ma. 9 jan 2023

Positieve winstwaarschuwing bij UCB, want de resultaten over 2022 zullen aan de bovenkant van de doelstellingen uitkomen: de omzet kan richting 5,4 miljard euro, iets boven verwachting, en de aangepaste EBITDA-marge kan richting 22%, leest KBC Securities-analist Jeroen Van den Bossche.
Ter info: EBITDA is de winst voordat de bedrijfsboekhouder er alle aftrekposten (intrest, belastingen,…) van aftrekt. EBITDA is ideaal om gelijkaardige bedrijven met elkaar te vergelijken.
Het positievere resultaat is te danken aan een aantal redenen, zoals een sterker dan verwachte prestatie van geneesmiddelen Cimzia (blockbuster tegen reumatoïde artritis) en Vimpat (blockbuster tegen epilepsie) slimme kostenbesparingen en toewijzing van middelen. Ook blijkt de integratie van Zogenix positiever te verlopen dan verwacht.
Cimzia nu al onder stoom
Dat positieve resultaat is opvallend, vindt Jeroen Van den Bossche, want 2022 was een jaar waarin UCB sterke tegenwind kreeg door het verlies van het patent op Vimpat. Dat exclusiviteitsverlies zal in de komende jaren blijven doorwegen. Al moet dat voor een groot stuk gecompenseerd worden door de opbrengsten van Cimzia. Zelf zal Cimzia naar verwachting in 2024 de patentbescherming verliezen en concurrentie ondervinden van farmaproducent Humira. Die brengt de komende jaren nogal wat middelen naar de Amerikaanse markt.
Jeroen Van den Bossche denkt wel dat de eerste biosimilars (nabootsing van originele geneesmiddelen na patentverval) in ontwikkeling is bij Xbrane en Biogen, pas op zijn vroegst in 2026 op de markt zullen komen. Er zit dus nog wat brandstof in de Cimzia-motor. UCB meldt ook dat Cimzia zijn verwachte piekomzet van 2 miljard euro dit jaar al bereikte.
Bovendien raamt UCB de piekverkoop van Fintepla (geneesmiddel tegen het Dravet-syndroom) nu op zo’n 800 miljoen euro tegen 2027. Zo’n piekverkoopcijfer is over het algemeen in lijn met de analistenverwachtingen en dat is vandaag niet anders. Jeroen Van den Bossche had in zijn waarderingsmodel wel 925 miljoen euro ingeschreven, maar wat telt is dat de piekomzet ruim op tijd bereikt zal worden.
KBC Securities over UCB
Jeroen Van den Bossche herhaalt de overtuiging dat het vandaag een goed moment is om UCB op te pikken. Hoewel 2023 waarschijnlijk nog steeds een tussenjaar zal zijn wat betreft de financiële resultaten komt er wellicht nog een positieve nieuwsstroom, zoals:
1) de verwachte goedkeuring van Bimzelx in de VS
2) langetermijngegevens van Bimzelx voor niet-TNFa-responders bij PsA (of artritis psoriatica: chronische ontstekingsziekte van gewrichten en huid)
3) de volledige onthulling van gegevens van Bimzelx bij HS (hidradenitis suppurativa: ontstekingsziekte in de huidplooien
4) de goedkeuring van geneesmiddelen rozanolixizumab en zilucoplan in gMG (myasthenia gravis: zeldzame en chronische neuromusculaire ziekte)
5) en goedkeuringen van Bimzelx in PsA en AxspA (axiale spondyloartritis: gewrichtsontstekingen vooral in de onderrug en bekken).
- Wat Cimzia betreft, zullen de biosimilars ten vroegste in 2026 (waarschijnlijk 2027) op de markt komen, waardoor de invloed van het vervallen van het patent met minstens twee jaar zal worden uitgesteld, aangezien het de enige TNFa-inhibitor blijft met een bewezen veiligheidsprofiel bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd.
- Wat Bimzelx betreft, denkt Jeroen Van den Bossche dat de CRL-opmerkingen zullen worden opgelost aangezien het een productiekwestie is en geen product-/veiligheidsprobleem. Bovendien zijn de IL17A/F-remmers superieur gebleken ten opzichte van niet minder dan drie concurrerende geneesmiddelen. Qua doeltreffendheid presteert Bimekizumab ruwweg in lijn met AbbVie's IL23 Skyrizi, wat van deze twee geneesmiddelen de top 2 kanshebbers maakt voor een psoriasismarkt die tegen 2026 naar schatting zal groeien tot 30 miljard dollar. De huidige geschatte piekverkoop voor Bimekizumab (2,8 miljard euro, waarvan 1,5 miljard euro voor psoriasis) lijkt zeer conservatief, meent Jeroen Van den Bossche. Zo ligt de lat laag voor UCB’s opvolger van Cimzia. Het geneesmiddel is al goedgekeurd voor matige tot ernstige psoriasis in de EU, het VK, Japan en Canada. Jeroen Van den Bossche denkt nu dat het geneesmiddel een superieure behandeling zal zijn voor psoriatische artritis bij mensen die niet op TNFa reageren. Recente gegevens over axiale spondyloartritis wijzen erop dat het geneesmiddel ook in dit domein een sterke mededinger zal zijn. Voor de zeldzame indicatie van hidradenitis suppurativa verwachten wij tegen het einde van het jaar toplineresultaten en wij menen dat een succes in deze indicatie zeer waarschijnlijk is.
- Ten slotte werd Zogenx overgenomen, waardoor Fintepla een UCB-activa is geworden. Fintepla is een geneesmiddel dat zal worden gebruikt voor zeldzame epilepsie-indicaties zoals het syndroom van Dravet en Lennox Gastaut. Volgens Jeroen Van den Bossche kwam die overname op het juiste moment en past ze strategisch uitstekend bij UCB.
Jeroen Van den Bossche meent dat de huidige waardering het potentieel van de activa in de pijplijn niet weerspiegelt. Daarom is het huidige niveau voor beleggers een aantrekkelijk instapmoment, met meer opwaarts potentieel mogelijk op lange termijn van activa die we nog niet in onze waarderingsmodellen hebben opgenomen, zoals die voor complexe ziektes als Alzheimer, Lupus en Parkinson en andere. Bijgevolg blijft het “Kopen”-advies op de tabellen staan, met ongewijzigd koersdoel van 110 euro per aandeel.
Het UCB-aandeel noteert momenteel tegen een koers van 79,90 euro (+4,66%).
