do. 2 jun 2022

Het ene kwartaalcijferseizoen is duidelijk het andere niet. Toen Russische tanks Oekraïne binnen trokken waren bedrijven volop cijfers over de laatste drie maanden van het jaar aan het rapporteren. De gevolgen op het niveau van de koersreactie lieten zich raden voor wie op of na 24 februari op de kalender stond. En hoewel de hemel nog lang niet is opgeklaard, verschijnen na de publicatie van de jongste cijfers iets minder uitgesproken rode cijfers op de koerstabellen. Dat blijkt uit het jongste overzicht dat we verzamelden over de koersreacties bij de kwartaalrapporten, aldus financieel-econoom Tom Simonts.
Opvallend: terwijl Biocartis bij de vorige kwartaalcijfers nog de grootste verliespost was, kaapt het nu de prijs van sterkste stijger weg. What a difference a quarter makes. Barco verzekerde zich dan weer voor het tweede kwartaal op rij van een plaats op het winnaarspodium. Met dank aan de mooie vooruitzichten.

Het winnaarspodium
- Biocartis (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 7 euro)
De resultaten van Biocartis over het eerste kwartaal onderstreepten de nieuwe nadruk die de onderneming legt op de groei van de productomzet, de verbetering van de brutomarges en de vermindering van de cashburn. KBC Securities stipt de schitterende 42% groei van de oncologieomzet aan, de gestaag stijgende gemiddelde verkoopprijs en de sprong die gemaakt werd in brutomarges. In het eerste kwartaal stonden de totale volumes waarschijnlijk onder druk omdat de vraag naar COVID-19-tests langzaam afnam, maar het bedrijf behield een solide groei dankzij de aanzienlijke bijkomende oncologieverkoop. Als gevolg van die productverschuivingsmix bleef de gemiddelde verkoopprijs stijgen. Volgens KBC Securities beginnen deze, in combinatie met een lagere kostprijs als gevolg van de verdere opvoering van de geautomatiseerde ML2-productielijn, nu vruchten af te werpen. KBC Securities merkt wel op dat Biocartis, ondanks de sterke resultaten, in de loop van dit jaar bijkomende middelen nodig zal hebben om zijn operationele cashburn op te vangen (en om een oplossing te vinden voor zijn converteerbare obligatie die in 2024 vervalt).
- Argenx (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 340 euro)
Het kwartaalrapport van Argenx omvatte 21,2 miljoen dollar aan omzet uit de verkoop van Vyvgart voor de behandeling van gegeneraliseerde Myestena Gravis, in de VS en gaf informatie over de aanstaande commerciële lancering in Japan, naast positieve topline data voor Vyvgart in ITP (het middel voldeed aan het primaire eindpunt van de ADVANCE-studie) en bijkomende vooruitgang in zijn klinische ontwikkeling en pijplijnontwikkelingen. Voor het hele jaar verwachten de analisten een omzet van 95 miljoen dollar in de VS. Met een omzet van 21 miljoen in het eerste kwartaal is het duidelijk dat Argenx deze drempel gemakkelijk kan overschrijden. Vyvgart boekt duidelijk vooruitgang op weg naar de status van pijplijn-in-een-product, wat nog bevestigd werd met de ITP-resultaten die bij de cijfers werden bekendgemaakt.
- Barco (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 24,80 euro)
Barco heeft 2022 sterk ingezet. Barco krikte de omzet in het eerste kwartaal met een vijfde op tot 206 miljoen euro en ontving met 247 miljoen euro ook 8% meer bestellingen. Beide cijfers waren beter dan verwacht. Bij de drie afdelingen presteerde Entertainment (bioscoopprojectoren) door de Chinese lockdowns vrij zwak, maar viel de sterke afdeling van de tak Healthcare op met 22% meer omzet. Barco handhaaft wel de vrij conservatieve prognose: een omzet die over de eerste jaarhelft met 20% stijgt, met een winstmarge die hoger ligt dan de 7,3% over het boekjaar 2021. Na de publicatie van deze sterke kwartaalcijfers profiteerde de beurskoers van Barco recent ook omdat het Kortrijkse technologiebedrijf een deal aankondigde tussen zijn Joint venture Cinionic en AMC, de Amerikaanse bioscoopketen. Barco mag de laserprojectoren voor 3.500 cinemazalen in de VS leveren.
