wo. 9 feb 2022

Na de publicatie van een tegenvallend kwartaalrapport van PayPal werd door aandeelhouders van sectorgenoten, waaronder Adyen, de adem even ingehouden. Vandaag kwam de Nederlandse betaalgroep echter met een verlossend en iets beter dan verwachte stand van zaken over zijn tweede jaarhelft. Het COVID-19-herstel en de heropening van winkels gaf duidelijk een duw in de rug en zorgde onder meer voor een sterker dan verwachte groei van de transactievolumes. Na de daling van de aandelen met 25% verhoogde KBC Securities-analist Thomas Couvreur vorige week het advies voor de aandelen naar “Kopen”, met onveranderd koersdoel van 2.250 euro.
Stevige volume- en omzetgroei…
De omzet in de tweede jaarhelft steeg met 47% op jaarbasis tot 556,5 miljoen euro, tot boven de marktverwachting van 548 miljoen euro. Die prestatie kwam tot stand op basis van een verwerkt volume van 300 miljard euro of een toename met 72%. De POS-volumes (point of sales) stegen met 97% doordat lockdowns werden opgeheven en tekenen met 41,8 miljard euro voor 14% van de totale volumes.
In heel 2021 ging de omzet met 46% hoger tot 1 miljard euro, gedragen door 70% hogere volumes. De bijdrage van landen buiten de EMEA-regio kwam voor het eerst in de geschiedenis van de groep boven de 40% uitkwam. De omzet uit Noord-Amerika groeide zelfs met 74%.
…sijpelt door in winstgevendheid
De operationele uitgaven stegen met 38% tot een iets hoger dan verwachte 218 miljoen euro, het gevolg van een stijging van de personeelskosten en een eenmalig verlies van 13 miljoen euro. Dat eenmalige verlies houdt verband met een verschil in de wisselkoersen van het Libanese pond. De handelsfondsen werden naar Adyen verrekend tegen een koers die werd gebruikt door de Libanese centrale bank, terwijl de fondsen nog steeds werden uitbetaald aan de handelaren tegen de officiële wisselkoers.
De bedrijfskasstroom steeg niettemin tot een hoger dan verwachte 357,3 miljoen euro, resulterend in een marge van 64%. In de eerste helft was dat 61%. De ‘take rate’ (vergoeding die wordt aangerekend op een transactie) daalde in de tweede jaarhelft tot 18,6 basispunten (19,4 basispunten in heel 2021) als gevolg van toenemende volumes die aanleiding geven tot kortingen. Bovendien vertoont de gemiddelde transactiewaarde ook een stijgende tendens, wat een negatieve invloed heeft op de ‘take rate’.
Netto verdiende Adyen in de tweede jaarhelft 264,8 miljoen euro en ging daarmee boven de lat van 255 miljoen euro.
KBC Securities over Adyen
Na de daling van de aandelen met 25% verhoogde analist Thomas Couvreur vorige week al het advies voor de aandelen naar “Kopen”. Bij een onveranderd koersdoel van 2.250 was er immers voldoende opwaarts potentieel voor handen. De investment case bleef daarbij onveranderd:
- Adyen blijft een dure naam in de sector, maar de sterke overwaardering van het aandeel ten opzichte van sectorgenoten die analist Thomas Couvreur in december zag, is afgenomen. De prestaties op korte termijn zijn identiek aan die van PayPal (na de sterke dip na de resultaten van het vierde kwartaal), terwijl de prestaties op middellange termijn meer in lijn liggen met die van Nexi.
- De zwakke vooruitzichten die PayPal rapporteerde, zijn niet meteen van toepassing voor Adyen. Adyen staat aan de andere kant van PayPals verlies van het eBay-contract en de daling van de consumentenbestedingen, als gevolg van het einde van stimuleringsmaatregelen van de overheid, is vooral uitgesproken bij PayPal omdat Venmo een belangrijke rol speelt in de distributie van de stimuleringscheques.
- Rekening houdend met de specifieke tegenwind voor Adyen en de algemene druk op technologieaandelen met een hoge groei, blijft analist Thomas Couvreur conservatief met het koersdoel van 2.250 euro, hetzij 460 euro onder de analistenraming. Ondanks enkele negatieve triggers op korte termijn liet dit echter nog voldoende ruimte voor een upgrade naar “Kopen”.
Hoewel de resultaten van vandaag de verwachtingen overtreffen, speelt de onzekerheid over de verslagperiode van zes maanden en de timing van het herstel na COVID-19 hier een belangrijke rol. Aangezien de tweede helft van 2022 nog ver weg is, houdt analist Thomas Couvreur de ramingen vooralsnog ongewijzigd. Hij kijkt uit naar de kapitaalmarktdag op 31 maart.
