do. 28 jan 2021

Tesla rapporteerde gisteren nabeurs resultaten over het vierde kwartaal van 2020, waaruit bleek dat de producent van elektrische wagens op verschillende fronten onder de analistenschattingen bleef. Sectoranalist Kurt Ruts (KBC Asset Management) blijft uiterst voorzichtig voor het Tesla-aandeel en bevestigt dan ook zijn "Verkopen"-advies.
Kwartaalcijfers
Het voorbije kwartaal kwam de omzet uit op 10,74 miljard dollar, iets beter dan de consensusverwachting van 10,54 miljard dollar. Maar de aangepaste nettowinst per aandeel van 0,80 dollar bleef fors onder de verwachte 1,13 dollar. De operationele winst (EBIT) bedroeg 575 miljoen dollar, minder dan de helft van de gemiddelde analistenverwachting van 1,23 miljard dollar. De brutowinstmarge in de autodivisie (ex-regulatoire credits voor 'zero emission vehicles' of voertuigen met een nuluitstoot) bedroeg 20,7% en bleef zo onder de lat die analisten op 24,2% hadden gelegd.
Tesla verklaart de misser tegenover de consensusverwachtingen door de gedaalde gemiddelde verkoopprijs (-11%) die het gevolg is van een minder goede mix (minder model S/X, meer model 3/Y). Daarnaast beïnvloedden ook omschakelingskosten voor de S/X (zie verder) en garantiekosten de winstgevendheid in negatieve zin.
Het bedrijf genereerde over het vierde kwartaal 1,87 miljard dollar aan kasstromen, een stuk boven de analistenverwachting van 925 miljoen dollar maar wel geholpen door een instroom van werkkapitaal van 1,24 miljard dollar. Op het einde van het vierde kwartaal kwam de nettocashpositie uit op 7,9 miljard dollar.
Vooruitzichten
Tesla gaf geen expliciete jaarprognose, maar vermeldde wel dat:
- het over meerdere jaren heen een volumegroei van gemiddeld 50% ambieert. Een groei van 50% dit jaar vertaalt zich naar een verkocht volume van zo'n 750.000 wagens, terwijl de meest optimistische analisten ('bulls') hadden gehoopt op een vaste doelstelling van meer dan 800.000;
- het verwacht dat de sites in Austin en Berlijn dit jaar de productie zullen kunnen aanvatten;
- de fabriek in Fremont in gereedheid wordt gebracht voor de productie van de 'gefacelifte' Model S/X.
De visie van KBC Asset Management
Sommige (sell-) side analisten (zij die niet negatief zijn op het aandeel) hebben de laatste tijd verwoede pogingen gedaan om de koers van het aandeel te rechtvaardigen. Zo rekenen sommigen onder andere op inkomsten uit software- en batterijverkopen. De koers lijkt overigens te veronderstellen dat Tesla zijn leiderschap op het vlak van batterijtechnologie tot in de eeuwigheid zal kunnen vasthouden.
Dankzij de media-aandacht voor de Autopilot zijn veel beleggers er bovendien van overtuigd dat Tesla ook leider is op het vlak van zelfrijdende technologie. Per definitie zijn die veronderstellingen op dit moment onmogelijk te weerleggen. En dat is nu net het mooie. Beleggers zijn als het ware bereid om een forse 'droompremie' te betalen voor het aandeel. Als iemand in de realiteit het Marvel-personage 'Iron Man' kan belichamen, dan moet dat volgens analist Kurt Ruts ongetwijfeld Elon Musk zijn, en dat zet uiteraard aan tot dromen.
Een aandeel wordt wel eens 'priced to perfection' genoemd als het alle (potentieel toekomstig) positief nieuws inprijst. In die zin is Tesla niet enkel 'priced to perfection', maar ook 'priced for world dominance'. Ondertussen is Tesla immers meer waard dan de 10 grootste autobouwers samen.
Anderzijds komt de concurrentie in het segment van de elektrische wagens nu wel echt op gang. Volkswagen (KBC AM: "Kopen"-aanbeveling, koersdoel: 210 euro), dat na Dieselgate besloot om volop in te zetten op elektrische wagens, heeft volgens KBC AM wellicht de beste kaarten om Tesla op korte termijn het vuur aan de schenen te leggen. Zo lanceerde de groep in september in België (maar ook elders in Europa) de volledig elektrische sedan ID.3. Vorige maand verkocht VW in Europa meer elektrische wagens dan Tesla.
Omwille van de hoger aangehaalde redenen blijft KBC AM uiterst voorzichtig voor het Tesla-aandeel. De aanbeveling blijft "Verkopen", bij een koersdoel van 90 dollar.