wo. 7 aug 2024
16:47








Voorafgaande opmerking
Dit is een overzicht van de maand juli, dus vóór de sterke daling van de beurzen. Die daling ging immers in begin augustus.
Terugblik
Algemeen
- De wereldwijde aandelen kenden een sterke stijging in 2024. Er werd een vervolg aan gebreid in de maand juli. De MSCI World All Countries index steeg in juli met 1,5%, waardoor het rendement op 12% komt sedert het jaarbegin. De MSCI World index steeg in juli 1,7% waardoor de stijging voor 2024 12,7% bedraagt.
- De S&P500 steeg sedert begin 2024 met 15,8% waarvan 1,1% in de maand juli. De Nasdaq 100 index ging de eerste zeven maanden maar liefst 15,1% hoger, maar gaf wat terrein prijs in juli (-1,6%).
- De langetermijnrentevoeten stabiliseerden maar obligaties, zowel overheidsobligaties als bedrijfsobligaties, kennen een vlak verloop.

Regio’s
- De VS blijven aan kop zowel in euro als in Amerikaanse dollar. Daar zijn de technologie-aandelen (de reeds eerder aangehaalde Magnificent 7) niet vreemd aan. Sommige namen moesten inleveren maar toch bleven de techaandelen aan zet.
- De aandelen in de Eurozone moesten in de maand juli verder terrein prijsgeven. De slechte uitslag in Frankrijk bij de Europese verkiezingen waar het Rassemblement National verrassend sterk presteerde, woog niet enkel op de Franse beurs, maar zette een neerwaartse beweging in voor geheel Europa. Dit woog nog een deel door in de maand juli (m.n. tot aan de tweede ronde). De Euro Stoxx 50 daalde in juli met 0,4%.
- Opkomend Azië en meer bepaald China, zit na de sterke inhaalbeweging terug midden in het peleton. Dit was ook in juli het geval niettegenstaande de Chinese beurzen ook iets inleverden (CSI300 -0,6%).
- Pacific, meer bepaald Japan, kende een zwakke periode door een zwakke Yen. Desondanks blijft het rendement in euro positief.

Sectoren
- Binnen de sectoren vallen we in herhaling : technologie staat nog steeds op kop. De stijging van de technologie-aandelen werd reeds vorig jaar ingezet. Het waren de op AI-gestoelde aandelen (de Magnificent Seven) die sterk stegen. In de maand juli was er een lichte aarzeling toen een aantal bedrijven, o.a. Microsoft en Amazon minder goede vooruitzichten vooropstelden en zelf vragen stelden bij de rendabliteit van sommige AI-produkten. en zette zich in de eerste jaarhelft verder. De brede technologiesector kreeg bovendien steun van de sterke bedrijfsresultaten. Ook communicatie doet het nog steeds goed. Die sector bestaat uit telecom en media. Het is vooral deze laatste deelsector die goed presteert (vnl. dankzij de streanmingdiensten). De financiële sector profiteerde van een lagere rente en de verwachting dat de economie verder sterk zou presteren. Ook vastgoed kon zich herpakken de voorbije periode door de lagere rente-omgeving.
- Wat opviel de voorbij maand is de 'Great Rotation'. Dit is het verplaatsen van beleggingsgelden van de grote, vooral technologieaandelen, naar aandelen in de bredere markt. Tot half juli 2024 draaide de markt op de opkomst van megebedrijven in verband met AI. Tot plots de Russell 2000-index (zeg maar de index van de KMO's) met 10% steeg ten koste van de grootste daling van de Nasdaq op één dag sedert december 2022. De reden voor de rotatie was : de (her)verkiezing van Trump als president van de VS (make America great again met focus op binnenlandse bedrijven), de voorutizichten op een eerste renteverlaging in de VS (en kleine- en middelgrote ondernemingen doen het historisch beter bij het begin van een rentedaling). Er ontstond ook angst dat het terugverdienen van alle investeringen in AI, langer zou kunnen duren dan verwacht.

Grondstoffen
- De olieprijs kende een daling in de maand juli, voornamelijk door een terugval van de vraag naar ruwe olie door China.

- De oplopnde spanningen in het Midden-Oosten en de daling van de tech-aandelen deed de goudprijs in de maand juli met 5,7% toenemen.

Rentevoeten
- De rentevoeten kenden een eerder dalend verloop in juli. In de meeste landen, m.u.v. Duitsland hebben we een 'normale' rentecurve waarbij de langertermijnrente hoger is dan de korte termijnrente.

Wisselkoersen
- Weinig verandering t.o.v. vorige maand behalve de stijging van de Japanse Yen.

Bron : KBC Asset Management/LSEG Datastream