wo. 23 sep 2020

Gisteren was het eindelijk zover: Tesla hield zijn langverwachte en stevig gehypete 'Battery Day'.
Op basis van de koersreactie hadden beleggers er blijkbaar toch meer van verwacht. Gezien de sterke prestatie van het aandeel dit jaar en de zeer hooggespannen verwachtingen in de aanloop naar de 'Battery Day', ging het aandeel nabeurs lager. CEO Elon Musk had maandag trouwens al gewaarschuwd dat veel innovaties niet onmiddellijk op (grote) schaal zouden kunnen worden geproduceerd. KBC Asset Management-analist Kurt Ruts vatte de hoogtepunten van de dag samen en bevestigt zijn "Verkopen"-advies voor het aandeel.
What is new?
Dit waren de belangrijkste onthullingen van de dag:
(1) Tesla wil de kostprijs van batterijen binnen de drie jaar met 56% verlagen. Dat moet mogelijk gemaakt worden door:
- De productie van batterijcellen met grotere afmetingen in eigen huis. Het betreft zogenaamde '4680'-cellen (46mm in diameter en 80mm in hoogte).
- Het gebruik van droge elektroden, wat moet leiden tot een energieverbruik dat tien keer lager is bij de productie. Musk gaf evenwel toe dat die technologie nog niet helemaal op punt staat en 'waanzinnig moeilijk' op te schalen is.
- Meer gebruik van siliconen in de anode en nikkel in de kathode om zo het gebruik van duur, toxisch en moeilijk te ontginnen kobalt te elimineren.
- Meer geavanceerde geautomatiseerde productie, met lagere kapitaalinvesteringen tot gevolg.
- Integratie van de batterij in de fundamentele structuur van de wagen.
- Ontginning van lithium in Nevada.
(2) CEO Musk gaf aan dat de bestaande samenwerking met de batterijleveranciers gewoon doorgaat en dat alle nieuwe capaciteit stapsgewijs zou zijn.
(3) 100 gigawattuur aan batterijproductiecapaciteit (goed voor 1,4 miljoen wagens) in ca. drie jaar tijd.
(4) Tegen 2030 hoopt Tesla jaarlijks 3 terawattuur aan batterijen te produceren, goed voor 20 miljoen wagens.
(5) Een nieuw model dat dankzij de lagere batterijkosten een prijskaartje van om en bij de 25.000 dollar krijgt.
Geen million mile battery
Het meest opvallende aan de presentatie was misschien wel wat niet aan bod kwam: de 'million mile battery'. Een batterij die quasi oneindig zou meegaan, zeg maar. Bijna iedereen ging ervan uit dat daarover een aankondiging zou komen, maar die bleef dus uit. Bovendien was Musk tegen zijn natuur in vrij voorzichtig over de timing en het succes van een aantal van de innovaties. Gezien de sterke prestatie van het aandeel dit jaar en de zeer hooggespannen verwachtingen in de aanloop naar 'Battery Day', was het dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel nabeurs lager ging.
De visie van KBC Asset Management
Analist Kurt Ruts merkt op dat sommige (sell side) analisten (nl. zij die niet negatief zijn op het aandeel) de laatste tijd verwoede pogingen hebben gedaan om de koers van het aandeel te rechtvaardigen. Zo rekenen sommigen o.a. op inkomsten uit software- en batterijverkopen.
De koers lijkt overigens te veronderstellen dat Tesla zijn leiderschap op het vlak van batterijtechnologie tot in de eeuwigheid zal kunnen vasthouden. Dankzij de media-aandacht voor de Autopilot zijn vele beleggers er bovendien van overtuigd dat Tesla ook leider is op het vlak van zelfrijdende technologie. Per definitie zijn die veronderstellingen op dit moment onmogelijk te weerleggen. En dat is volgens KBC AM nu net het mooie. Beleggers zijn als het ware bereid om een forse 'droompremie' te betalen voor het aandeel. Een aandeel wordt wel eens 'priced to perfection' genoemd als het alle (potentieel toekomstig) positief nieuws inprijst. In die zin is Tesla niet enkel 'priced to perfection' maar ook 'priced for world dominance'.
Toch moeten analisten volgens analist Kurt Ruts met beide voeten op de grond blijven. De vooruitzichten voor Tesla zijn niet substantieel veranderd ten opzichte van begin van dit jaar. Alleen is het zo dat het bedrijf zich dankzij de astronomische koersklim zo goed als gratis kan financieren met vers aandelenkapitaal. Een uitermate goedkope kapitaalkost is uiteraard een stevig competitief voordeel.
Anderzijds komt de concurrentie in het segment van de elektrische wagens nu wel echt op gang. VW, dat na Dieselgate besloten had om volop in te zetten op elektrische wagens, heeft waarschijnlijk de beste adelbrieven om Tesla het vuur aan de schenen te leggen. Zo lanceerde de Duitse autogroep in september in België (maar ook elders in Europa) de volledig elektrische sedan ID.3. Die staat op een volledig nieuw 'dedicated' platform, MEB genaamd. Eind vorige maand ging overigens ook de productie van de ID.4, een compacte SUV die ook op het MEB-platform wordt gebouwd, van start. Analisten verwachten dat er in 2022 van de ID.4 al meer dan 500.000 stuks van de band zullen rollen.
Omwille van de eerder aangehaalde redenen blijft KBC AM voor het Tesla-aandeel uiterst voorzichtig; het advies is "Verkopen", met een koersdoel van 90 USD.