wo. 4 nov 2020

De Amerikaanse verkiezingsnacht baarde voorlopig geen duidelijke winnaar. President Trump deed het veel beter dan verwacht en won een aantal belangrijke staten zoals Florida en Texas, waardoor het een nek-aan-nekrace is geworden tussen hem en uitdager Biden. Financieel analist Siegfried Top (KBC Asset Management) nam de voorlopige resultaten en de eerste reactie van de financiële markten onder de loep.
Eerste speeches
Trump kondigde aan dat de zege binnen handbereik lag, maar dat ze dreigde 'gestolen' te worden en het Supreme Court desnoods maar moet tussenkomen om het stemmen stil te leggen. Hiermee verwijst de president naar het feit dat bijvoorbeeld in Swing State Pennsylvania nog heel wat stemmen moeten worden geteld, vooral die stemmen die vooraf per post werden bezorgd. En dat kan nog wel een aantal uren of dagen duren. Belangrijk om weten is dat vooral Democratische kiezers via de post stemden.
Biden gaf in zijn speech aan dat alle stemmen geteld moeten worden en dat de kiezer dus het laatste woord moet hebben. Het kan dus nog voor Biden, maar een 'blue sweep' is het voorlopig niet geworden. Bemerk dat intussen het ook in de Senaat nog spannend blijft, terwijl het Huis van Afgevaardigden wel naar de democraten zou gaan.
Blue wave verdampt (een beetje)
In een notendop is de kans op een forse “Blue Wave” vannacht een heel stuk kleiner geworden, waardoor ook de kans op een democratische meerderheid in de senaat afnam. Maar president Biden heeft net die Senaat nodig om zijn stimulus- en andere plannen snel, omvangrijk en daadkrachtig uit te kunnen voeren.
Volgens een stand van zaken om 9u20 heeft Joe Biden 238 kiesmannen achter zijn naam staan en Trump 213. Het gevecht om “het Huis” en de senaat woedt nog volop, waarbij het vooral bij die laatste een nek-aan-nekrace is.
Reactie financiële markten
De markten reageren door de Trump-variabele terug meer mee te nemen in de waardering:
- Op de aandelenmarkten wordt de gestegen overwinningskans van Trump verwelkomd. De Aziatische aandelen winnen 0,5% (China) tot 1,6% (Japan), terwijl de Koreaanse greentechaandelen vlot 10% terrein verliezen. De Nasdaq futures noteerden rond 8u ’s ochtends aangenaam 2,5% hoger, al is dat een bijzonder volatiel cijfer. Ook de Europese beurzen gingen normaal tot 0,4% hoger openen. Maar de melding van Trump om het tellen van de stemmen te stoppen, zond een risicogolf door de markt, waardoor er kortstondige verliezen op de tabellen verschenen. Dat effect ebde ondertussen weer weg, zodat Europa in de voormiddag op +0,2% verlies noteert en de VS rond het nulpunt kan openen.
- De Amerikaanse 10-jaarsrente ging op één dag tijd van 0,91% naar 0,81%. Beleggers vrezen Bidens ambitieuze begrotingsplannen vandaag duidelijk iets minder. Die stuurde de rente via een voorziene grote budgetimpact de voorbije dagen duidelijk hoger.
- Ook op de wisselmarkten zitten de handelaren niet stil. De euro verliest terrein, zij het dan in mindere mate (van $1,176 naar $1,1674). Centraal staat dus een sterke dollar, en duidelijke zwakte van de munten van de handelspartners. De Chinese yuan (-0,8%) en de Mexicaanse peso (-3%) zien een tweede termijn duidelijk niet zitten. De Australische dollar koerst 0,6% lager ($1= 0,7128 AUD), terwijl het Britse pond 0,6% verliest ($1= 1.2983 GBP) en de Canadese dollar 0,65%. De Japanse yen noteert zo’n 0,65% lager.
Conclusie
Een betwiste uitslag is het horrorscenario van deze verkiezingen. Dat Trump zijn bureau in het Witte Huis niet zomaar zou willen opgeven, was geweten, maar een duidelijke nederlaag had de overgang wel kunnen vergemakkelijken. De markten lijken kort na de opening niettemin positief te kijken naar de uitslag en wachten - samen met de rest van de VS - het tellen van de resterende stemmen af. De strijdstaten zullen hun naam dus alle eer aandoen, net zoals de aandelenmarkten zich wellicht - terecht - niet al te veel zorgen maken. De president, wie dan ook, zal met extra Covid-19-steun over de brug komen.
Amerikaanse presidentsverkiezingen en de beurs
Omdat het verkiezingsthema doorgaans ook de financiële markten niet onberoerd laat, buigt KBC Asset Management zich in een apart dossier over de impact van een zege voor beide kandidaten op de economie, de beurs en de 10 belangrijkste sectoren. Download gratis het volledige verkiezingsdossier via onderstaande link.