wo. 31 jul 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Apple (+4,2% nabeurs) zag vorig kwartaal de verkoop van de iPhone met 12% dalen op jaarbasis, waardoor de omzet van de populaire smartphone voor het eerst in 7 jaar tijd onder de 50% van de totale omzet van Apple uitkomt. In alle andere segmenten groeide de omzet wel (+17%), met een groei van 12,6% voor de divisie Services. Apple Pay verwerkt ondertussen meer dan 1 miljard transacties per maand. Dat is dubbel zoveel als een jaar eerder en een groei die 4 keer zo hoog ligt dan bij PayPal. Voor het vierde kwartaal mikt de groep op een omzet van 61 à 64 miljard dollar, wat meer is dan verwacht. Dat moet onder meer gerealiseerd worden door nieuwe 5G-toestellen.
Mastercard (-1,2%) klopte het voorbije kwartaal de verwachtingen. De winst per aandeel van 1,89 dollar lag hoger dan de schattingen (1,82 dollar) en de winst van een jaar eerder (1,5 dollar). Het Amerikaanse creditcardconcern profiteerde met name van de kooplust bij consumenten die hun creditcard gebruikten, maar ook overnames stimuleerden het gebruik van Mastercard-kaarten buiten de VS. Klanten gaven via de kaarten in het afgelopen kwartaal een slordige 1.600 miljard dollar uit, vlot 8,3% meer dan een jaar eerder.
Eli Lilly (+0,1%) kon in het tweede kwartaal de verwachtingen inlossen, al was dat voornamelijk te danken aan een belastingmeevaller. De Amerikaanse farmareus deed vooral goede zaken met zijn medicijnen voor de behandeling van type-2 diabetes en auto-immuunziektes. Het management mikt nu op een aangepaste winst per aandeel van 5,67 à 5,77 dollar in 2019, tegenover de eerdere prognose van 5,60 à 5,70 dollar.
Procter & Gamble (+3,8%), de producent van verzorgings- en schoonmaakmiddelen, presteerde in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar beter dan verwacht. Vooral de omzetgroei kon bekoren: excl. de impact van wisselkoersen, overnames of de verkoop van bedrijfsonderdelen klom de groei tot 7%, het sterkste kwartaal van de laatste 10 jaar. Een stevige afschrijving van 8 miljard dollar op scheermerk Gilette duwde het resultaat wel naar een nettoverlies van 5,2 miljard dollar.
Sportkledingproducent Under Armour (-12%) verlaagde de vooropgestelde jaaromzet in Noord-Amerika, nochtans zijn grootste markt, omwille van concurrentie door Nike (-0,5%) en Adidas. Nike meldde eerder een 7% hogere verkoop in de VS. Het nettoverlies verkleinde wel tot 17,3 miljoen dollar en de omzet nam toe tot 1,19 miljard dollar. Maar dat kan investeerders niet bekoren, want het aandeel (+53% in 2019) was al fors gestegen in de hoop dat er meer zou inzitten.
Xerox (-3,5%) verlaagt de omzet- en winstverwachtingen voor 2019, door een aantal organisatorische veranderingen. Het bedrijf stroomlijnt immers zijn activiteiten als gevolg van een nieuw management dat vorig jaar door de activistische investeerders Carl Icahn en Darwin Deason werd geïnstalleerd. Maar de omzet zal wel met 6% dalen, tegenover een eerder geschatte daling van 5%.
Biotechbedrijf Gilead klopte in het tweede kwartaal de verwachtingen en verhoogt ook de omzetprognose voor 2019. Topman Daniel O'Day zag de inkomsten het afgelopen kwartaal stevig groeien, gedreven door de verkoop van middelen voor HIV. De winst per aandeel klokte af op 1,82 dollar, boven de analistenverwachting van 1,72 miljard dollar. Gilead rekent voor heel 2019 op een omzet van 21,6 à 22,1 miljard dollar, tegenover een eerdere prognose van 21,3 à 21,8 miljard dollar.