vr. 17 apr 2020

Nu het aandeel van het Franse Vinci door de coronacrisis de voorbije weken stevig lager is gegaan, is er volgens KBC Asset Management voldoende opwaarts potentieel om de aanbeveling te verhogen van "Houden" naar "Kopen". Volgens analist Alex Martens beschikt de groep over een aantrekkelijke mix van enerzijds defensieve en anderzijds cyclische activiteiten in de bouw, die ruimte geven tot margeverbetering.
Veilige haven in turbulente tijden
Vinci is de Franse wereldleider in concessies. De groep beschikt over een reeks concessies van hoge kwaliteit én met een lange looptijd (2032 en 2034) en heeft er ook de volledige controle over. De groep beschikt over tolwegen en luchthavens.
- Vinci Autoroutes is de grootste tolwegenuitbater in Frankrijk met meer dan 4.400 kilometer aan tolwegen; die zijn nog steeds goed voor 60% van de bedrijfskasstromen en 50% van de nettowinst van de groep.
- Sinds 2012 heeft Vinci zijn aanwezigheid in luchthavens sterk opgevoerd, met de overname van concessies van de Portugese luchthavens in Lissabon, Porto, Faro, Beja, Madeira en de Azoren. Daarna volgde een belang in ADP (Parijs) van 8% en overnames van luchthavenconcessies in Chili, de Dominicaanse Republiek, Japan (Osaka, Kansai), Lyon, Brazilië en heel recent overnames van luchthavens in Zweden, Belfast, Costa Rica en Gatwick in het VK. De luchthavens zijn goed voor zo’n 15% van de operationele winst.
Vinci is een van de best presterende infrastructuuraandelen en is zeer geliefd bij investeerders omwille van zijn defensieve profiel, het voorzichtige management, zijn sterke cashflowgeneratie en uitstekend track record in overnames.
Ongeziene daling van de activiteit...
Naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus stelt KBC Asset Management de verwachtingen neerwaarts bij. Het gaat uit van een daling van de trafiek op de luchthavens in 2020 met 45% en een daling van de de trafiek op de tolwegen met 30%. Ook de winstprognoses voor de bouwactiviteiten worden verlaagd. Analist Alex Martens stipt aan dat de huidige situatie ongezien is. De trafiek op de tolwegen is in de geschiedenis nooit meer dan 2% gedaald.
...leidt tot verlaagde prognoses
Door de uitbraak van het coronavirus heeft Vinci zijn prognoses voor 2020 geschrapt . Vinci’s trafiek op de luchthavens daalde in januari/februari met 1,4%, in maart met 56% en momenteel is die zelfs 90% lager dan normaal. Op de tolwegen groeide de trafiek in januari/februari met 8,8%, maar sinds 16 maart werd een daling met 50% opgetekend.
Tijdens de financiële crisis daalde de winst per aandeel op groepsniveau met 2%, maar nu mikt KBC Asset Management op een daling met 50% tot 3,6 euro.
Onze analist is van mening dat de trafiek op de snelwegen in 2021 opnieuw zal herstellen naar het niveau van vóór de coronacrisis, maar voor de luchthavens zal het herstel trager verlopen.
Balans
Zelfs in dit scenario blijft de balans solide (3 x nettoschuld t.o.v. de bedrijfskasstromen) en blijft Vinci positieve kasstromen genereren. De liquiditeit is erg sterk met bijna 7 miljard euro aan cash en bijna 8 miljard euro aan kredietlijnen; er zijn geen convenanten op de schuld. Vinci heeft geen schulden die in 2020 moet terugbetaald worden. De groep geneert veel cash en de komende jaren zou de cashflow nog verder moeten toenemen, omdat de investeringen in zijn Franse tolwegen na enkele jaren van stevige toename opnieuw zullen normaliseren.
Dividend
Sinds 2006 heeft Vinci nooit zijn dividend verlaagd. Ook nu zit het nog steeds in een goede positie om zijn dividend uit te keren, maar volgens KBC AM valt het niet uit te sluiten dat de uitbetaling van het dividend (om politieke redenen aangezien de groep ook een beroep doet op economische werkloosheid in Frankrijk) wordt uitgesteld naar een latere datum.
De mening van KBC Asset Management
De recente koerszwakte biedt volgens onze analist een mooi instapmoment. Het advies stijgt van "Houden" naar "Kopen" en het koersdoel daalt omwille van de neerwaartse winstbijstellingen van 99 naar 85 euro.
Vinci’s sterk gediversifieerde businessmix en concessies zijn defensief en eventuele gevolgen voor de trafiek op snelwegen zullen wellicht tijdelijk zijn. Voor de luchthavens zal dit ook het geval zijn, maar het herstel zal relatief traag verlopen. De bouwactiviteiten zullen in 2020 krimpen, maar zich in 2021 herstellen aangezien overheden zullen investeren in infrastructuur om de economie terug aan te zwengelen.