ma. 3 jan 2022

"Geweldig werk door Tesla-team wereldwijd!" schreef Musk zondag op Twitter. Daarmee doelde hij op een nieuw recordaantal leveringen in het voorbije kwartaal. Het zesde record op rij en alweer een indicatie dat de producent van elektrische wagens vlot voorbij de wereldwijde tekorten aan chips wist te fietsen. Bovendien leken klanten ook immuun voor de hogere verkoopprijzen die de gestegen kosten in de toeleveringsketen moesten opvangen. Op jaarbasis steeg het aantal geleverde voertuigen met 87% ten opzichte van een jaar eerder tot 936.172 voertuigen in 2021.
Tesla leverde in de laatste drie maanden van het jaar 308.600 voertuigen af, veel hoger dan de voorspelling van 263.026 voertuigen van analisten. Teslas leveringen in oktober-december waren ongeveer 70% hoger dan een jaar eerder en bijna 30% hoger dan de recordleveringen in het voorgaande kwartaal.
Extra capaciteit
Musk zei in oktober vorig jaar dat Tesla in staat zal zijn om een jaarlijkse groei van meer dan 50% te handhaven voor "een hele tijd". Daarvoor rekent de groep alvast op extra productiecapaciteit. Hoewel de concurrentie steeg en regelgevende druk werd opgevoerd na klachten van consumenten over de veiligheid van het product, verhoogde Tesla alvast zijn productie in China. Het Amerikaanse bedrijf verscheept in China geproduceerde modellen naar Europa en enkele Aziatische landen. Ondertussen is het wachten op de eerste Tesla die in Europa van de band rolt en op de productie in een nieuwe fabriek in Texas.
Tesla zei in oktober dat het ernaar streefde om zijn eerste productieauto's te bouwen in beide faciliteiten tegen het einde van 2021, maar het is niet duidelijk of het dat doel heeft gehaald. Zijn Berlijnse fabriek was oorspronkelijk gepland om de productie te beginnen afgelopen zomer. De extra capaciteit moet het mogelijk maken om in 2022 naar verwachting 1,3 tot 1,5 miljoen voertuigen te leveren. Dit jaar zal de groep trouwens vol kunnen profiteren van de uitrol van het Model Y, het kleinere SUV-broertje van het Model X.
Welke chipschaarste?
De stevige groeicijfers van Tesla staan in schril contrast met die van andere producenten die in 2020 hun chiporders teruggeschroefd hebben toen de pandemie en de lockdownmaatregelen de vraag raakten. Maar Tesla verlaagde zijn productieprognose met leveranciers nooit. Tesla, dat in tegenstelling tot de meeste autofabrikanten sommige chips zelf ontwerpt, herprogrammeerde ook software om minder schaarse chips te gebruiken. "2021 was het jaar van de supergekke tekorten in de toeleveringsketen," zei Musk in oktober. Hij voegde er aan toe dat hij optimistisch was dat die problemen in 2022 voorbij zouden zijn.
Hogere kosten omgezet in hogere verkoopsprijzen
Ondertussen keek de groep wel aan tegen hogere kosten door brede belemmeringen in de toeleveringsketen. Om die op te vangen werden de prijzen van de voertuigen de voorbije maanden verhoogd. Hoe dit zich zal vertalen in de resultaten komen we te weten wanneer de volledige cijfers over het vierde kwartaal worden bekendgemaakt. In het persbericht laat de groep overigens weten dat de leveringscijfers als licht conservatief moeten worden beschouwd, “aangezien wij een auto pas als geleverd tellen als hij aan de klant is overgedragen en al het papierwerk in orde is. De uiteindelijke cijfers kunnen tot 0,5% of meer afwijken”.
De leveringen vormen volgens de groep echter slechts één maatstaf voor de financiële prestaties van de onderneming en mogen niet worden beschouwd als een indicator voor de driemaandelijkse financiële resultaten, die afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder de verkoopkosten, wisselkoersschommelingen en de mix van direct geleasede voertuigen.
KBC Asset Management over Tesla
Met een “Verkopen”-aanbeveling en een koersdoel van 250 dollar kijkt KBC Asset Management-analist Kurt Ruts met de handrem op naar Tesla. De aandelenkoers van Tesla lijkt er volgens hem van uit te gaan dat het bedrijf zijn leiderschap in batterijtechnologie tot in de eeuwigheid zal kunnen behouden. Bovendien zijn veel beleggers er dankzij de media-aandacht voor 'Autopilot' van overtuigd dat Tesla ook leider is in zelfrijtechnologie. Deze aannames zijn momenteel per definitie niet te weerleggen. En dat is nu juist het mooie ervan. Beleggers zijn als het ware bereid om een fikse 'droompremie' te betalen voor het aandeel. Als er in werkelijkheid iemand het Marvel-personage 'Iron Man' kan belichamen, dan moet het ongetwijfeld Elon Musk zijn en dat doet natuurlijk dromen. Een aandeel wordt soms "perfect geprijsd" genoemd als het al het (potentieel toekomstige) positieve nieuws incalculeert. In die zin is Tesla niet alleen 'priced to perfection' maar ook 'priced for world dominance'.
Bovendien wordt de concurrentie in het EV-segment nu echt heviger. Volkswagen heeft waarschijnlijk de beste geloofsbrieven om Tesla op korte termijn de loef af te steken. In het massasegment lanceerde het bedrijf dit jaar de ID.4 (Model Y-concurrent), nadat het in september 2020 de ID.3 had uitgebracht. Aan de kant van de luxueuze EV's heeft het succes geboekt met de Porsche Taycan en de Audi e-tron. Andere oude autofabrikanten creëren ook buzz met hun nieuwe EV-aanbod. Mercedes, bijvoorbeeld, lanceerde dit jaar zijn met bewierookte EQS en EQE.