ma. 4 mrt 2024

Volkswagen?
Volkswagen is de grootste autoconstructeur in Europa en het bezit merken zoals Audi, Porsche, Lamborghini, Bentley, Bugatti, Škoda, Seat en uiteraard Volkswagen. Het is ook actief in Unanciële dienstverlening en in het verhuren van wagens. Daarnaast is de groep ook eigenaar van de Zweedse vrachtwagenconstructeurs Scania en MAN.
Samenvatting
Volkswagen rapporteerde vrijdagnamiddag voorlopige resultaten over het vierde kwartaal van 2023 en voorzag ook de prognose voor 2024. VW zag de groepsomzet over het voorbije kwartaal met 14% stijgen tot 87,2 miljard euro. De operationele winst (EBIT) bedroeg 6,3 miljard euro (7.3% marge), een stijging met 26.0%. Zowel omzet als EBIT kwamen 6% boven de verwachting uit. De vrije kasstroom in de autodivisie bedroeg 5,8 miljard euro, wat een stuk beter is dan de consensus van 1,9 miljard euro. Dit was te danken aan een scherpe daling van de voorraden als gevolg van het wegvallen van knelpunten in de toeleveringsketens. Over boekjaar 2023 keert VW een dividend uit van 9,06 euro per aandeel.
Details
Voor het lopende boekjaar 2024 gaat het bedrijf uit van:
- een omzetgroei tot 5% (consensus: vlak)
- een EBIT-marge tussen 7.0% en 7.5% (consensus: 7.2%)
- een vrije kasstroom tussen 4,5 miljard euro en 6,5 miljard euro (gemiddelde analistenverwachtingen 7,8 miljard). Maar deze houdt expliciet rekening met een uitstroom van circa miljard euro voor overnames waar de consensus waarschijnlijk geen rekening mee hield.
- een investeringsratio (capex/omzet in de autodivisie) tussen 13.5% en 14.5%. Dit is zowat het dubbele van wat andere constructeurs spenderen.
Over de periode 2025-2029 verwacht het concern 170 miljard euro aan investeringen te doen. Dit is 10 miljard euro minder dan onder het vorige vijfjarenplan. Tegen 2027 moet de investeringsratio zakken naar 11%.

KBC Securities over Volkswagen
De resultaten klopten op alle vlakken de consensus en ook de prognose voor dit jaar lag onderliggend boven de verwachtingen. Toch werd het aandeel vrijdag 4% goedkoper. Beleggers hadden waarschijnlijk gehoopt op een hogere margevork voor 2024 én op een forsere daling van de investeringen.
VW gaat door een periode van zware investeringen omwille van de elektrificatie en digitalisatie van de autosector. Maar ook andere autobouwers staan voor dezelfde uitdagingen en zij hebben een investeringsratio die zowat de helft bedraagt van VW, ondanks (dankzij?) diens schaalgrootte. Bij VW lijkt dit nu evenwel stilaan door te dringen en het bedrijf voorspelt beterschap op dit vlak al is het dan gradueel met een investeringsratio van 11% tegen 2027. Dit zou de jaarlijkse vrije kasstroom met EUR 10 miljard kunnen opvoeren. Hier ligt duidelijk de opportuniteit bij VW.
VW is een complex conglomeraat waar de bedrijfsvoering het resultaat is van een evenwichtsoefening tussen verschillende belangengroepen. Daardoor kan het moeilijk inspelen op nieuwe trends in de markt. Toch zit er zeker ook waarde in VW. Het 75%-belang in luxemerk Porsche AG alleen al is bijvoorbeeld goed voor zo'n 90% van de marktkapitalisatie van de VW-groep. Dit geeft aan dat beleggers een enorme conglomeraatskorting op het aandeel plakken.
Al bij een solide kwartaalupdate maar zonder een echt positieve verrassing zoals significant hogere cash returns of een aanzienlijk hoger dan verwachte guidance voor het lopende boekjaar, zoals te zien was bij andere constructeurs.
De analist van KBC Securities, Kurt Ruts, heeft een 'houden'-aanbeveling en een koersdoel van 146 euro.