Fagron (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 19,50 euro)
De recente update van Fagron liet solide prestaties zien en versloeg de marktramingen in elke regio. Vooral van belang is het herstel van EMEA, vooral dankzij de Essentials-business. In combinatie met de overname van Curaphar genereerde Fagron de beste kwartaalprestaties sinds het derde kwartaal van 2020 en laat het een mogelijke uitweg zien voor de dalende omzet in de afgelopen kwartalen. LATAM liet ook een sterke groei zien, hoewel de cijfers enigszins opgeblazen lijken als gevolg van wisselkoersen. Hoogtepunt in de update is ongetwijfeld de samengestelde omzet in Noord-Amerika, die snel groeit en de kaap van 30 miljoen euro per kwartaal overschrijdt. Essentials liet intussen ook een aanzienlijke stijging van de omzet zien na de overname van Letco, de nummer 3 in US Brands & Essentials.
Solvay (KBC Securities: “Opbouwen”-advies, koersdoel 120 euro)
Solvay behaalde sterke resultaten in het eerste kwartaal, met een stijging van de bedrijfskasstroom met maar liefst 22%, ten opzichte van de gemiddelde analistenverwachting met +4%. De stijging van de resultaten is te danken aan een combinatie van hogere volumes (+6%) alsook een sterke prijszettingsmacht, die de impact van gestegen grondstof- en energieprijzen meer dan compenseerde. Solvay heeft ook de winstdoelstelling voor het ganse jaar licht opgetrokken en verwacht nu een stijging van de bedrijfskasstroom met 5-8%.
Het verliezerspodium
- CFE (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 132 euro)
Het belangrijkste onderwerp bij de publicatie van de kwartaalcijfers van CFE was de verlaagde outlook voor 2022. Voor DEME ziet het management het nettoresultaat "lichtjes lager" en de omzet "gelijkaardig" in vergelijking met vorig jaar. Deze omzetvooruitzichten zijn voorzichtiger in vergelijking met de vooruitzichten die werden gegeven bij de jaarcijfers, waar ze alle metrics zagen stijgen. Een positief element voor DEME is dat zij een toename zien in offshore-energieprojecten, wat de vooruitzichten op middellange termijn versterkt. Ze verlagen ook de vooruitzichten voor het nettoresultaat van het 'nieuwe' CFE van 'behoud van het winstniveau' naar een nettoresultaat dat lager zal zijn in 2022. De belangrijkste reden hiervoor is de impact van de Russisch-Oekraïense crisis via stijgende materiaalprijzen en verstoringen in de bevoorradingsketen. Ondanks de groeiende onzekerheden is KBC Securities echter van mening dat de reactie van het aandeel te overdreven was. Uitgaande van een voorlopige waardering voor het 'nieuwe' CFE van ongeveer 10 euro per aandeel, impliceert dit dat DEME momenteel onterecht aan een aanzienlijke korting noteert ten opzichte van Boskalis.
