ma. 8 mrt 2021
Verdienen niet-cyclische consumptiegoederen een plaats in uw portefeuille?

Het jongste resultatenseizoen had voor de sector van de niet-duurzame niet-cyclische consumptiegoederen (of “staples”) enkele mooie rapporten in petto, een prestatie die vooral te danken is aan Covid-19 en de daaruit voortvloeiende lockdowns. Vreemd genoeg konden de consumptiegoederenbedrijven daar geen vruchten van plukken, omwille van een gebrek aan “cycliciteit”. KBC Asset Management-analist Bob Van Leemputte beantwoordt 10 vragen over de sector.
- Niet-cyclische consumentenproducten, da’s een mondvol. Hoe definieer je die sector?
Analist Bob Van Leemputte: "Met niet-cyclische producten hebben we het over producten die je altijd nodig hebt, ongeacht de economische cyclus waarin we ons bevinden. In dit geval gaat het om alles wat je in de supermarkt vindt, inclusief de supermarkt zelf. Denk maar aan voeding, dranken, schoonmaakproducten, hygiëneproducten, schoonheidsproducten… Kleine kanttekening daarbij is dat we door de coronacrisis gezien hebben dat sommige categorieën toch deels cyclisch werden. Frisdranken, bijvoorbeeld, want Coca-Cola zag door de ongeziene sluiting van de restaurants en de annulatie van evenementen een flink stuk inkomsten verloren gaan. Dat is iets wat we eerder nog niet hadden gezien. Maar normaal gezien is het een sector die structureel vrij stabiel is."
- Tot dusver is de sector één van de slechts presterende in 2021, ondanks sterke resultaten over 2020.
Analist Bob Van Leemputte: "De sector kon in 2020 inderdaad overwegend goede cijfers voorleggen. Kijk bijvoorbeeld naar het Britse Reckitt Benckiser, eigenaar van onder meer Dettol en Lysol. Die bevond zich dankzij de gezondheidscrisis plots in een erg benijdenswaardige positie, want hygiëne, schoonmaken en ontsmetten werden plots de nieuwe nationale sport. Voedingsbedrijven konden dan weer garen spinnen uit de sluiting van restaurants. Dat vertaalde zich in 2020 ook in sterke resultaten voor de hele sector, maar de aandelenkoersen volgden die overwegend sterke resultaten niet."
- De bedrijven profiteren dus niet. Werken de vaccins omgekeerd voor de sector?
Analist Bob Van Leemputte: "Inderdaad. Beleggers vrezen dat enkele belangrijke aanjagers van de omzet zullen wegvallen eens iedereen gevaccineerd zal zijn. Het vooruitzicht op een economisch herstel dat gepaard gaat met de uitrol van de vaccins geeft groeigevoelige aandelen bovendien een voordeel ten opzichte van de niet-cyclische sectoren. Verder presteert de sector traditioneel zwak in een omgeving waarin de rente stijgt, wat maakt dat de recente stijging van de 10-jaarsrente in de VS niet bepaald extra rugwind biedt. Tel daarbovenop de stijgende grondstofprijzen, die mogelijk niet (helemaal) kunnen worden doorgerekend."
- Zal de aandacht voor hygiëne zichtbaar blijven in de sector?
Analist Bob Van Leemputte: "Het segment Home and Personal Care (HPC) is inderdaad daarom zonder meer één van onze favorieten. De toenemende aandacht voor hygiëne en persoonlijke verzorging zijn een trend die op de lange termijn zal blijven spelen. We verwachten dat de “hygiëneboost” daarom ook nog lang na de pandemie zal aanhouden, omdat ons gedrag wellicht permanent veranderd is. Bij de persoonlijke verzorgingsproducten blijven de 'high end'-schoonheidsproducten zeker en vast interessant. Die trend werd door de gezondheidscrisis wat naar de achtergrond verdrongen, maar dat keert wel terug. Estée Lauder heeft bijvoorbeeld 100% 'prestige beauty' in zijn assortiment. Bij L’Oréal maakt dat zo’n derde van de omzet uit. Beide leunen daarmee dicht aan bij de luxesector en surfen daarom mee op de almaar hogere golven van de groeiende middenklasse in de meeste ontluikende markten."
- Hoe is het gesteld met groeitrends zoals sterke dranken, vleesvervangers, dierenverzorging en energiedranken?
Analist Bob Van Leemputte: "Producenten van sterke dranken vallen ook onder de vlag van “hoe duurder, hoe beter”. Zij kunnen in Azië op een groeiende afzetmarkt blijven rekenen, al bleef de sector het afgelopen jaar ook in de VS sterk. Binnen de categorie voeding zien we nog veel groeikansen voor vleesvervangers. Unilever rapporteerde hiervoor in zijn jongste kwartaalrapport een groei van 70%. Koffie blijft trouwens ook een interessant product, net als dierenvoeding. Dankzij de lockdowns werden huisdieren als gezelschap herontdekt en daarin werden flink wat centen geïnvesteerd, hoewel de trend al langer aanwezig was. Tot slot vermelden we nog de light-frisdranken en de energiedranken, zoals die van Monster."
- De supermarkten waren in 2020 de sterkhouders, maar sinds kort kampen ze op de beurs ook met zwakte. Hoe verklaar je dat?
