uitvoering zal verlopen, want door productie- en leveringsproblemen slikte de groep onlangs zijn verwachtingen voor het eerste kwartaal en 2019 in.
Merger Monday werd naar aanleiding van Memorial Day een dag uitgesteld, maar baarde gisteren toch nog de overname van betaalverkeergigant Total Systems (+4,7%) door Global Payments (-3%) voor 21,5 miljard dollar. Het nieuws over de jongste consolidatiebeweging in de betaaltechnologiesector lekte vorige vrijdag al uit.
Opvallend bericht van Netflix (+0,1%) dat zich in het Amerikaanse abortusdebat mengt. De groep liet weten nog eens na te denken of het de geplande investeringen in Georgia zal doen als de staat beslist om de nieuwe striktere abortuswet in te voeren. De filmsector is goed voor 92.000 banen in Georgia waar vorig jaar 455 films en televisieseries werden gedraaid.
Er hebben zich heel wat kandidaten gemeld voor de overname van Boost Mobile, het prepaid merk dat in het kader van de samensmelting van T-Mobile US (-1,7%) en Sprint (-3,5%) moet worden afgestoten. De waarde van de activiteiten wordt op 3 miljard geschat. Het is ondertussen wel nog steeds wachten op formeel groen licht voor de overname.
Qualcomm (-1,3%) geeft zich nog niet gewonnen in de mededingingszaak die het eerder deze maand verloor. De groep vraagt opschorting van de beslissing tot het beroep is aangetekend. Qualcomm is ervan overtuigd dat het de beroepsprocedure kan winnen, onder meer omdat de rechter in de uitspraak geen rekening hield met het feit dat Apple in maart vorig jaar Intel voor Qualcomm inruilde. Dat bewijst dat de groep zijn klanten niet in een wurggreep houdt.