ma. 15 feb 2021

Vivendi gaf zaterdag een update rond de beursgang van zijn muziekdivisie Universal Music Group (UMG), waaruit blijkt dat het Franse mediaconglomeraat van plan is om een meerderheidsbelang in de muziekdivisie uit te keren aan de bestaande aandeelhouders. KBC Asset Management-analist Kurt Ruts ziet dit als een zeer positieve evolutie voor de aandeelhouders van Vivendi en trekt het koersdoel dan ook op van 28,5 naar 34 euro. De aanbeveling blijft "Opbouwen".
Beursgang
Uit de recente update blijkt dat Vivendi van plan is om:
- 60% van het aandelenkapitaal van UMG aan de bestaande Vivendi-aandeelhouders uit te keren en dit onder de vorm van een speciaal dividend;
- UMG nog vóór het einde van dit jaar op de beurs van Amsterdam te laten noteren;
- Op 29 maart een Algemene Vergadering te organiseren om de statuten van het bedrijf aan te passen, met als doel een distributie van het belang in UMG mogelijk te maken.
UMG is 's werelds grootste platenlabel en heeft artiesten zoals Taylor Swift en Billie Eilish onder contract. Het is voor 80% in handen van Vivendi.
Tencent (KBC AM: "Kopen"-aanbeveling, koersdoel 115 USD) verwierf eind 2019 een belang van 10% in UMG, met een optie op nog eens 10%. Het lichtte die optie in december 2020 en is nu dus voor een vijfde eigenaar van het muzieklabel. Op basis van de prijs die Tencent betaalde zou UMG zo'n 30 miljard EUR waard zijn. Tencent heeft al laten verstaan dat het het voorstel van Vivendi genegen is. In het persbericht van zaterdag houdt Vivendi nog een slag om de arm: het zegt dat het de voorstellen zal 'onderzoeken'. Met andere woorden: het plan kan nog veranderen.
De visie van KBC Asset Management
Het plan van Vivendi om (een groot stuk van) de aandelen van UMG te distribueren komt voor analist Kurt Ruts als een verrassing, maar het is volgens hem zeer positief voor de aandeelhouders. Vivendi is immers van plan om een meerderheidsbelang in de muziekdivisie uit te keren aan de bestaande aandeelhouders. Zo vermijdt het een IPO-proces waar geld moet worden opgehaald.
De belangrijkste doelstelling van de operatie is het wegwerken van de conglomeraatskorting ('conglomerate discount') of het realiseren van de 'som van de delen' die (uiteraard) groter is dan het geheel. De markt houdt immers van 'pure spelers' en is niet tuk op conglomeraten.
Positief is volgens de analist ook dat er nu wordt uitgegaan van een beursnotering nog vóór het jaareinde, terwijl Vivendi eerder gewag maakte van een IPO voor UMG ergens begin 2022.
KBC AM trekt het koersdoel voor Vivendi op van 28,5 naar 34 euro; de aanbeveling blijft "Opbouwen".