wo. 14 sep 2022

Het ene kwartaalcijferseizoen is duidelijk het andere niet. Toen Russische tanks in februari Oekraïne binnen trokken waren bedrijven volop cijfers over de laatste drie maanden van het jaar aan het rapporteren. Ondertussen laat de energiecrisis zich stilaan voelen in de bedrijfsresultaten die bedrijven over het eerste half jaar van 2022 publiceerden. Dat blijkt uit het jongste overzicht dat Financieel-econoom Tom Simonts verzamelde over de koersreacties bij de kwartaal- en halfjaarlijkse rapporten. Hij maakte een analyse en selecteerde de tien bedrijven die het meest reageerden (in negatieve en positieve zin) op dat cijferrapport.

Het winnaarspodium
CFE (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 15 euro)
Het was de eerste keer dat CFE resultaten publiceerde sinds de afsplitsing van bagger- en maritiem dienstverlener DEME. Het nieuwe CFE is vooral actief als aannemer en in vastgoedontwikkeling. Tijdens de eerstekwartaalresultaten van CFE waarschuwde het management dat het nettoresultaat voor 2022 lager zou uitvallen, vergeleken met het jaar voordien. De belangrijkste reden was het conflict in Oekraïne, dat onzekerheid bracht over de vraag naar nieuwe bouwprojecten (mede door stijgende rente) en de stijgende materiaalprijzen. De bouwsector is reeds gekenmerkt door lage marges in 'normale' tijden en hoge inflatie kon die situatie nog verergeren.
Echter, CFE bewees dat het de stijgende kosten heel erg goed onder controle heeft. Het kon heel wat bestaande contracten heronderhandelen om die aan te passen aan de nieuwe realiteit. Daarnaast zien ze dat er globaal gezien nog voldoende vraag is naar hun activiteiten. Hun orderboek steeg zelfs naar een nieuwe recordhoogte van 1,8 miljard euro. Door de sterke eerste jaarhelft, kon het management van CFE hun eerdere outlook bijstellen. Ze verwachten een stijging in omzet en een netto-resultaat in 2022, dat dat van 2021 zal evenaren. De sterke koersreactie bewijst dat heel wat investeerders schrik hadden van CFE's winstgevendheid, maar de sterke resultaten konden heel wat investeerders op hun gemak stellen.
Het CFE-aandeel noteert momenteel tegen 10,16 euro (+0%).
- Bekaert (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 47 euro)
Bekaert publiceerde sterke resultaten over het eerste halfjaar van 2022, met een recurrente operationele winst die stabiel bleef ten opzichte van de eerste jaarhelft van 2021, wat een moeilijke vergelijkingsbasis was. Hiermee waren de resultaten ongeveer 8% beter dan de analistenverwachting. Het is een bijkomend bewijs dat het management erin slaagt om de prijszettingsmacht te verbeteren.
Het Bekaert-aandeel noteert momenteel tegen 28 euro (-0.57%).
- Picanol (KBC Securities: koersdoel en advies opgeschort)
Picanol slaagde erin om de recurrente operationele kasstroom met 13% op te trekken in de eerste jaarhelft van 2022, terwijl het de nettoschuld verder teruggedrong tot 14,5 miljoen euro. Picanol trok tevens de winstdoelstelling voor het volledig jaar op van een stabiele recurrente operationele kasstroom naar een stijgend resultaat.
Het Picanol-aandeel noteert momenteel tegen 74,4 euro (-0,8%).
- Melexis (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 112 euro)
De betere omzet in het tweede kwartaal was eens te meer het resultaat van de omzetting van een sterk orderboek, ondanks de aanhoudende uitdagingen in de toeleveringsketen. Melexis benadrukte dat de steeds toenemende elektrificatie en het groeiend aantal comfort- en veiligheidstoepassingen leidden tot een aanzienlijke versnelling van de vraag naar analoge geïntegreerde schakelingen (IC's) in de auto-industrie.
