wo. 26 jun 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Tijdens het aftellen naar de uitkomst van de G20-vergadering, en dan in het bijzonder naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse en de Chinese staatsleiders, zorgde een portie Amerikaanse macro-economische cijfers gisteren voor wat afleiding. Zo liet de verkoop van nieuwe woningen een onverwachte duik zien en daalde het vertrouwen van de consument meer dan verwacht.
Voldoende stof tot nadenken voor Fed-voorzitter Powell die waarschuwde voor de neerwaartse risico’s van de Amerikaanse economie, zonder daarbij echter een hint te geven over de renteconclusies die hieruit getrokken kunnen worden. President van de regionale centrale bank Bullard maakte het iets concreter door te onderstrepen geen noodzaak te zien voor een rentedaling in juli. Dat vertaalde zich prompt in verkoopdruk op de aandelenmarkten, terwijl in de VS de 10-jaarsrente rond de kaap van 2% bleef hangen.
Op de wisselmarkten putte de dollar kracht uit de iets gematigdere verwachtingen richting monetaire versoepeling. Zowel ten opzichte van de euro als de yen, een klassieke veilige haven, ging de greenback hoger postvatten. De goudprijs kreeg de voorbije dagen vleugels, maar die werden gisteren wat gekortwiekt als gevolg van winstnemingen en de afgetopte rentehoop. De olieprijs wordt al enkele dagen ondersteund door de opgelopen spanningen tussen de VS en Iran, en daar deed de daling van de Amerikaanse olievoorraden nog een schepje bovenop.
De prijs voor “deal van de week” gaat naar AbbVie (-16%) die een stevige 63 miljard dollar ophoest voor de overname van botox-producent Allergan (+25%). In 2016 was Pfizer nog bereid om 160 miljard dollar op te hoesten voor Allergan, weliswaar met fiscale motieven in het achterhoofd. AbbVie moest zich al geruime tijd wapenen omdat topproduct Humira, het bestverkopende medicijn voor de behandeling van gewrichtsontstekingen ter wereld, zijn patentbescherming gaat verliezen.
In dezelfde sector liet Aldeyra (-12%) weten dat het programma voor de ontwikkeling van een medicijn voor de behandeling van een bepaald type oogontsteking werd stopgezet. Het product was al in een vergevorderde fase, maar haalde in de jongste onderzoeksfase de criteria niet.
De vierdekwartaalcijfers van FedEx (+0,7%) kwamen vlot boven de verwachtingen uit. De (aangepaste) winst per aandeel van 5,01 dollar bleef boven de door analisten verwachte 4,85 dollar omdat de marges beter stand hielden dan gedacht. De verwachtingen waren weliswaar naar beneden bijgesteld in aanloop naar de resultaten. FedEx bestempelt 2020 als een overgangsjaar. Het verwacht een lichte daling van de winst door onder andere een zwakkere pakjesdivisie, de handelsonzekerheid en het contract met Amazon dat niet hernieuwd werd.
Ook chipgroep Micron klopte de omzet- en winstverwachtingen én het verwacht een herstel van de vraag later in 2019. Micron is opnieuw gestart met de levering van sommige halfgeleiders aan Huawei, aangezien deze geen onderdeel zijn van de ban die door de VS werd opgelegd. Maar er blijft veel onduidelijkheid zodat het moeilijk is om inschattingen te maken over de geleverde volumes. In de nabeurshandel stijgt Micron 10%.
Bij Tesla (-1,7%) ging de stemming in mineur nadat website Electrek berekende dat er in het huidige kwartaal tot dusver 49.000 wagens bij de Amerikaanse klanten werden voorgereden. Maar volgens een gelekte e-mail van CEO Musk zou Tesla wél dicht bij een recordaantal leveringen zitten. Het voorlopige record dateert van het laatste kwartaal van 2018 en staat op 90.700 geleverde auto's. Tesla heeft weliswaar een prognose van 90.000 tot 100.000 leveringen gegeven voor het lopende kwartaal, zodat zelfs een nieuw record slechts aan de onderkant van de doelstelling zou liggen.
Vliegtuigbouwer Bombardier (+2,7%) trekt zich volledig terug uit de sector van de commerciële passagiersvliegtuigen. Na eerdere verkopen aan Airbus doet de groep nu ook haar CRJ-programma van de hand. Koper is het Japanse Mitsubishi dat zo’n 550 miljoen dollar moest ophoesten. Met de opbrengst zal Bombardier, die voortaan de klemtoon legt op business jets en treinstellen, een deel van zijn schulden afbouwen.