wo. 4 sep 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Uber (-5,7%) en Lyft (-7,2%) gingen gisteren stevig onderuit na berichten dat in Californië aan een wetsvoorstel wordt gewerkt waarbij ze hun chauffeurs als werknemers moeten behandelen. Daardoor zal de weg naar zelfrijdende wagens steeds sneller bewandeld worden.
Na een brand in een van zijn kippenfabrieken ziet het Amerikaanse vleesverwerkende bedrijf Tyson Foods zich verplicht om de winstverwachtingen neerwaarts bij te stellen. Vooral in het kippensegment laten de verhoopte effecten van de operationele verbeteringen langer op zich wachten. De groep mikt daarom niet langer op een winst per aandeel van 5,75 à 6,10 dollar, maar wel op 5,30 à 5,70 dollar. In de nabeurshandel verliezen de aandelen zo’n 5,7%.
Cloudfare, aanbieder van op de cloud gebaseerde netwerk-en beveiligingsdiensten, zal bij zijn beursgang 35 miljoen aandelen aanbieden aan 10 tot 12 dollar per stuk. In het midden van die prijsvork verwacht de groep daarmee 356,9 miljoen dollar kapitaal bij te tanken. De waarde van het bedrijf bedraagt op dat niveau 3,23 miljard dollar.
De mogelijke verkoop van StubHub, de online ticketservice van Ebay (-14%), heeft de interesse gewekt van concurrent Vivid Seats en private-equityspelers KKR en Silver Lake. In maart kondigde Ebay een 'strategische oefening' aan, onder druk van zijn aandeelhouders (o.a. Starboard Value en Elliot Management) die aandringen op de verkoop van onderdelen van het bedrijf. De waarde van StubHub wordt op 3 miljard dollar geschat.
Naar verwachting zullen verschillende Amerikaanse staten op 9 september een gezamenlijk onderzoek aankondigen tegen Alphabet-dochter Google. Naast het federale justitiedepartement komt het bedrijf dus ook onder vuur van afzonderlijke staten die zich verenigen achter de Texaanse procureur-generaal Ken Paxton. De dominantie van het bedrijf op het internet via o.a. zijn zoekmachine en mobiel besturingssysteem Android is een doorn in het oog van steeds meer politici en regelgevers.
Hoewel de Netflix (-1,5%) documentaire "American Factory" officieel niet in China te zien is, beroert de productie de gemoederen op sociale media in het land. De documentaire, geproduceerd onder toezicht van voormalig president Obama, toont het wel en wee in een Amerikaanse autofabriek na een Chinese overname. De Chinese commentaren lijken begrip op te brengen voor de culturele verschillen tussen beide landen die verwikkeld zijn in een handelsconflict op het scherp van de snee.