Er zijn verschillende megatrends die de verkoop van Melexis in de auto-industrie zullen stimuleren. De auto-industrie zal naar verwachting de snelst groeiende eindmarkt voor halfgeleiders zijn (+15% CAGR) in de periode 2019 - 2024. De belangrijkste trend is de elektrificatie van het autopark, die, als gevolg van de covidpandemie, de markt voor halfgeleiders tot ver na 2021 zal blijven aanjagen. Naast dat seculaire groeitraject op lange termijn vindt KBC Securities-analist Guy Sips de onderneming goed gepositioneerd om op korte termijn kansen te grijpen die voortvloeien uit het wereldwijde tekort aan chips in Auto.
Volgens Guy Sips zijn dit de belangrijke katalysatoren voor Melexis:
- In aandrijfsystemen groeit het beoogde aantal IC's per auto tussen 2021 en 2026 van 35 naar 54;
- In Chassis, Carrosserie en Veiligheidssystemen zal het aantal beoogde IC's per auto naar verwachting toenemen van 90 vandaag, tot 136 in 2026;
- Melexis zal in de komende 5 jaar "edge sensing" en "edge driving" mogelijk maken. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn Elektrificatie (nulemissie), ADAS (minder verkeersdoden) en Personalisatie (gebruikerservaring);
- Brede omzetgroei met toenemende vraag naar producttoepassingen buiten de automarkt. Dat draagt bij tot groeiende marges en maakt het bedrijf minder cyclisch;
- Hoewel aan de aanbodzijde Melexis (en de toeleveringsketen in de automobielsector) nog steeds te lijden hebben onder de beperkte waferfabricagecapaciteit, gaf Melexis aan dat op korte termijn de vraag van klanten en het aantal bestellingen robuust zijn.
Het Melexis-aandeel noteert momenteel tegen 77,30 euro (+1,7%).
- Azelis (KBC Securities: “Houden”-advies, koersdoel 24,3 euro)
Azelis rapporteerde sterke resultaten over de hele lijn. De omzet steeg met ongeveer 50% ten opzichte van vorig jaar. Deze stijging was het gevolg van hogere prijzen en toegenomen volumes en werd ondersteund door overnames. Azelis bevestigde hiermee zijn prijszettingsmacht. Verder sloot het al een aantal overnames af, welke nog moeten worden gefinaliseerd.
Het verzekerde dus zijn toekomstige groei. Dat zorgt ervoor dat Azelis een grotere schaal kan bereiken, waaruit betere marges kunnen voortvloeien. Aangevuld met een grotere vraag naar rendabelere producten en efficiëntere processen, slaagde Azelis er in het nettobedrijfsresultaat te verdubbelen. Bij gevolgd deed Azelis beter dan de verwachtingen en verhoogde het bedrijf zijn vooruitzichten, wat resulteerde in een positief sentiment.
Het Azelis-aandeel noteert momenteel tegen 20,52 euro (+0%).
Het verliezerspodium
- X-Fab (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 12 euro)
In tegenstelling tot bij Melexis reageerde de beurs negatief op de resultaten van het tweede kwartaal van X-Fab (al was die koers fel opgelopen in de dagen voordien na de cijfers van Melexis). Ondanks het huidige onzekere klimaat blijft X-Fab een ongekend sterke vraag naar zijn technologieën zien, die vooral wordt gestimuleerd door de steeds snellere elektrificatie. Dat geldt met name voor de automobielmarkt, waar X-Fab sterk vertegenwoordigd is.
KBC Securities-analist Guy Sips verwacht dat X-Fab een samengestelde jaarlijkse groei in omzet met 17% zal bereiken over de periode 2020 - 2023, voornamelijk dankzij het meerjarige herstel van de automarkt, de versnelde toepassing van siliciumcarbidetechnologie en de groei in de medische elektronicamarkten. Hoewel het aanhoudende wereldwijde tekort aan chips op korte termijn tot opwaartse prijsdruk kan leiden, denkt Guy Sips dat dat vooral kansen creëert voor X-Fab om sterkere banden te smeden met zijn klanten die geen halfgeleiders produceren.
Het X-Fab-aandeel noteert momenteel tegen 5,93 euro (+0,59%).
