do. 4 feb 2021

Unilever publiceerde vandaag resultaten voor het vierde kwartaal en het volledige boekjaar 2020. In het vierde kwartaal kwam de onderliggende omzetgroei uit op 3,5%, beter dan de verwachte 3,2%. Over het volledige boekjaar bedroeg de totale omzet 50,7 miljard euro. de onderliggende operationele marge over het hele boekjaar kwam iets lager uit dan de verwachtingen, waardoor ook de onderliggende winst per aandeel met 2,48 euro de verwachte 2,50 euro net miste. Het kwartaaldividend wordt met 4% verhoogd, waardoor aandeelhouders in maart 42,68 eurocent per aandeel (vóór belastingen) mogen verwachten. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte gidst u door het rapport.
Regionaal plaatje
In thuishaven Europa kampte Unilever het voorbije jaar met een omzetkrimp. In Noord-Amerika presteerde het bedrijf dan weer goed, wat de totale omzetgroei in ontwikkelde markten op 2,9% brengt. Die markten vertegenwoordigen ongeveer een derde van de omzet van het bedrijf. In de opkomende markten groeide Unilever 1,2%.
- In Amerika groeide Unilever 6,5% onderliggend. In Noord-Amerika was dat zelfs 7,7%, volledig gedreven door meer verkochte producten met zelfs een lichte negatieve prijsimpact. De regels rond social distancing en de verplichte sluiting van bepaalde verkoopskanalen, onder andere voor de duurdere schoonheidsproducten, haalden 2,4% van de omzet af maar domineerden het toneel niet. Vooral voeding voor thuisconsumptie en hygiëneproducten deden het goed. In Latijns-Amerika kende Unilever een groei van 4,1%, vooral gedreven door een hogere prijszetting. Het bedrijf haalt hier vooral de consumptiecheques van overheden aan, die terugvielen in het vierde kwartaal.
- In Europa kende Unilever een onderliggende omzetkrimp van 1%, veroorzaakt door de deflatoire situatie in warenhuizen en een zeer lage volumegroei. In het vierde kwartaal knoopte Unilever opnieuw aan met groei. Schoonmaakproducten werden meer verkocht, maar door de lockdowns en minder toerisme werd minder roomijs 'on-the-go' geconsumeerd.
- In het Verenigd Koninkrijk zette Unilever een respectabele groei neer, door een hogere consumptie van voeding voor binnenshuis en een verhoogde vraag naar huishoudproducten.
- In de rest van de wereld kende Unilever een beperkte onderliggende groei van minder dan een halve procent. Vooral strikte lockdowns hinderden de verkopen in de eerste jaarhelft in onder andere India en China. Later was in die landen opnieuw omzetgroei. Andere landen toonden een gemengd beeld.
Resultaten per categorie
- In 2020 groeide het departement schoonheids- en persoonlijke verzorgingsproducten van Unilever met 1,2%. Huidhygiëne groeide meer dan 10%, Lifebuoy zelfs meer dan 50%. Unilever heeft tijdens de pandemie gezondheidscampagnes gelanceerd die kinderen het belang van handen wassen aanleerden. Diezelfde divisie werd anderzijds geconfronteerd met een lagere vraag naar huidverzorging, deodorant, haarverzorging, die de groei fnuikten. De marge in de hele afdeling daalde ook door een ongunstige mix en covid-gerelateerde kosten. Zeep heeft een lagere marge dan de andere producten in de afdeling.
- De huishoudafdeling kende dan weer een sterke groei van 4,5%, voornamelijk veroorzaakt door grotere verkochte volumes. Niet onverwacht kenden vooral klassieke en speciaal ontsmettende schoonmaakproducten een sterke groei van meer dan 10%. De wasproducten vertoonden een gemengd beeld. De operationele marge van de afdeling daalde licht, voornamelijk door hogere investeringen in marketing.
- De afdeling voeding en versnaperingen groeide met 1,1%, bijna integraal toe te schrijven aan een hogere prijszetting.
- De Food Solutions afdeling kende met een omzetkrimp van 30% geen al te best jaar, De daling werd evenwel goedgemaakt door een verschuiving naar thuisconsumptie, met een sterke eerste plaats voor The Vegetarian Butcher. Het segment van de vleesvervangers kende het afgelopen jaar maar liefst 70% groei. Ook Hellmann's (sauzen) en Ben & Jerry's verdienen een pluim. De operationele marge van de afdeling daalde met een halve procent, vooral te wijten aan een negatieve invloed door de sluiting van de verkoopskanalen buitenshuis, covid-gerelateerde kosten en hogere grondstofkosten.
Vooruitzichten
Op de middellange termijn blijven de doelstellingen van Unilever ongewijzigd. Voor de onderliggende omzetgroei wordt gemikt op 3 tot 5%. Voor het komende jaar mikt Unilever op een winstgroei die boven de omzetgroei moet uitkomen, zonder dit te kwantificeren. Er wordt gezocht naar 2 miljard euro besparingen per jaar met het 'Fuel for Growth' programma, en er komen dit en volgend jaar nog herstructureringskosten van 1 miljard euro per jaar, die daarna wegvallen.
De visie van KBC Asset Management
De lagere marge en lage prijszetting vallen niet in de smaak bij beleggers, die het aandeel vandaag lager stuurden. Mogelijk werden op basis van de sterke publicatie van concurrent Procter & Gamble (8% organische omzetgroei) sterkere cijfers verwacht.
Sinds oktober heeft het aandeel serieus moeten inboeten. Op lange termijn zit het groeiprofiel volgens analist Bob Van Leemputte evenwel goed. De lager dan verwachte marges waren gedreven door marketinguitgaven, wat KBC AM graag ziet want het stelt de groei in de toekomst veilig.
Daarnaast zou de divisie Food Solutions in de tweede jaarhelft, in tegenstelling tot vorig jaar, sterk moeten bijdragen tot de groei en ook de ijsconsumptie buitenshuis zou terug moeten opveren. Op de langere termijn bieden de opkomende markten een sterker groeipotentieel aan Unilever, wanneer de Covid-pandemie over is.
KBC AM bevestigt de 'Kopen'-aanbeveling en het koersdoel van 5.200 Britse pence.