vr. 31 jul 2020

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige handelsdag.
Procter& Gamble (+2,4%) zette na een sterk tweede kwartaal verdere winst- en omzetgroei voorop in 2020, aangedreven door een stijgende vraag naar detergent, zeep en papieren handdoeken. Zelfs na het versoepelen van de lockdownmaatregelen blijft de vraag erg gezond. Voor boekjaar 2021 wordt een winstgroei van 3% à 7% vooropgesteld tot 5,27 à 5,48 dollar per aandeel, terwijl analisten op 5,23 dollar mikten. De omzet kan 1% à 3% hoger, tegenover een geschatte stijging met 1,93%.
Johnson & Johnson (+0,2%) is gestart met het testen van zijn covid19- vaccin op mensen, nadat studieresultaten bij apen uitwezen dat zijn best presterende vaccinkandidaat een hoge mate van bescherming via één enkele dosis opleverde. De data zorgt bij management (en beleggers) voor het nodige vertrouwen. Dat vaccin moet natuurlijk wel nog werkzaam blijken bij mensen. De Amerikaanse overheid steunt het vaccin-onderzoek via 456 miljoen dollar aan financiering.
De kwartaalwinst van Mastercard (-0,1%) klopte de analistenramingen, omdat lagere kosten het dalende gebruik van de kaarten tijden de lockdowns voldoende compenseerde. Vorig kwartaal daalden de volumes met 45% op jaarbasis, terwijl het bruto dollarvolume met 10% daalde tot 1,4 biljoen dollar. Die daling zette zich in het huidige kwartaal door, ook al is het aantal transacties binnen de Verenigde Staten toegenomen. De nettowinst viel met 31% terug tot 1,36 dollar per aandeel, terwijl gemikt werd op 1,16 dollar.
Eastman Kodak (-10%) blijft verbazingwekkend presteren. Het aandeel opende +20%. Dat vloeit voort uit de bijzonder verrassende lening van 765 miljoen dollar die verstrekt werd door de Amerikaanse overheid om zo farmaceutische ingrediënten te gaan produceren. Het aandeel steeg van 2 dollar naar meer dan 30 dollar in enkele dagen tijd, vermoedelijk omdat shorters maar met moeite hun verlieslatende posities in kunnen dekken.
Ontbijtleverancier Kellogg (-0,5%) trok de jaarverwachtingen op het niveau van de omzet (van 1 à 2% naar 5%) en de winst (van -3% à – 4% naar +1%) gevoelig op , gesteund door een toenemende vraag naar ontbijtgranen. Thuiswerken doet thuis eten, zoveel is duidelijk. De netto omzet klokte vorig kwartaal af op 3,47 miljard dollar, terwijl op 3,30 miljard dollar gerekend werd.
Chemiegroep DuPont (-2,7%) incasseerde een groot kwartaalverlies, onder meer omdat de automobielafdeling met 2,5 miljard dollar afgewaardeerd werd (door rekening te houden met een langdurige zwakte). Exclusief eenmalige posten verdiende DuPont echter 70 cent per aandeel, boven de gevreesde 59 dollarcent. Toch zei de materialenproducent dat er herstel zichtbaar was in de auto- en woningbouwsector vanaf midden juli. Ook zal 2021 een “fatsoenlijk” jaar worden, ondanks het herstel zich slechts geleidelijk zal manifesteren.
BerkshireHathaway (-1%) blijft aandelen van Bank of America inslaan. Gisteren werden er 522 miljoen stuks bijgekocht, zodat de groep nu een belang van 11,8% in de bank aanhoudt. Sinds 20 juli pompte Buffett zo’n 1,7 miljard dollar in de grootste Amerikaanse bank, dat de tweede grootste positie is na het belang in Apple (dat gisteren na beurs alweer wat meer waard werd).