- Agfa-Gevaert (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 4,9 euro)
De beurskoers van Agfa reageerde slecht op de resultaten na het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal van 2022 genereerde Agfa een vrije cashflow van -59 miljoen euro. Zoals verwacht was er een belangrijke seizoensgebonden stijging van het werkkapitaal. Daarnaast verwierf Agfa in de eerste helft van het jaar Inca Digital Printers en werd het programma voor de terugkoop van eigen aandelen afgerond.
Bijgevolg evolueerde Agfa’s netto financiële schuld van een nettokaspositie van 325 miljoen euro aan het eind van 2021 naar een nettokaspositie van 120 miljoen euro, maar KBC Securities-analist Guy Sips gelooft dat de markt het potentieel van Agfa’s transformatie totaal verkeerd inschat. De recent aangekondigde verkoop van de divisie Offset Solutions (voor een bedrijfswaarde van 92 miljoen euro) is een belangrijke stap. Het zal Agfa in staat stellen zich meer te concentreren op zijn groeiactiviteiten.
Het Agfa-Gevaert noteert momenteel tegen 3,39 euro (-0,87%).
- VGP (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 215 euro)
KBC Securities gelooft dat de koers van het VGP-aandeel volatiel is omdat het lijdt onder zijn complexe boekhoudkundigbeleid inzake winstneming en joint venture-structuur. Dat maakt het notoir moeilijk om terugkerende winsten te scheiden van uitzonderlijke winsten zoals rendementsdruk. In haar resultaten kondigde VGP een aanzienlijke vertraging aan over de eerste helft van 2022. Een vertraagde groei in e-commerce werd als verklaring genoemd. KBC Securities-analist Wim Lewi denkt dat ook de sterke stijging van de bouwkosten, evenals een overhang van speculatieve investeringen door andere bedrijven de schuld zijn. Volgens hem kiest VGP er momenteel voor om bepaalde projecten niet op voorhand te verhuren als ze hun interne margeverwachtingen niet behalen. Een zware recessie, die de vraag onderuithaalt voor een langere periode van 3 à 5 jaar, is het grootste investeringsrisico volgens Wim Lewi.
Het VGP-aandeel noteert momenteel tegen 134,4 euro (+0,59%).
- Fagron (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 19,5 euro)
De koers van het aandeel staat onder druk als gevolg van een aantal factoren. Eerst en vooral was het halfjaarverslag veelbelovend wat de inkomsten betreft, met vooral een positieve terugkeer naar groei in EMEA, maar de opmerkelijke uitzondering was de daling van de REBITDA-marges. Die marges staan voor Fagron al voor het derde jaar op rij onder druk, wat waarschijnlijk leidde tot de dalende reactie op de markt op de dag van de resultaten.
Bovendien maken beleggers zich waarschijnlijk zorgen over problemen met de toeleveringsketen, vooral voor injectienaalden in de VS. Dat laatste zou een invloed kunnen hebben op Fagrons belangrijkste regio, Noord-Amerika, en op de prognose voor het volledige jaar. Uit een recent gesprek met het management van Noord-Amerika blijkt echter dat dat probleem wordt aangepakt en dat de leveranciers nu de nodige bestellingen voor Fagron kunnen leveren. KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche meent dat Fagron op de goede weg is en dat de huidige waardering voor Fagron dus een opportuniteit is om het aandeel op te pikken.
Het Fagron-aandeel noteert momenteel tegen 13,42 euro (-0,59%).
- Deceuninck (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 4,2 euro)
Deceuninck zag zijn recurrente operationele kasstroom in de eerste jaarhelft van 2022 met 13% toenemen tot een recordniveau van 57,8 miljoen euro, maar moest wel toegeven dat het een vertraging van de vraag vaststelde naar het einde van het tweede kwartaal. Hoewel de beschikbaarheid van grondstoffen in het algemeen verbeterd is, kunnen tijdelijke tekorten niet uitgesloten worden. Deceuninck was ook voorzichtig over de korte termijnvooruitzichten in Turkije.
Het Deceuninck-aandeel noteert momenteel tegen 2,2 euro (+0,91%).