di. 1 okt 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Blackstone Group neemt de industriële pakhuizen van investeringsmaatschappij Colony Capital (+2%) over voor 5,9 miljard dollar. Het gaat om 465 pakhuizen, geconcentreerd rond Dallas, Atlanta, Florida, noordelijk New Jersey en Californië. Overduidelijk blijft e-commerce de vraag naar opslagmogelijkheden aanvuren.
De intussen lange lijst van bedrijven die omwille van het succes van e-commerce bescherming tegen schuldeisers zoeken, omvat sinds gisteren ook modemerk Forever 21. De concurrentie van ketens zoals Zara en H&M bleek te groot en dus moet het mes gezet worden in de 815 winkels in 57 landen. Sinds 2017 hebben trouwens meer dan 20 Amerikaanse retailers, zoals Sears en Toys 'R' Us, het faillissement aangevraagd.
Apple (+2,3%) trok de aandacht naar zich toe, nadat CEO Tim Cook aan het Duitse dagblad liet weten dat de iPhone-verkoop sterk van start is gegaan. Tel daarbij dat JPMorgan de prognoses voor de verkoop van diezelfde iPhones verhoogde en beleggers gingen fluks weer dromen.
PayPal (+1,4%) is het eerste buitenlandse bedrijf dat een Chinese licentie voor betaalverkeer in handen gekregen heeft. Dat is opvallend, want het zet daarmee concurrenten Visa en Mastercard een stevige neus.
Nadat de VS sancties oplegde aan twee afdelingen van het Chinese Cosco, ging er een rilling door de hele LNG-sector. Letterlijk, want ook Teekay (-5,4%) werd midscheeps geraakt omdat het een joint-venture heeft met Cosco in Rusland. Die onderneming heeft een pak van de weinige schepen in handen die in staat zijn om LNG te verschepen langs de ijszeeën, waardoor het aanbod sterk gereduceerd wordt.
Bed Bath & Beyond (+7,6%) kende een topdag, nadat beurshuis Wedbush - voorafgaand aan de publicatie van de kwartaalcijfers - plots erg optimistisch is geworden. Het advies ging van “Neutral” naar “Buy”, deels omdat er gehoopt wordt op een nieuwe CEO die de ommekeer van het bedrijf in goede banen moet leiden. Het koersdoel steeg met 2 dollar tot 16 dollar.
In de aanloop naar de langverwachte beursgang van staatsoliemaatschappij Saudi Aramco werd bij Aziatische staatsoliebedrijven, zoals het Maleisische Petronas of het Chinese Sinopec, gepolst naar de interesse om een belang te nemen in Saudi Aramco. Ook andere potentiële investeerders zoals pensioenfondsen en souvereign wealth funds werden al benaderd door de adviseurs. Saudi Aramco wil in november al een deel van het bedrijf naar de beurs van Riyaad brengen. In een presentatie gaf Aramco aan dat het een progressief dividendbeleid wil voeren en in 2020 van plan is om 75 miljard USD aan dividenden uit te keren. Maar tegenover de beoogde waardering van 2.000 miljard USD levert dit en brutodividendrendement van zowat 3,75% op, wat in vergelijking met het dividendrendement van Europese oliereuzen van 5 à 6% maar magertjes is.