do. 11 aug 2022

Siemens rapporteerde een 11% hogere omzet van 17,87 miljard euro, waarmee het de analistenverwachtingen van 17,47 miljard euro versloeg. Maar Siemens boekte een nettoverlies voor aandeelhouders van 1,66 miljard euro na het nemen van een 2,8 miljard euro non-cash last voor het afschrijven van de waarde van haar aandeel in Siemens Energy. Dat was het eerste kwartaalverlies sinds het vierde kwartaal van 2010 en zorgde ervoor dat Siemens zijn verwachtingen voor de winst per aandeel voor het hele jaar moest verlagen naar 5,33 tot 5,73 euro per aandeel, van 8,70 tot 9,10 euro eerder. De orders stegen tot 22,07 miljard euro, waarmee de prognose van 19,82 miljard euro werd overtroffen, vogelde KBC Asset Management-analist Jonas Theyssens uit.
Hogere orderontvangsten
De derdekwartaalresultaten van Siemens zijn wat rommelig, maar niettemin sterker dan ze op het eerste gezicht lijken. De orderontvangsten waren ongetwijfeld het lichtpuntje, want 7% hoger tot 22 miljard euro. En dat is vlot 11% boven de analistenverwachting, aangedreven door een sterke organische groei met dubbele cijfers in Digital Industries (+32%) en Smart Infrastructure (+25%). Het orderboek is daardoor een slordige 99 miljard euro sterk. Operationeel vielen de cijfers van de divisie Mobiliteit (-48%), die zich vooral richt op vrachtvervoer en spoorweginfrastructuur, zoals verwacht scherp terug.
De groepsomzet steeg op autonome basis met 4%, zodat het totale cijfer uitkomt op 17,9 miljard euro, wat 2% meer is dan verwacht. De industriële activiteiten droegen 27% extra bij tot 2,9 miljard euro met een marge van 17%, maar die vormden daarmee een beetje een valse noot, omdat analisten op meer gerekend hebben. Maar de sterke vrije kasstroom van 2,3 miljard euro was zonder meer indrukwekkend, vooral omdat de meeste sectorgenoten dit kwartaal ver onder de vooropgestelde vrije kasstromen bleven.
Per divisie
- Siemens Healthineers had vorige week al zijn kwartaalresultaten bekendgemaakt. Die verklaren vandaag zowat twee derde van de reden waarom de bedrijfswinst (EBITA) van Siemens onder de lat dook.
- De grootste negatieve verrassing kwam vandaag van de afdeling ‘Mobility’, dat een onderliggende marge van ongeveer 4% rapporteerde, beduidend onder het niveau van vorig jaar. Analisten mikten op een marge van 4,7%.
- De bedrijfswinst van Digital Industries lag 2% hoger dan verwacht, doordat de sterkere autonome omzetgroei van 12% de margeverlaging met 40 basispunten als gevolg van componententekorten ruimschoots compenseerde.
- Smart Infrastructure kon eveneens positief verrassen, omdat het aantal nieuwe bestellingen, de omzet en de bedrijfswinst (EBITDA) respectievelijk 16%, 4% en 18% boven de analistenlat lagen.
Siemens’ vooruitzichten voor 2022
De jaarvooruitzichten werden verlaagd door een waardevermindering van 2,7 miljard euro op het belang in Siemens Energy. Belangrijker is dat Siemens mikt op een omzetgroei van 6 à 8% op autonome basis, met een “book-to-bill”-ratio van meer dan 1 (meer orders dan uitvoeringen, wil dat zeggen).
Digital Industries moet de omzet 9 à 12% kunnen opkrikken met een winstmarge van 19 à 21%, terwijl Smart Industries 6 à 9% kan groeien met een winstmarge van 12 à 13%. De verwachte winstmarge van Mobility daalde van 10 à 10,5% tot 7,5% à 8,5%. Dat alles maakt dat de verwachte winst per aandeel mechanisch wordt verlaagd van 8,7 à 9,1 euro naar 5,33 à 5,73 euro.
KBC Asset Management over Siemens
De enigszins misleidende resultaten mogen geen afbreuk doen aan de sterke vraag van de eindmarkt en de aanhoudende verbetering van de kasstroomgeneratie in een zeer uitdagende omgeving, oordeelt analist Jonas Theyssens.
Het sterke momentum in de kernactiviteiten van de groep, vooral in vergelijking met zijn sectorgenoten, is zeker geruststellend. Analist Jonas Theyssens meent dat de slechte prestatie van het aandeel in 2022, zowel absoluut (-28%) als relatief ten opzichte van de sector (-16%) overdreven is. Daarom blijft het “Kopen”-advies op de tabellen staan, met koersdoel van 145 euro. Het aandeel noteert momenteel aan 108 euro (-1%).
