vr. 5 mrt 2021

Net voor de beurs in de VS de deuren opent, blikken we even terug op het belangrijkste bedrijfsnieuws van de vorige handelsdag.
Betalingsbedrijf Square neemt voor 297 miljoen dollar een meerderheidsbelang in Tidal, de muziekstreamingdienst van rapper Jay-Z, in een deal die blockchain of andere nieuwe benaderingen voor het opslaan en kopen van online media bij het brede publiek populair zou kunnen maken. De Chief Executive van Square en Twitter-baas Jack Dorsey zeiden dat de overname neerkomt op één eenvoudig idee: het vinden van nieuwe manieren voor artiesten om hun werk te ondersteunen. Die zouden kunnen profiteren van opkomende technologieën zoals blockchain en cryptomunten, één van de stokpaardjes van Dorsey.
De Indische e-commercegigant Flipkart voert eerste gesprekken om in de VS naar de beurs te trekken via een special purpose acquisition company. Walmart (-0,05%) kocht in 2018 een belang van 77% in Flipkart (voor 16 miljard dollar) en communiceerde nadien het voornemen om Flipkart binnen de 4 jaar naar de beurs te brengen. De waardering van Flipkart wordt vandaag op zo’n 35 miljard dollar geschat.
Zuid Korea heeft nu ook goedkeuring gegeven aan het Covid-19-vaccin van Pfizer (-0,5%). Dat van AstraZeneca werd eerder al goedgekeurd.
De Britse concurrentiewaakhond opent een onderzoek naar Apple (-1,5%), na klachten van app-ontwikkelaars die de voorwaarden van Apple's App Store bestempelen als oneerlijk en belemmerend voor de concurrentie. Apple verplicht apps in zijn App Store om gebruik te maken van zijn eigen betalingssysteem, waarbij er vervolgens tarieven van 15 tot 30% worden geheven. Apple lag in het verleden al in de clinch met Epic Games, het bedrijf achter het populaire spel Fortnite. Epic Games probeerde deze tarieven vorig jaar te omzeilen met een eigen in-app betalingssysteem en werd door Apple prompt uit de App Store verbannen. De kans is groot dat in Europa een gelijkaardig onderzoek wordt opgestart.
Broadcom (-1,4% nabeurs) rapporteerde over het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar chipverkopen die licht onder de ramingen van Wall Street uitkwamen en sloot zich daarmee aan bij een groeiende lijst van halfgeleiderbedrijven die getroffen werden door het wereldwijde tekort aan halfgeleiders. Broadcom rapporteerde een omzet uit halfgeleideroplossingen van 4,90 miljard dollar, iets onder de analistenramingen van 4,95 miljard. Sterke software-inkomsten hielpen de totale omzet wel stijgen tot 6,66 miljard dollar, boven de verwachte 6,62 miljard. Ook de winst per aandeel van 6,61 dollar ging over de lat. Voor het huidige kwartaal mikt de groep op een totale omzet van 6,5 miljard dollar, terwijl de markt op 6,33 miljard rekende.