ma. 24 jan 2022

Infrastructuurfonds TINC pompte 10 miljoen euro in twee Belgische bedrijven en doet daarmee eer aan de huidige groeistrategie met focus op “Solar” en “Datacentra”. Beide investeringen zullen vanaf het eerste jaar winstverhogend zijn. Geen impact op “Opbouwen”-advies en 14 euro koersdoel, aldus KBC Securities-analist Wim Lewi.
Wat is TINC?
TINC is binnen het Belgische vastgoedsegment een vreemde eend in de bijt. Het investeert enkel in langetermijninfrastructuurprojecten met het oog op stabiele dividenden en stabiele kasstromen. Het bedrijf kwam op 12 mei 2015 naar de beurs en is vandaag zo’n 470 miljoen euro waard. Het is voor 10,67% in handen van investeringsmaatschappij Gimv, terwijl de Belgische overheid via de bank Belfius 11,5% aanhoudt. Beide kijken uit naar een dividend dat jaarlijks stabiel moet toenemen. En dat blijkt ook dit jaar het geval.
Waarin investeert Tinc?
Het investeringsbeleid van TINC is ingebed in een aantal ingrijpende maatschappelijke evoluties. Deze omvatten de ambitie om betere publieke infrastructuur te realiseren ("Building Back Better"), de overgang naar een koolstofarme samenleving, de doorgedreven digitalisering van de maatschappij en de groeiende aandacht voor zorg en welzijn. Deze evoluties vormen voor TINC het kader voor investeringen met impact in publieke infrastructuur, energie infrastructuur, digitale infrastructuur en ondersteunend vastgoed.
De investeringsportefeuille bevatte op het einde van vorig boekjaar (september 2021) 22 participaties in België, Nederland en Ierland met een reële waarde van 396,9 miljoen euro. Dat is 16,6% meer dan vorig boekjaar (zo’n 56,6 miljoen euro), het resultaat van investeringen in bestaande en nieuwe participaties (47,9 miljoen euro), terugbetalingen uit participaties (-4,3 miljoen euro) en de groei van de reële waarde van de portefeuille (12,5 miljoen euro).
De verhouding tussen de vier focusgebieden in de portefeuille vertoont een mooie spreiding met 33% publieke infrastructuur (PPP), 30% energie infrastructuur, 19% digitale infrastructuur en 18% ondersteunend vastgoed.
5 miljoen euro in zonne-energie
TINC nam een belang van 50% in een portefeuille van operationele zonneparken op daken in Vlaanderen met een productiecapaciteit van circa 12 Megawatt/H. De zonneparken sloten stroomafnameovereenkomsten met de eigenaars van de gebouwen die de stroomproductie lokaal zullen gebruiken. Deze overname past in de ambitie van TINC om een actieve investeerder te zijn in de energietransitie, waarbij de totale productiecapaciteit van haar hernieuwbare energieportfolio wordt uitgebreid tot circa 325 Megawatt (inclusief 37 Megawatt zonne-energie). De investering van circa 5 miljoen euro zal direct bijdragen tot het resultaat.
5 miljoen euro in datacentra
TINC investeerde ook bijkomend 5 miljoen euro groeikapitaal in haar participatie “Datacenter United”, ter financiering van het partnership van Datacenter United met DC Star, een aanbieder van colocatiediensten met datacenters in Oostkamp, Gent en Burcht. Dit resulteert in een dienstverlener met een verhoogde regionale aanwezigheid in Vlaanderen en Brussel en een sterk productaanbod dat tegemoet komt aan de behoeften van een gediversifieerde klantenbasis en de basis vormt van de digitale economie van de toekomst. Ook deze investering draagt onmiddellijk bij tot het resultaat.
KBC Securities over Tinc
Analist Wim Lewi blijft TINC aanzien als een erg stabiel dividendaandeel, dat wordt ondersteund door voorspelbare kasstromen op lange termijn. Aan de huidige aandelenkoers van 13,1 euro bedraagt het dividendrendement een interessante 3,3%, wat voldoende is om het bestaande koersdoel van 14 euro te ondersteunen.
Analist Wim Lewi meent dat een premie ten opzichte van de intrinsieke waarde gerechtvaardigd is gezien de conservatieve waardering van de portefeuille, ondanks dat de verdisconteringsvoet na vorig boekjaar al wat gedaald is. Hij stipt het stabiele dividend nogmaals aan en wijst naar het feit dat de duurzame beleggingsstrategie door beleggers in groene activa meer dan gewaardeerd wordt.
