di. 18 aug 2020

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op de belangrijkste gebeurtenissen van de vorige handelsdag.
Softwarebedrijf Oracle zou mogelijk een bod willen uitbrengen op de Amerikaanse activiteiten van TikTok. Hiermee zou het de concurrentie aangaan met Microsoft, dat al langer interesse vertoont in de razend populaire Chinese app. Oracle-eigenaar Larry Ellison zou volgens bepaalde bronnen andere partijen hebben benaderd om samen een bod uit te brengen. President Trump heeft ByteDance, de eigenaar van TikTok, 90 dagen de tijd gegeven om de Amerikaanse activiteiten te verkopen.
Citigroup tracht 900 miljoen dollar te recupereren die het vorige week per ongeluk overschreef naar enkele schuldeisers van het cosmeticabedrijf Revlon. In plaats van enkel de interesten te betalen, schreef Citigroup het totale ontleende bedrag over, naar eigen zeggen door een operationele fout. Enkele schuldeisers zijn niet geneigd het bedrag terug te storten, omdat ze in discussie zijn met Revlon over een schuldherschikking. Citigroup zou ondertussen al een deel van het geld terug hebben en daagt alvast één schuldeiser voor de rechter. De bankenregulator is een onderzoek gestart naar de fouten in dit dossier.
Alsof corona nog niet genoeg averij opleverde, werd cruiserederij Carnival nu ook nog eens getroffen door een ransomware-aanval, waardoor gast- en werknemersgegevens uitgelekt zijn. Veel details werden niet vrijgegeven, maar een materiële invloed op het bedrijf, de activiteiten of de financiële resultaten wordt evenwel niet verwacht.
Oliegigant Chevron blijft voorlopig van plan om een memorandum van overeenstemming met Irak te ondertekenen om één van de grootste olievelden van het land te ontwikkelen, weet de Wall Street Journal. Het betreft exploratiewerk in het zuidelijke Nassiriya-olieveld, dat naar schatting ongeveer 4,4 miljard vaten ruwe olie kan bevatten. Chevron levert geen commentaar op marktspeculaties of zaken van commerciële aard.
Enkele Amerikaanse staten eisten 2,2 biljoen dollar van Purdue Pharma, de producent van OxyContin. Dat speelt een cruciale rol in de Amerikaanse opioïdencrisis. De staten beschuldigen de geneesmiddelenproducent ervan druk te zetten op artsen en patiënten, terwijl het de risico's van misbruik en overdosis minimaliseerde. Sinds 1999 kostte de crisis naar schatting aan zo'n 450.000 mensen het leven.