di. 14 apr 2020

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige handelsdag.
De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft het "no sail order" voor alle cruiseschepen verlengd. De nieuwe regeling zegt dat cruiseschepen hun activiteiten voor maximaal 100 dagen moeten staken, of tot wanneer de Secretary of Health and Human Services de COVID-19 noodsituatie herroept. Het bericht kwam hard aan voor Carnival (-7,4%), Royal Caribbean Cruises (-17%) en Norwegian Cruise Line Holdings (-13%).
eBay (+2,7%) heeft Jamie Iannone, een directielid van de e-commercetak van Walmart, als CEO aangesteld, beginnende vanaf 27 april. Iannone werkte eerder ook al voor eBay.
Ford Motor (-3,9%) verwacht voor het eerste kwartaal op het niveau van de aangepaste EBIT een verlies van ongeveer 600 miljoen dollar. Een jaar eerder verscheen nog een winst van 2,4 miljard dollar in de boeken. De omzet zal naar verwachting op ongeveer 34 miljard dollar uitkomen.
Exxon Mobil gaf maandag voor 9,5 miljard dollar nieuw schuldpapier uit. De uitgifte bestond uit vijf verschillende tranches met een looptijd van 5 tot 31 jaar. Exxon moet een lagere rente betalen dan op een gelijkaardige uitgifte vier weken geleden, maar wel nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. De reden voor de schulduitgifte zou voornamelijk het versterken van de liquiditeitspositie uit voorzorg zijn.
Ook Walt Disney (-1%) zet zich schrap en slaagde erin om een kredietovereenkomst van 5 miljard dollar voor één jaar te tekenen. De overeenkomst kan met een jaar worden verlengd.
Ondertussen kondigde GE (-1,7%) aan voor 9 miljard dollar schuldpapier te willen terugkopen en voor 6 miljard dollar nieuw papier te willen uitgeven, in een poging om het financiële risicoprofiel van de groep te verbeteren. Eind vorig jaar torste de groep ruim 90 miljard dollar aan schulden.
Amazon.com (+6,2%) meldde gisteren dat het in de VS 75.000 extra mensen wil aanwerven, gaande van magazijnmedewerkers tot chauffeurs. Door de lockdowns wordt er immers veel meer online besteld en krijgt het bedrijf moeilijkheden om snel genoeg aan de grote vraag te voldoen.