wo. 2 okt 2019

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op hoe de Amerikaanse beursindexen de vorige handelsdag presteerden.
Charles Schwab (-10%) gooide een fameuze stok in het brokerhoenderhok, want het besliste om de commissies voor online handel in Amerikaanse aandelen en ETF’s niet langer aan te rekenen. Dat is bijzonder opvallend, want commissies zijn de grootste inkomstenbron van een online broker. Sectorgenoten zoals TD Ameritrade (-25%), E*Trade (-16%) en Interactive Brokers (-10%) gingen frontaal het asfalt op.
Johnson & Johnson (+0,5%) betaalt 20,4 miljoen dollar om rechtszaken te schikken in twee provincies van Ohio. Dat moet een federale rechtszaak vermijden over de verantwoordelijkheid van de opioide-crisis, die leidde tot 400.000 sterfgevallen door overdosering in de VS tussen 1999 en 2017. Eerder al betaalde sectorgenoot Mallinckrodt een afkoopsom van 24 miljoen dollar en schikten ook Endo International en Allergan.
Emerson Electric (-2%) steeg tot zijn hoogste peil in goed 5 maanden, omdat de producent van elektrische componenten zijn kostenstructuur, kapitaalallocatie en portefeuille uitgebreid onder de loep gaat nemen. De groep bevestigt de winstverwachtingen voor 2020 (3,6 à 3,7 dollar per aandeel), wat mogelijk terug te voeren is op aanhoudende druk van activistische aandeelhouders.
Dorel Industries (-30%) schortte de dividenduitkering op, onder meer omdat de verhoogde Amerikaanse tarieven stevig inhakken op de winstgevendheid. De groep moest daarom ook wijzigingen aanbrengen aan zijn kredietfaciliteiten. Dorel, dat onder meer de Cannondale-fietsen produceert, liet wel weten dat de vraag naar fietsen sterk is, maar dat grote industriële klanten de kerstbestellingen richting vierde kwartaal hebben verschoven. De marges zullen daardoor pas ten vroegste vanaf begin 2020 zichtbaar worden.
De technologiereuzen mogen het nog maar eens gaan uitleggen in Washington. Zowel Amazon, Alphabet (Google) als Facebook worden door een parlementaire onderzoekscommissie onderzocht op de impact van hun dominante positie ten opzichte van kleine Amerikaanse ondernemingen. De hoorzitting die eind oktober of begin november zal doorgaan, is de start van een zoveelste onderzoek naar mogelijk misbruik van hun dominante positie.
Coca-Cola (+0,4%) gaat vanaf januari zijn eigen energiedrank, Coke Energy, verkopen in de VS, nadat het die eerder dit jaar al lanceerde in Europese landen (VK en Duitsland). Coke Energy gaat daarmee de concurrentie aan met de gekende energiedranken van Monster Beverages en Red Bull. Pikant detail is dat Coca-Cola een belang van goed 18% aanhoudt in Monster en dat Monster voor de verdeling van hun energiedrank gebruik maakt van het Amerikaanse distributienetwerk van Coca-Cola. Energiedranken zijn het snelst groeiende segment in de drankensector.