Autofabrikant Ford (-2,6%) klopte de verwachtingen dankzij een operationeel verlies van 1,9 miljard dollar, wat minder is dan gevreesd. De omzet halveerde tot 19,4 miljard dollar. De autosector ging afgelopen periode gebukt onder massale gedwongen sluitingen van showrooms. In veel landen kwamen de autoverkopen hierdoor tijdelijk stil te liggen. Ook werd de productie erg verstoord omdat fabrieken tijdelijk gesloten werden.
Het is zo goed als onmogelijk om niet enthousiast te zijn over de resultaten vanApple. Met een omzetstijging van 11% liet het bedrijf de verwachtingen in covid-tijden ver achter zich. Alle Apple toestellen vonden gretig afnemers tijdens de lockdown periode; iPhone +2% (op jaarbasis), iPad +31%, Mac +22% en Wearables + 35%. Kritische waarnemers plaatsen wel een kanttekening bij de dienstenpoot (App Store, Music, iCloud, TV, Card, …) die 'slechts' met 15% wist te groeien; de stabiele abonnementsgelden zijn een belangrijke drijfveer voor de hogere waardering van het aandeel. Het bedrijf kondigde ten slotte ook nog een aandelensplit aan; op 24 augustus wordt het aandeel in vier gesplitst (ondertussen de 5e splitsing sinds de beursgang in 1980).
Alphabet moet de eerste omzetdaling in zijn bestaan als beursgenoteerd bedrijf slikken. De advertentie-inkomsten bij Google daalden met 2% door de algemene economische malaise. De groei van de inkomsten bij YouTube (+6%) en de cloud-afdeling (GCP +43%) doen echter het beste vermoeden voor de toekomst. Het businessmodel raakt beter gediversifieerd en door de flexibiliteit/kostencontrole was de winstgevendheid beter dan verwacht. Het bedrijf gaat bovendien voor 28 miljard dollar extra eigen aandelen inkopen.
De Amerikaanse sociale mediagigant Facebookpakte opnieuw uit met een uitstekend kwartaalrapport en klopte gezwind de analistenverwachtingen. De omzet steeg met 11% naar 18,7 miljard euro. De winst verdubbelde naar 5,18 miljard euro, zodat de winst per aandeel met 1,8 miljard dollar fors boven de 1,39 miljard dollar uitkwam.
De Amerikaanse farmareus Gilead (-0,9%) bleef in het tweede kwartaal onder de verwachtingen. De winst per aandeel klokte af op 1,11 USD terwijl analisten mikten op 1,44 USD per aandeel. Dat komt door kosten in verband met de overname van Forty Seven, een ontwikkelaar van kankermedicijnen. Met die deal is bijna 5 miljard dollar gemoeid. Ook werden er veel kosten gemaakt voor onderzoek naar behandelingen tegen Covid-19. Topman Daniel O’Day blijft optimistisch gestemd over de toekomst. Gilead begon deze maand met de commerciële verkoop van zijn 'coronamedicijn' remdesivir. Het bedrijf kreeg in mei een noodvergunning voor het middel van de Amerikaanse Food and Drug Administration. De vraag naar het medicijn blijft in veel delen van de wereld het aanbod overtreffen. Gilead boekt ook vooruitgang met de pijplijn.
Webwinkelreus Amazon heeft in het tweede kwartaal flink geprofiteerd van de vele onlineshoppers tijdens de vele coronalockdowns in de wereld. Er was sprake van een soort online stormloop, omdat consumenten massaal probeerden om boodschappen doen in fysieke winkels te mijden. De omzet steeg met 40% naar nieuwe recordniveaus men klokte af op 89 miljard dollar. Amazon veegde de vloer aan met de winstschattingen van de analisten. De winst per aandeel lag dubbel zo hoog als de analistenverwachtingen. De winst per aandeel klokte af op 10,3 dollar, terwijl analisten mikten op 5,22 dollar. Amazon komt ook met sterke verwachtingen voor het lopende kwartaal. Daarin denkt het bedrijf op 87 miljard tot 93 miljard dollar omzet uit te komen, aanzienlijk meer dan de verwachtingen.