do. 22 okt 2020

Unilever publiceerde deze ochtend omzetcijfers over het derde kwartaal. De organische omzet groeide met 4,4% ten opzichte van een jaar eerder en overtrof hiermee vlot de analistenverwachting, die op 1,8% groei lag. Alle afdelingen zetten hun schouders onder de groeicijfers, met een eervolle vermelding voor Home Care, dat profiteerde van de sterke vraag naar reinigingsproducten. Analist Bob Van Leemputte (KBC Asset Management) vatte het rapport samen en bevestigt zowel het koersdoel als het advies voor Unilever.
Groei in alle geledingen
- De omzetgroei was het sterkst in de divisie 'Home Care', die goed is voor een vijfde van de omzet. Het gaat hierbij vooral om reinigings- en wasmiddelen en wasverzachter, die een groei van 6,7% kenden, met een volumegroei van 8,5% en een negatief effect van prijszetting. Vooral kuisproducten en in het bijzonder bacteriedodende middelen kenden een sterk toegenomen vraag.
- De divise 'Beauty and Personal Care' zette een organische groei van 3,8% neer ten opzichte van vorig jaar. Hier vinden we zeep en allerlei verzorgingsproducten. De zepen kenden de sterkste groei uit heel het portfolio van Unilever. De onderliggende groei bedroeg maar liefst 19,9%. Onder andere de innovatie van Dove, met antibacteriële zeep, en de verdere verspreiding van Lifebuoy in nieuwe markten droegen bij tot de groei. Andere producten uit de afdeling, zoals huidverzorging en deodorant, presteerden minder.
- De afdeling 'Food and Refreshments' kende de laagste, maar nog steeds sterke, groei met 3,7%. Als oorzaak wordt hier verwezen naar het feit dat mensen nog altijd meer thuis zitten en dus ook thuis consumeren. Onder andere voor Ben & Jerry's en Magnum, de ijsmerken van Unilever die normaal stevig buitenshuis geconsumeerd worden, groeiden zo fel dat de teloorgang van de consumptie buitenshuis werd goedgemaakt. Hellmann's sauzen groeiden ook meer dan 10%. Food Solutions, dat aan restaurants levert, kent nog altijd een moeilijke periode. Het lichtpuntje is China, waar opnieuw sprake is van groei.
Geografische omzetverdeling
- In Europa boekte Unilever een omzetdaling van 0,8%. Een sterke daling van ijsconsumptie buitenshuis in toeristische landen was een van de oorzaken. De zwakte in Food Solutions was hier ook uitgesproken. Verder zette Unilever sterk in op promoties, waardoor de prijszetting 2,1% van de winst afroomde. De onderliggende volumes stegen wel met 1,3%.
- In Amerika realiseerde Unilever een groei van 8%. In Noord-Amerika was dit maar liefst 9,1%, vooral door de verkoop van producten voor de huid en huishygiëne.
- In Latijns-Amerika klokte de groei af op 6,5%; vooral Brazilië en Argentinië deden het goed.
- In de andere markten waar Unilever actief is, zette het een groei van 4,5% neer. Hier is China de meest opmerkelijke markt, met een groei van meer dan 10%.
Een alternatieve geografische opsplitsing geeft een groei van 5,3% in opkomende markten, die goed zijn voor 57% van de omzet. In ontwikkelde markten bedroeg de groei 3,1%.
Dubbele aandeelhoudersstructuur
Verder gaf Unilever nog een update in de opkomende unificatie van zijn dubbele aandeelhouderstructuur. Unilever is momenteel in handen van twee bedrijven, Unilever NV in Nederland en Unilever PLC in het Verenigd Koninkrijk. Het doel is om dit terug te brengen naar één enkel bedrijf onder Unilever PLC. Dat zou de groep eenvoudiger en flexibeler moeten maken.
De aandeelhouders van beide partijen hebben hun goedkeuring al gegeven, maar de Nederlandse politieke partij GroenLinks heeft een wetsvoorstel ingediend, wat zou resulteren in een extra belasting van 11 miljard euro voor Unilever als het zijn plannen doorzet. De belasting zou retroactief geheven worden. De uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer is evenwel onzeker. Daarnaast heeft Unilever juridisch advies ingewonnen. Het voorstel zou in strijd zijn met onder andere het belastingverdrag tussen Nederland en het Verenigd Koninkrijk, EU reguleringen en nog andere wetten.
De mening van KBC Asset Management
Analist Bob Van Leemputte zag een puik kwartaal van Unilever, dat sterke merken bezit die in het huidige klimaat hun veerkracht kunnen etaleren. De onrust over de blootstelling aan opkomende markten is ook gaan liggen. Op lange termijn biedt dit Unilever sterk groeipotentieel.
KBC Asset Management behoudt het 'Kopen'-advies en koersdoel van 57 euro.