Analist Bob Van Leemputte: "Voor de supermarkten zijn we voorzichtiger geworden. Die kregen dankzij Covid-19 weliswaar de wind in de zeilen, maar het blijft een sector met bijzonder hevige concurrentie. In verschillende markten zien we dat bedrijven die niet op de beurs noteren, zoals 'hard discounters' Aldi en Lidl en het grote Franse Leclerq, agressiever zijn in hun prijszetting, om zo marktaandeel te winnen. Beursgenoteerde spelers moeten verantwoording afleggen aan hun aandeelhouders en kiezen daarom al eens makkelijk voor winstgevendheid in plaats van marktaandeel. De ketens hebben wel een uitgesproken sterk defensief profiel."
- De sector van de niet-duurzame consumptiegoederen wordt gedomineerd door enkele hele grote spelers met een uitgebreide merkenportefeuille. Does size matter?
Analist Bob Van Leemputte: "Schaalvoordelen en een uitgebreid distributienetwerk spelen uiteraard een heel belangrijke rol. Wanneer een grote drankenproducent een lokale concurrent overneemt, kan dat lokale merk in sneltempo op wereldwijde schaal commercialiseren. Zelfde verhaal in de voedingssector. Neem bijvoorbeeld 'De Vegetarische Slager' in Nederland. Het bedrijf uit Utrecht produceert vleesvervangende producten en werd eind 2018 overgenomen door Unilever. De producten waren al in 17 landen te vinden, maar Unilever kan de schaal uitbreiden naar 190 landen. En zo zijn er wel nog meer voorbeelden. De Nestlé’s en de Procter & Gamble’s van deze wereld beschikken trouwens ook een stevige oorlogskassen waarmee ze via overnames externe innovatie kunnen binnenhalen.
Kijk in dat verband ook eens naar Kraft Heinz. Het bedrijf investeerde de voorbije jaren onvoldoende in zijn merken en concentreerde zich op kostenverminderingen om de winstgevendheid te verhogen. Dat vertaalde zich in een verminderde graad van innovatie en marketing, met uiteindelijk ook in een omzetdaling tot gevolg. De knipperlichten gingen branden en Kraft Heinz hield finaal zijn portefeuille tegen het licht en slikte flink wat waardeverminderingen. Recent gingen ook enkele merken de deur uit, naast de notenactiviteiten en de kaasdivisie. Die bewegingen binnen de portefeuille zijn niet ongewoon en behoren tot een actief merkenbeleid waarbij productcategorieën die onvoldoende of niet meer groeien de deur uit moeten en plaats moeten maken voor nieuwkomers die wél aan de criteria voldoen. Een dynamisch portefeuillebeheer behoort nu eenmaal tot de strategie om de groei aan te zwengelen. Nestlé verkocht daarom zijn wateractiviteiten in Noord-Amerika voor 4,3 miljard dollar."
- Vormt de huidige koerszwakte een instapmoment?
Analist Bob Van Leemputte: "Als analist is het altijd moeilijk om niet positief te zijn over de sector die je zelf opvolgt, omdat je de groeivooruitzichten op de lange termijn duidelijk kan aflijnen. Maar beleggers denken meer op korte termijn. Zij zijn niet erg overtuigd en dus blijft de markt op dit moment achter op de rest van het pak, waarbij cyclische bedrijven en sectoren veeleer tot de lievelingen behoren. Dat speelt natuurlijk niet in de kaart van de behoudsgezinde consumentenproducten. Die trend kan wat mij betreft nog wel even duren, maar op de langere termijn is het nooit verkeerd om deze aandelen in portefeuille te hebben."
- Zijn ze dan te duur gewaardeerd?
Analist Bob Van Leemputte: "Wat de waardering betreft, is de premie van de sector ten opzichte van de markt historisch laag. Als we kijken naar de geschatte winst voor 2022 noteert de “World Staples Index” net geen 4% duurder dan de brede markt, tegenover een gemiddelde van 25% sinds 1 januari 2016. Vorig jaar stond de premie op 18 maart het hoogst, op 40%, tegenover een gemiddelde 15% voor alle aandelen. In het verleden zijn er wel periodes geweest dat de sector zelfs goedkoper was dan de markt, maar dat wat uitzondering eerder dan de regel."
- Wat is momenteel het favoriete aandeel van KBC AM in deze sector?
Analist Bob Van Leemputte: "Dat is nog steeds Nestlé, ’s wereld grootste voedingsproducent. We zien dat de groep qua fusies en overnames (M&A) heel actief is. In het jongste jaarrapport meldde de groep niet minder dan 75 deals sinds 2017. Daarbij werden afdelingen afgestoten die minder dan gemiddeld groeiden en werd nieuwe, frisse groei ingekocht. De groep zette bijvoorbeeld sterk in op dierenvoeding en haalde in die sector onlangs een topmerk in het VK binnen. Ook werd geïnvesteerd in een nieuwe fabriek in de VS.
Koffie blijft een sterkhouder, denk bijvoorbeeld aan de deal met Starbucks voor de productie van koffiecapsules en andere producten buiten de Starbucks-koffiewinkels. De deal dateert ondertussen al van 2018, maar blijft al voor het derde jaar op rij voor een groeiversnelling zorgen. Nestlé mikt op termijn op een jaarlijkse organische omzetgroei van 4 tot 6%. Onder het vorig management werd gemikt op een groei van 1,5%, dus dat zegt genoeg. Los van de groeiverwachtingen is Nestlé ook zeker geen slecht aandeel om als belegger sowieso in je voorraadkast te hebben liggen. Dat kan gezegd worden voor de sector in het algemeen, maar voor Nestlé in het bijzonder."