di. 8 mrt 2022

Het Duitse nutsbedrijf Uniper kondigde aan dat het zijn financiële blootstelling aan het opgeschorte pijpleidingproject Nord Stream 2 afschreef en een verkoopproces voor zijn Russische dochteronderneming opgestarte. Uniper, waarin het Finse energiebedrijf Fortum een belang van 78% heeft, had zich tot dusver afzijdig gehouden vanwege zijn grote blootstelling aan Rusland en het feit dat het een van de grootste importeurs van Russisch gas is.
NS2
Berlijn zette het Nord Stream 2 pijpleidingproject in de Oostzee, dat de Russische gasstromen naar Duitsland zou hebben verdubbeld, stop na de Russische invasie in Oekraïne ondertussen twee weken geleden. Dat is een streep door de rekening van de bedrijven die hun schouders onder het project zetten. Voor Uniper betekent het dat het zijn lening van 987 miljoen euro aan Nord Stream 2 volledig zal afwaarderen. Andere financiers van het project, Wintershall Dea, Shell en OMV namen eerder al een gelijkaardige beslissing. Uniper zei dat zijn vooruitzichten voor 2022 niet zullen worden beïnvloed.
Unipro
Uniper hervatte ook een verkoopproces voor zijn Russische divisie Unipro, waarin het per eind 2021 een belang heeft van 83,7%. Het bedrijf is genoteerd op de beurs van Moskou. Unipro exploiteert met circa 4.300 medewerkers vijf energiecentrales met een totale capaciteit van meer dan 11 gigawatt in Rusland. Unipro genereerde in het boekjaar 2021 een aangepaste bedrijfswinst van 230 miljoen euro, goed voor iets minder dan 20% van het bedrijfsresultaat van Uniper.
De groep kondigde eind vorig jaar aan dat het proces voor de verkoop werd opgestart, maar dat het door de recente gebeurtenissen was opgeschort. Het zal nu zo snel mogelijk worden hervat. Uniper zal overigens geen nieuwe investeringen in Rusland doen en geen nieuwe langlopende leveringscontracten voor aardgas in het land sluiten, aldus de onderneming. Wel zal het zijn bestaande contracten blijven uitvoeren.
LNG
Nog volgens Uniper worden de Russische kolenleveringscontracten, die tot 2022 lopen, niet verlengd en worden de plannen voor een terminal voor vloeibaar aardgas in Wilhelmshaven opnieuw boven gehaald, in een poging om de energievoorziening van Duitsland te diversifiëren.
In een persbericht klinkt het als volgt: “Door de bestaande contracten met Rusland of Russische bedrijven dragen wij niet alleen een bijzondere verantwoordelijkheid voor onszelf, maar ook voor grote delen van de Duitse industrie en vele mensen in Duitsland en in heel Europa. Er moeten nu twee dingen gebeuren: De bestaande energiestromen in stand houden en tegelijkertijd manieren en middelen vinden om de gasvoorziening voor Duitsland en Europa op korte, middellange en lange termijn meer divers te maken en dus minder kwetsbaar voor geopolitieke risico's.”
Beursreactie
Op de Duitse beurs laat het aandeel Uniper vandaag een herstel zien. Na de verliesbeurten van de voorbije dagen zit er rond de middag een winst in van ruim 6%. Ook moedergroep Fortum gaat zo’n 5% hoger. De waarde van Uniper is sinds de start van het jaar nagenoeg gehalveerd. Fortum en Uniper zijn sterk gericht op Rusland. Naast het 83,7%-belang van Uniper in Unipro hebben ze 12 elektriciteitscentrales met een gecombineerde stroomopwekkingscapaciteit van 15,5 gigawatt. Hun gecombineerde Russische opwekkingsactiva, evenals de 1 miljard euro blootstelling aan de Nord Stream 2-pijplijn, hadden volgens Fortum vorige maand een boekwaarde van ongeveer 5,5 miljard euro.
