vr. 9 aug 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
AMD (+16%) was een stevige winnaar op Wall Street nadat de groep de lancering van een nieuwe chip voorstelde die door sectoranalisten als een potentiële gamechanger voor de groep omschreven wordt. Google en Twitter waren er alvast als de kippen bij om het nieuwe hebbeding in huis te halen.
Uber (voorbeurs +8%, nabeurs -6%) stelde teleur, want de omzet haalde de verwachtingen niet en met 5,24 miljard dollar werd het grootste verlies ooit geboekt. Al was dat vooral te wijten aan de beursgang, ook promoties en aanmoedigingspremies om snel en veel marktaandeel te winnen, jagen de kosten aan. Het verlies per trip dikte aan van 42 dollarcent in het eerste kwartaal van 2018 tot 77 dollarcent in het voorbije kwartaal. Het aantal trips steeg over dezelfde periode van 1,136 miljard naar 1,677 miljard. De omzetgroei vertraagde tot 12%, het laagste niveau ooit voor de groep en een doorn in het oog van beleggers. Topman Dara Khosrowshahi suste beleggers door minder grote verliezen voorop te stellen voor 2020.
Dropbox (+3,3%) rapporteerde een sterker dan verwachte omzet en winst voor het voorbije kwartaal, maar zag de groei van het aantal nieuwe gebruikers vertragen. Ook de vooruitzichten lijken de markt niet te overtuigen. In de nabeurshandel verloren de aandelen 5%.
De Amerikaanse levensmiddelenreus Kraft Heinz (-8,5%) moest teleurstellende kwartaalcijfers opbiechten. De omzet zakte met 4,8% tot 12,3 miljard dollar. De nettowinst halveerde tot 854 miljoen euro door twee afschrijvingen (1,2 miljard dollar). De nieuwe topman Miguel Patricio noemde de omzetdaling "niet iets wat we acceptabel moeten vinden". Heinz heeft al enige tijd te lijden onder de veranderende voorkeuren van consumenten die gezondere producten willen. Kraft Heinz schreef in zijn jaarcijfers in februari 15,4 miljard dollar af op de waarde van enkele van zijn merken en kreeg de Amerikaanse beurswaakhond SEC over de vloer rond een onderzoek naar de boekhouding.
Facebook (+2,7%) riskeert miljarden schadevergoedingen voor het ongevraagd opslaan van biometrische gegevens. De zaak gaat terug tot 2011 en betreft gebruikers uit de staat Illinois, die door de gezichtsherkenningstechnologie van Facebook werden getagd op foto's. Illinois is een van de weinige Amerikaanse staten waar er uitgebreide wetgeving bestaat over biometrische gegevens. De gebruikers beweren dat Facebook die wetten heeft overtreden en per foto tot duizenden dollars aan schadevergoeding moet betalen. Het socialemediabedrijf riskeert een collectieve schadeclaim namens miljoenen gebruikers.
Viacom (+3,7%), eigenaar van onder meer MTV, Comedy Central en Nickelodeon, profiteerde van een schaarse groei van de binnenlandse advertentie-inkomsten om beter dan verwachte kwartaalcijfers te publiceren. Netto verdiende de groep 544 miljoen dollar, tegenover 522 miljoen een jaar eerder. De omzet dikte aan van 3,24 naar 3,36 miljard dollar.
De Amerikaanse chipreus Broadcom heeft een akkoord over de overname van de zakelijke tak van het cyberbeveiligingsbedrijf Symantec voor bijna 11 miljard dollar. Voor Broadcom gaat het om de tweede grote overname op het vlak van software. Vorig jaar kocht het al CA Technologies voor 19 miljard dollar.
Tussen al het kwartaalcijfergeweld was er ook nog een overnamebericht van Salesforce dat voor 1,35 miljard dollar de hand wist te leggen op de Israëlische softwareontwikkelaar ClickSoftware. De aankondiging komt een week nadat het de overname van Tableau voor 15 miljard afrondde. ClickSoftware verdween in 2015 van de beurs nadat het voor 438 miljoen dollar door private equity speler Francisco Partners werd overgenomen.