di. 6 aug 2019

Vivendi is onderhandelingen gestart met Tencent (KBC AM advies: Kopen, koersdoel: 59,5 USD) om een belang van 10% in zijn muziekbusiness Universal Music Group te verkopen. De deal zou Universal waarderen op 30 miljard euro. Daarnaast zou Tencent een jaar lang de optie hebben om nog eens een belang van 10% te verwerven aan dezelfde waardering. Vivendi laat weten dat het nog steeds op zoek is naar andere kopers voor minderheidsbelangen in UMG. Het bedrijf is al een tijdje op zoek naar strategische partners om zijn meest waardevolle asset (deels) ten gelde te maken en wil zo maximaal 50% van UMG verkopen. Onder andere Apple (KBC AM advies: Kopen, koersdoel: 205 USD) en Tencent worden getipt als potentiële gegadigden. De prijs van 30 miljard euro die de ronde doet, zou goed nieuws zijn voor Vivendi. De markt prijst UMG binnen Vivendi slechts ongeveer aan 25 miljard euro. 5 miljard euro is goed voor zo’n 17% van de marktkapitalisatie.
De visie van KBC Asset Management
Voor Tencent zou het belang in Universal Music Group vooral nuttig zijn voor Tencent Music. Het zou ervoor zorgen dat Tencent Music beter inzicht krijgt in het businessmodel van de muzieklabels. Zo kan het dan beter gewapend naar de onderhandelingen (voor muziekrechten) trekken met de drie grote muzieklabels (Universal Music Group, Sony en Warner). KBC Asset Management-analist Kurt Ruts behoudt de aanbeveling "Opbouwen" en het koersdoel van 28 euro voor Vivendi.
Tencent: wie, wat, hoe, …
Sinds begin 2017 heeft Tencent geïnvesteerd in meer dan 100 bedrijven die actief zijn in een waaier van sectoren zoals bijvoorbeeld: gaming, Augmented Reality, Virtual Reality, sociale media, elektrische voertuigen, gezondheidszorg, betalingen, muziekstreaming en e-commerce. In de meeste gevallen gaat het over minderheidsbelangen in bedrijven die een stevige blootstelling hebben aan de digitale economie. Als gevolg van zijn investeringswoede krijgt Tencent wel eens het verwijt tot een investeringsvehikel geëvolueerd te zijn. KBC AM deelt die mening niet. Die (minderheids-)belangen zijn immers een belangrijk middel om zijn kolossale internettrafiek ten gelde te kunnen maken. E-commerce is één van de belangrijkste en meest lucratieve methoden om internettrafiek in centen om te zetten.
Tencent heeft wel lang geleden besloten om zich zelf (na een mislukte poging) niet aan e-commerce te wagen. De investeringen in e-commercebedrijven zoals JD.com, Pinduoduo, VIPShop, Meituan Dianping, Tongcheng-Elong enz moeten in dat licht gezien worden. Ze bieden Tencent een mooi alternatief: het voorziet internettrafiek aan zijn partners en in ruil profiteert het van de groei van diezelfde partners. De manier waarop dit gebeurt, kan expliciet zijn: door toegangspunten te voorzien in WeChat naar zijn partners of impliciet door gebruikers linken te laten delen naar zijn partners en die naar hun concurrenten af te blokken.