ma. 31 aug 2020
Veolia wil met bod op Suez wereldkampioen in ecologische transformatie creëren

Na een mislukte poging in 2012 probeert het Franse Veolia opnieuw om Suez in te lijven. In eerste instantie wil Veolia het controlebelang van 29,9% overnemen van Engie, voor 15,5 euro per aandeel. Als dat succesvol is, zal het ook een bod op de rest van de aandelen uitbrengen.
Bij een samensmelting van beide bedrijven zou een afvalverwerkingsbedrijf met een jaarlijkse omzet van 40 miljard euro ontstaan. Ook de Franse overheid, die 23,6% van de Suez-aandelen bezit, zal ongetwijfeld haar zegje hebben in het verhaal.
Engie (KBC Asset Management: "Kopen"-advies, koersdoel 14 euro), dat in juli zijn plannen ontvouwde om minstens 8 miljard aan activa te verkopen en de opbrengsten te herinvesteren in hernieuwbare energie, zal wellicht akkoord gaan met het bod. Voor Engie betekent het bod een meerwaarde van 2,4% op zijn marktkapitalisatie.
De visie van KBC Asset Management
Volgens analist Steven Vermander is de overname strategisch zinvol en vanzelfsprekend, omdat het een wereldleider in milieudiensten creëert in een periode waarin de ecologische transformatie versnelt. Om problemen op het vlak van mededinging te vermijden, heeft Veolia al afgesproken om de Franse watervoorzieningstak van Suez te verkopen aan het Franse infrastructuursfonds Meridian, voor 10x de EV/Ebitda.
Veolia mikt op 500 miljoen euro aan synergievoordelen, wat slechts 1,5% van de gecombineerde operationele kosten bedraagt. Daarnaast zal Veolia kapitaal ophalen om de overname te financieren.
Op lange termijn lijkt de overname volgens KBC AM zinvol, maar op korte termijn brengt het echter integratierisico's met zich mee, vallen de synergievooruitzichten enigszins tegen en is de overname niet goedkoop.
Daarom wordt het koersdoel voor Veolia verlaagd van 28 naar 23 euro, met behoud van de "Kopen"-aanbeveling.