ma. 14 feb 2022

De rentemarkt komt op adem na een verschroeiende rit. De Amerikaanse tienjaarsrente vertoefde het grootste deel van vorige week donderdag en vrijdag boven het 2%-niveau na de sterkste inflatiestijging in vier decennia, maar klokte de week af rond 1,91%. Ook in Europa daalde de rente, zodat het rentemomentum eventjes gebroken is, ziet hoofd van KBC Economics Mathias Van der Jeugt.
Rusland vs Oekraïne
De ommekeer kwam er vrijdag tijdens de Amerikaanse handelsuren na een waarschuwing van Amerikaans nationaal veiligheidsadviseur Jake Sullivan. Hij zei dat Russische acties in Oekraïne mogelijk zijn voor het einde van de winterspelen (20 februari). Het escalerende, geopolitieke conflict had tot nog toe vooral impact op de energiemarkt. Sullivans verbale interventie stuurde kwakkelende Amerikaanse beurzen naar een verlies tot 2.8% voor de Nasdaq.
De technische beelden van de belangrijkste indices suggereren nu allemaal een terugkeer richting (of beneden) de jaardieptepunten. De Amerikaanse aandelen eisten de stuurknuppel op en stuurden de rest van de markt via het ‘veilige haven’-principe. Amerikaanse rentes doken lager. KBC-econoom Mathias Van der Jeugt ziet de geopolitieke dreiging eerder als aanleiding tot winstnemingen dan als een sterk marktthema, opnieuw: uitgezonderd voor energiemarkten.
Snellere renteverhoging door ECB verwacht
De slinger van de monetaire verwachtingen die aan de basis ligt van de renterally is op korte tijd wel heel ver doorgeslagen. Vooral de ECB-leden roepen op tot een realitycheck. Volgens de geldende –achterhaalde – richtlijnen blijft de ECB netto-koper van obligaties tot minstens eind dit jaar en volgt een eerste renteverhoging pas na het stopzetten van die netto-aankopen. Iers ECB-lid Gabriel Makhlouf stelt vast dat de Europese rentemarkt ondertussen al inzet op een eerste renteverhoging in juni. Voorbarig is volgens hem een understatement. De tijdslijn van de markten ligt veel voor op die van de ECB, al beseft men in Frankfurt dat versnelde beleidsnormalisatie wel degelijk aan de orde is, meent KBC-econoom Mathias Van der Jeugt.
Het zwaartepunt verschuift de volgende dagen/weken mogelijk weg van de rentemarkt en weg van het agressieve verdisconteringsopbod. Tussen nu en de belangrijke Fed- en ECB-beleidsvergaderingen ligt nog een inflatie-update, maar die volgt pas begin maart. De beurzen verkeren waarschijnlijk nog wat langer in zwaar vaarwater. Behalve het geopolitieke risico krijgen ze alsmaar zwakkere groeiperspectieven voorgeschoteld. De inflatie vreet het beschikbare inkomen aan van een meer teruggehouden consument. Naast oplopende transport- en materiaalkosten, krijgen bedrijven te maken met een stijgende loonmassa. Ook hier tempert het (investerings)enthousiasme.
Tot slot komt er een einde aan een uiterst gul fiscaal beleid en wordt het binnenkort aangevuld met een normaler monetair beleid, aldus KBC-econoom Mathias Van der Jeugt. De belangrijke Europese indices verliezen vandaag 3% en meer. De Eurostoxx 50 test cruciale steun in de lage 4000-zone. Op de wisselmarkt helt de balans sinds vrijdag over in het voordeel van de dollar.