wo. 10 jul 2019

De Spaanse oliemaatschappij Repsol publiceerde gisteren nabeurs een trading update met nog zwakkere raffinagemarges dan verwacht. Al is dat volgens sectoranalist David Duchi (KBC Asset Management) niet verwonderlijk, met de lage gasprijzen, het noodzakelijke onderhoud van faciliteiten en de (geo-)politieke spanningen (Libië en Venezuela).
Kwartaalupdate
In het tweede kwartaal kwam de raffinagemarge van Repsol uit op 3,5 dollar per vat, wat 51% minder is dan dezelfde periode een jaar eerder en ook 35% lager dan in het eerste kwartaal, toen dieselmarges nog hoger lagen. De benuttingsgraad van de raffinaderijen zakte van 93% naar 86% door meer geplande onderhoudswerken. Het productieritme van olie en gas kwam in het tweede kwartaal uit op 697.000 olie-equivalent per dag, wat licht lager ligt dan de 700.000 vaten per dag in de eerste drie maanden van dit jaar, ook al wegens meer onderhoudswerken aan productiefaciliteiten (dus eerder eenmalige en tijdelijke factoren).
De visie van KBC Asset Management
De gepubliceerde indicatoren zijn volgens analist David Duchi ontgoochelend, maar niet geheel verrassend gezien eerdere trading updates van andere raffinagebedrijven die al wezen in de richting van zeer zwakke marges. De gemiddelde Brentolieprijs lag in het tweede kwartaal op 69 dollar (of +9% op kwartaalbasis) maar de aardgasprijs stond verder onder druk (-9% op kwartaalbasis), waardoor we ook moeten vrezen voor een lager kwartaalresultaat op publicatiedatum 24 juli.
De aandelenkoers van Repsol staat al een tijdje onder druk door de blootstelling van het bedrijf aan Venezuela en Libië, maar beide zijn te verwaarlozen in het geheel. Het tweede kwartaal lijkt er dus ook een om vlug te vergeten door de lage aardgasprijs en zwakke raffinagemarges.
Vooruitzichten
KBC AM verwacht voor de aardgasprijs en de raffinagemarges een significante verbetering in de tweede jaarhelft:
- De aardgasprijs zal richting winter wat herstellen door een hogere vraag enerzijds en een minder snel toenemend aanbod anderzijds.
- De raffinagemarges kunnen dan weer fors opveren in de aanloop naar de invoering van de strengere uitstootnormen in de scheepvaart (IMO 2020) die de vraag naar diesel sterk zullen doen toenemen. Dat zal de raffinagemarges een boost moeten geven.
KBC AM rekent dan ook op een fors koersherstel voor Repsol na de zomer. maar verlaagt wel het koersdoel naar 18 euro (van 19 euro) door rekening te houden met een lagere raffinagemarges op korte termijn.
Impact op Bolero Wereldselectie?
Ondanks de zwakkere update en de koersdoelverlaging bevestigt analist David Duchi dat er nog ruim voldoende opwaarts potentieel is om de ‘Kopen’ aanbeveling voor het aandeel te bevestigen en dat Repsol nog steeds zijn sectorfavoriet blijft. Dat betekent dat het aandeel ook in de Bolero Wereldselectie, de inspiratielijst die door de analisten van KBC Asset Management wordt samengesteld, mag blijven.
Bolero-klanten kunnen deze lijst met favoriete aandelen van onze analisten steeds raadplegen in het Idea Center op het platform. Ook alle wijzigingen in de selectie krijgt u als Bolero-klant rechtstreeks in de bus. Zo mist u geen enkele opportuniteit. Machtig makkelijk!