di. 26 jan 2021

In het vierde kwartaal van 2020 boekte de Zwitserse bank UBS 1,71 miljard dollar aan netto-inkomsten, waarmee het boven de consensusverwachting van 1,01 miljard dollar uitkomt. De winst vóór belastingen klokte af op 2,06 miljard dollar, wat meer dan een verdubbeling op jaarbasis betekent.
Om die cijfers te relativeren, moeten we de jaarcijfers even onder de loep nemen. De winst vóór belastingen steeg in 2020 'slechts' met 47% ten opzichte van 2019. Dat is volgens sectoranalist Gauthier Cassiers (KBC Asset Management) een heel sterke prestatie, maar toch minder indrukwekkend dan de kwartaalstijging. De kwartaalvergelijking profiteert van het verlies van de investeringsbankdivisie in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
Alle divisies hebben evenwel bijgedragen. Zo genoten 'Global Wealth Management' (GWM) en 'Asset Management' van de hogere risicoappetijt en het sterke beursherstel. Wel interessant is dat de grootste groei binnen GWM uit Azië komt. De divisie 'Investment Bank' genoot van haar kant van een uitzonderlijke groei van de aandeeluitgiftes en een herstel in de dienstverlening voor fusies en overnames.
De kernkapitaalratio kwam uit op 13,8%, tegenover 13,5% verwacht. Aangezien alle lichten voor de Zwitserse bank op groen staan, maakt UBS van de gelegenheid gebruik om een inkoop van eigen aandelen ter waarde van 4,5 miljard dollar over de drie komende jaren aan te kondigen.
De visie van KBC Asset Management
Volgens analist Gauthier Cassiers staat vast dat UBS een sterk kwartaal/jaar achter de rug heeft. De bank kon van de uitzonderlijke omstandigheden profiteren om de winstgevendheid te verbeteren.
In dat opzicht verhoogt KBC AM het koersdoel van 12 naar 13,4 CHF, maar het blijft evenwel aan de zijlijn staan met een "Houden"-aanbeveling. De sterke resultaten zijn ondertussen ingeprijsd en de analist verwacht lagere inkomsten in 2021.
Bovendien blijft nieuwe CEO Ralph Hamers in de kijker lopen in een onderzoek voor witwaspraktijken bij ING. Daarnaast kan de bank ook nog een eventuele boete krijgen in het kader van de 'French Case' (rechtszaak voor witwassen).