ma. 4 apr 2022

Tesla leverde vorig kwartaal 310.048 elektrische voertuigen en loste daarmee grotendeels de marktverwachtingen in. De voorbije drie maanden keek de groep wel tegen een daling aan van het aantal geproduceerde wagens, in wat door CEO Musk omschreven werd als een “uitzonderlijk moeilijk kwartaal” door onderbrekingen in de toeleveringsketen en de lockdowns in China. Tesla lijkt beter dan de meeste andere autofabrikanten te hebben gepresteerd om het tekort aan halfgeleiders, dat de sector teistert, op te vangen, ziet KBC Asset Management-analist Kurt Ruts.
Ruim 310.000 extra Tesla’s op de baan
Tesla gaf in de eerste drie maanden van het jaar de sleutels af van 310.048 voertuigen, een lichte stijging ten opzichte van het vorige kwartaal, en een stijging met 68% ten opzichte van een jaar eerder. Er was volgens databedrijf Refinitiv gerekend op 308.836 auto's. Tesla zei dat het in totaal 295.324 Model 3 sedans en Model Y sport utility vehicles verkocht, terwijl het 14.724 Model S luxe sedans en Model X premium SUV's afleverde.
Ruim 305.000 extra op komst
Met de stevige groeicijfers zet de groep de collega’s die worstelden met de levering van onderdelen andermaal een neus. Toyota en GM draaiden in het eerste kwartaal in de VS op een lager toerental dan een jaar eerder. Tesla lijkt echter wel niet helemaal immuun meer voor de spanningen in de toeleveringsketen: de groep produceerde 305.407 voertuigen van januari tot maart, tegenover 305.840 in het voorgaande kwartaal.
Een recente piek in COVID-19-gevallen in China heeft Tesla gedwongen om tijdelijk de productie op te schorten in de fabriek in Shanghai voor een aantal dagen sinds 28 maart nadat de stad op slot ging om bewoners te testen voor de ziekte. Bedoeling was om vandaag opnieuw op te starten, maar volgens persagentschap Reuters liet de groep werknemers en leveranciers weten dat de activiteit nog niet heropgestart wordt. Tesla is in maart overigens begonnen met met de levering van voertuigen die in zijn fabriek in Duitsland zijn gemaakt. De levering van auto's die in de fabriek in Texas zijn gemaakt zouden in de nabije toekomst beginnen.
Hoe de leveringen in de resultaten van de groep doorsijpelen, komen we op 20 april te weten wanneer de groep met een volledig kwartaalrapport uitpakt. Dan zal onder meer duidelijk worden hoe de gestegen grondstofkosten zich laten gevoelen. Tesla verhoogde in maart alvast de prijzen in China en de Verenigde Staten nadat Musk zei dat de Amerikaanse elektrische autofabrikant werd geconfronteerd met aanzienlijke inflatiedruk in grondstoffen en logistiek na de invasie van Rusland in Oekraïne.
KBC Asset Management over Tesla
Tesla lijkt beter dan de meeste andere autofabrikanten te hebben gepresteerd om het tekort aan halfgeleiders, dat de sector teistert, op te vangen, denkt analist Kurt Ruts. Anderzijds leek Tesla het tijdschema voor verschillende belangrijke initiatieven te verschuiven (bv. Cybertruck, auto van 25 000 dollar), wat twijfels doet rijzen over het vermogen om de komende jaren tegen het vooropgestelde tempo te blijven groeien.
Sommige analisten hebben verwoede pogingen ondernomen om de aandelenkoers te rechtvaardigen. Zo rekenen sommigen op inkomsten uit de verkoop van software en batterijen. Bovendien lijkt de aandelenkoers van Tesla ervan uit te gaan dat het bedrijf zijn leiderschap in batterijtechnologie tot in de eeuwigheid zal kunnen behouden. Bovendien zijn veel beleggers er dankzij de media-aandacht voor 'Autopilot' van overtuigd dat Tesla ook leider is in zelfrijtechnologie.
Per definitie zijn deze aannames op dit moment niet te weerleggen. En dat is nu juist het mooie ervan. Beleggers zijn als het ware bereid om een fikse 'droompremie' te betalen voor het aandeel. Als er in werkelijkheid iemand het Marvel-personage 'Iron Man' kan belichamen, dan moet het ongetwijfeld Elon Musk zijn en dat doet natuurlijk dromen. Een aandeel wordt ook wel "perfect geprijsd" genoemd als het al het (potentieel toekomstige) positieve nieuws incalculeert. In die zin is Tesla niet alleen 'priced to perfection' maar ook 'priced for world dominance'.
Bovendien wordt de concurrentie in het EV-segment nu echt heviger. Volkswagen, dat na Dieselgate had besloten om zich volledig op elektrische auto's te richten, heeft waarschijnlijk de beste papieren om Tesla op korte termijn de loef af te steken met zijn ID-modellen. Andere oude autofabrikanten creëren ook buzz met hun nieuwe EV-aanbod. Mercedes, bijvoorbeeld, lanceerde vorig jaar zijn EQS en EQE EV's, die veel lof kregen toegezwaaid van analisten.
Om de hierboven vermelde redenen blijft analist Kurt Ruts voorzichtig over het aandeel en handhaaft de “Verkopen”-aanbeveling. Het koersdoel is 325 dollar.
