vr. 28 jun 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Gisteravond rapporteerde schoenenfabrikant Nike (+1,3%) zijn winstcijfers over het laatste kwartaal van het gebroken boekjaar voor 2019. Die kwamen voor de eerste keer in 27 kwartalen lager uit dan de gemiddelde analistenvoorspelling. De omzet lag met 10,18 miljard dollar wel 4% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar eerder en de verwachte 10,16 miljard dollar, maar de winst per aandeel bedroeg 62 dollarcent, wat lager is dan de 69 dollarcent een jaar eerder en de verwachte 66 dollarcent. In de nabeurshandel bewogen de aandelen nauwelijks op het nieuws.
Wel reactie bij Conagra Brands dat eveneens na het luiden van de bel met slechter dan verwachte cijfers kwam en daar met een verlies van 12% de rekening voor gepresenteerd kreeg. Zowel winst als omzet bleven onder de lat door de hevige concurrentie. De grondstofprijzen zitten in de lift en dwingen tot hogere verkoopprijzen, waardoor goedkopere private label merken de groep het gras van voor de voeten maaien.
Accenture pakte uit met beter dan verwachte cijfers en vooruitzichten over het voorbije kwartaal, maar kon die niet verzilveren. Steentje in de schoen was de waarde van de nieuwe opdrachten die met 9% daalde tot 10,6 miljard, onder meer als gevolg van de sterke dollar. De CEO van de groep zette de wispelturigheid van dit lijntje in het kwartaalrapport in de verf en verwacht een sterkere prestatie in het huidige kwartaal, maar de aandelen verloren niettemin 1,5% in de nabeurshandel.
Niet alleen Tesla worstelt met het vertrek van topmannen, ook bij Apple zien ze een sleutelpersoon vertrekken. Jony Ive, een van de ontwerpers achter de iPhone, verlaat later dit jaar de groep om een eigen onafhankelijk designbureau op te richten. Hij zal daarbij Apple als klant hebben, maar met een verlies van 1,5% in de nabeurshandel zien beleggers zijn vertrek duidelijk met lede ogen aan.
Gisteren werden nabeurs de resultaten van het tweede (en belangrijkste) deel van de jaarlijkse stresstest voor Amerikaanse banken bekendgemaakt. Nadat het eerste deel duidelijk maakte dat de 18 grootste Amerikaanse banken een voldoende grote kapitaalbuffer hebben, geven de resultaten van gisteren aan hoeveel kapitaal elke bank over de volgende 12 maanden mag uitkeren aan de aandeelhouders. De resultaten vielen iets beter uit dan verwacht waarbij vooral JPMorgan Chase (+0,3%) en Bank of America (+1%) fors meer kapitaal zullen uitkeren.