- Ackermans & van Haaren (KBC Securities: “Houden”-advies, koersdoel 195 euro)
AvH werd vooral beïnvloed door de ondermaatse prestatie van CFE na zijn resultaten voor het eerste kwartaal van boekjaar 2022, wat gemengde gevoelens opriep in de markt. Hoewel de resultaten voor het eerste kwartaal van 2022 goed waren, gaf CFE iets lagere vooruitzichten voor boekjaar 2022. In combinatie daarmee kwam het aandeel onder druk te staan door de algemene daling van de wereldwijde aandelenindices. De divisie Private Banking bleef vrij veerkrachtig en slaagde erin de bruto-instroom te verhogen ondanks een somber marktsentiment en rapporteerde bijgevolg een minder sterke daling van de totale assets under management dan verwacht. Op groepsniveau bevestigde AvH reeds recordwinsten voor 2022 dankzij de verkoop van haar participaties in Manuchar en Anima, die samen 440,0 miljoen euro aan bruto-opbrengsten zullen opleveren. De verkoop van Anima komt op een goed moment, aangezien AvH nu de kans heeft om bedrijven van hoge kwaliteit/groei toe te voegen aan de nu lagere/aantrekkelijke waarderingen. Al bij al blijven de kernactiviteiten van AvH KBC Securities verrassen, ondanks de zwakte van de markten in het algemeen, en dit overtuigt hen van de superieure kwaliteit van het bedrijf en van het feit dat ze een "slotgracht" hebben. KBC Securities gelooft ook dat het management de onderneming in deze moeilijke tijden op de juiste manier stuurt en dat het kan rekenen op een veerkrachtige portefeuille.
- Materialise (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 32 dollar)
Materialise deelt in de klappen die op Nasdaq werden uitgedeeld. Operationeel was er zeker niets mis. Materialise heeft in het laatste kwartaal van 2021 57 miljoen euro omzet geboekt, het hoogste bedrag ooit. Voor het derde kwartaal op rij kon het bedrijf een nettowinst in de boeken schrijven. Die bedroeg 4,76 miljoen euro of 8 cent per aan deel, terwijl een jaar geleden 2 miljoen euro verlies geleden werd. Over het hele jaar zet Materialise een stevige omzetklim neer, met 20,5% tot ruim 205 miljoen euro. De EBITDA eindigde op 32,5 miljoen euro (+16%). De nettowinst zag een recordnettowinst van 13,1 miljoen euro, terwijl vorig jaar nog een verlies van 7,2 miljoen euro geboekt werd.
- Econocom (KBC Securities: “Houden”-advies, koersdoel 3,80 euro)
De omzet van het eerste kwartaal in 2022 lag bijna 12% lager dan het jaar ervoor. Econocom spreekt zelf over 3,2% hoger, rekening houdende met assets en entiteiten die op de verkooplijst staan. Details over het verschil tussen beide cijfers wou Econocom echter niet geven. Ook de herhaalde doelstelling van 4% à 5% groei zegt weinig, aangezien dit inclusief onbekende overnames is. Over EBITDA of netto resultaat werd er helemaal niet gesproken. De kwartaal update was niet noodzakelijk zwaar negatief, maar gaf gewoonweg geen inzage in hoe Econocom presteert. Het onderlijnt opnieuw de zeer gebrekkige communicatie en gaf weinig comfort naar de toekomst toe.
- Telenet (KBC Securities: “Kopen”-advies, koersdoel 40 euro)
Telenet heeft over het eerste kwartaal resultaten geboekt die iets onder de analistenverwachtingen lagen. Dit geldt zowel voor de winst- en verliesrekening als voor de netto abonneewijzigingen. Het bedrijf voelde de gevolgen van de looninflatie in het eerste kwartaal, maar kondigde een prijsstijging van 4,7% aan op al zijn vaste maandabonnementen. De tariefverhoging gaat half juni '22 in en zal een belangrijke drijfveer zijn voor het bedrijf om zijn 2022-prognose te halen, die het in april in zijn geheel herhaalde. Telenet is de laatste in de rij om zijn prijzen te verhogen, terwijl Orange België in januari de prijzen voor packs met 5% verhoogde en Proximus in mei de tarieven voor commerciële packs en multimobiele aanbiedingen met 5-6% verhoogde. Helaas is een akkoord met Fluvius over het "datanetwerk van de toekomst" opnieuw uitgesteld. De datum voor de publicatie van de resultaten voor de eerste helft van 2022 is nu vastgesteld op eind juli.