di. 21 apr 2020

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige handelsdag.
United Airlines (-4,4%) verwacht in het eerste kwartaal een verlies vóór belasting van 2,1 miljard dollar te slikken, nadat de luchtvaartsector door het coronavirus nagenoeg volledig tot stilstand kwam. Om de moeilijke periode door te komen, verwacht de luchtvaartmaatschappij voor ongeveer 4,5 miljard dollar te lenen bij het Amerikaanse Ministerie van Financiën, voor een termijn van maximaal vijf jaar.
Halliburton (+0,6%), één van de belangrijkste Amerikaanse schalieproducenten, dook over de eerste drie maanden van het jaar voor 1 miljard dollar in de rode cijfers. Boosdoener is de olieprijs, die sinds januari met zo’n 80% is gedaald. Dat resulteerde in een afboeking van 1,1 miljard dollar. Per aandeel verloor de groep daardoor 1,16 dollar, tegenover een winst van 17 dollarcent een jaar eerder. Vooruitkijkend verwacht Halliburton in de rest van 2020 een verdere daling van de omzet en de winstgevendheid.
Beter nieuws bij DuPont de Nemours (+3,5%), dat voor het eerste kwartaal op een winst per aandeel van 82 tot 84 dollarcent mikt, bij een omzet van 5,2 miljard dollar. Analisten gingen uit van een winst per aandeel van 68 dollarcent en een omzet van 5,01 miljard dollar. De uitbraak van het coronavirus resulteerde in een fors gestegen vraag naar producten voor persoonlijke bescherming en waterzuivering. De groep houdt evenwel niet langer vast aan de jaarverwachting. In maart verlaagde DuPont de Nemours de omzetverwachting voor 2020 met 200 miljoen dollar, maar handhaafde toen de winstverwachting.
IBM (+0,2%) rapporteert over het voorbije kwartaal een omzet van 17,6 miljard dollar, goed voor een daling met 3,4% ten opzichte van een jaar eerder, en komt zo net onder de gemiddelde verwachtingen uit. De cloud-inkomsten konden wel een mooie stijging optekenen. De CFO wijst op de sterke balans en de cashpositie van 12 miljard dollar als stabiliserende elementen in deze crisis. IBM trekt wel zijn vooruitzichten voor 2020 in en zal dit aan het einde van het tweede kwartaal opnieuw evalueren.
Autoverhuurder Hertz wil in Noord-Amerika 10.000 banen schrappen in een poging om tegen de achtergrond van de verminderde activiteit de kosten te verminderen. De beslissing zal de groep zo’n 30 miljoen dollar aan ontslagvergoedingen kosten. Hertz telt momenteel 39.000 werknemers wereldwijd, waarvan 29.000 in Noord-Amerika.