do. 30 jan 2020

Unilever publiceerde haar resultaten voor het vierde kwartaal van 2019. De organische groei van de omzet bedroeg 1,5%, net boven de verwachte 1,4%. Deze lage omzetgroei was niet geheel onverwacht na de waarschuwing in december, die de verwachte groei naar beneden liet tuimelen. De lagere omzet werd voornamelijk veroorzaakt door een krimp van 0,5% in ontwikkelde landen, waar een groei van 0 tot 1% nodig is om de doelstellingen te halen. De totale omzet bedroeg 52 miljard euro in 2019, tegenover 51 miljard euro in 2018.
Cijferoverzicht
De operationele marge verbeterde met 0,5% tot 19,1%, in lijn met de consensusverwachting. De aangepaste winst per aandeel van het volledige boekjaar bedroeg 2,55 euro, wat een groei van 8% ten opzichte van het vorige boekjaar betekent (6% zonder wisselkoersschommelingen). Dit kwam net boven de verwachting van 2,51 euro uit.
Vooruitzichten en verwachtingen
Voor 2020 verwacht het bedrijf dat de groei uitkomt in de lagere helft van hun doelstelling van 3 tot 5%, die vooral van de tweede jaarhelft zal moeten komen. De operationele marge zal nog iets stijgen richting 20%. De verwachtingen houden geen rekening met de voorlopig ongekende impact van de uitbraak van het coronavirus. Daarnaast overweegt het management de verkoop van de thee-divisie. Lipton is een wereldwijd merk dat goed is voor zo’n 3 miljard euro omzet. De groei vertraagt in de ontwikkelde markten en Unilever wilt de mogelijkheden met het merk bekijken.
De visie van KBC Asset Management
Dat de mogelijkheid om Lipton te verkopen of af te splitsen in een joint venture op tafel ligt, kan een aanwijzing zijn dat er nog meer veranderingen op til zijn in het merkenportfolio van Unilever. Dit zal de uiteindelijke groei ten goede komen. De tegenvallende omzet in het vierde kwartaal sluit het eerste jaar van CEO Alan Jope in mineur af, maar de winst en fundamenten blijven stevig en de herziening van de Lipton toont aan dat Unilever niet bij de pakken blijft zitten. KBC Asset Management behoudt het koersdoel van 60 euro en het “Kopen”-advies