wo. 17 mrt 2021

Volkswagen publiceerde gisteren volledige resultaten voor het boekjaar 2020, nadat het een dag eerder uitpakte met zijn eerste veelbesproken 'Power Day'. Daaruit blijkt dat de groep zich wil ontwikkelen als hoogtechnologisch bedrijf op het gebied van e-mobiliteit, waarbij batterijen een centrale rol gaan spelen. Een overtuigende boodschap voor sectoranalist Kurt Ruts (KBC Asset Management, KBC AM), die in combinatie met de jaarcijfers een hoger koersdoel rechtvaardigt. Na de forse klim van de aandelen wordt de aanbeveling wel verlaagd.
Power Day
Maandag organiseerde VW zijn allereerste 'Power Day'. Op het evenement zette het bedrijf zijn ambitie in de verf om te transformeren naar een softwaregedreven elektrisch mobiliteitsbedrijf. Dit waren de hoogtepunten van het evenement:
- Vanaf 2023 gaat het VW-concern een uniforme batterijcel introduceren in een poging om de batterijtechnologie op te schalen en de schaalvoordelen die het heeft te benutten. Hierdoor zouden de kosten per cel met bijna 50% moeten dalen ten opzichte van vandaag, waardoor de kosten van het batterijsysteem tot ver onder de 100 euro per kWh zullen dalen.
- VW wil wereldwijd het grootste snellaadnetwerk aanbieden en werkt samen met partners als BP (KBC AM: “Kopen”-aanbeveling, koersdoel 370 pence), Iberdrola (KBC AM: “Kopen”-aanbeveling, koersdoel 9 euro) en Enel (KBC AM: “Kopen”-aanbeveling, koersdoel 12 euro) om dit in Europa te realiseren. Het wil het aantal snellaadpunten in Europa tegen 2025 vervijfvoudigen door er minstens 18.000 op te zetten.
- In het licht van de Europese Green Deal mikt VW nu op zo'n 60% Battery Electric Vehicles in Europa tegen 2030, tegenover 30% in het oorspronkelijke plan. De daarmee gepaard gaande volumestijging maakt extra productiecapaciteit noodzakelijk. Daarom zal het bedrijf zes batterijfabrieken bouwen in Europa. VW heeft al overeenkomsten gesloten voor twee batterijfabrieken en onderzoekt vier bijkomende locaties voor een totale capaciteit van 240 GWh tegen het einde van het decennium.
Autobouwer wordt hoogtechnologisch bedrijf
De belangrijkste boodschap van VW's eerste Power Day is dat VW zich wil positioneren als een hoogtechnologisch bedrijf op het gebied van e-mobiliteit dat in staat is grote delen van de waardeketen te bestrijken, in combinatie met de doelstelling om het merendeel (60%) van de toekomstige software zelf te maken. Het bedrijf streeft effectief naar een platformbenadering om de efficiëntie te verhogen bij het inzetten van technologieën, waaronder software, batterijen en oplaadinfrastructuur.
Jaarresultaten en vooruitzichten Volkswagen
De belangrijkste cijfers voor 2020 en de verwachtingen voor 2021 werden eerder al bekendgemaakt, omdat ze veel beter waren dan de gemiddelde analistenverwachting (consensus). De focus lag dus vooral op de winstgevendheidvan de afzonderlijke merken in het vierde kwartaal van 2020.
Hoewel de (EBIT-)marge van het VW met 5,9% onder de consensusverwachting van 6,8% uitkwam, sprongen de marges van de premiummerken in het oog: Audi slaagde erin een marge van 15,1% te behalen (vs. 13,5% verwacht) en Porsche zelfs 24,8% (vs. 21% verwacht).
VW heeft zijn CO2-doelstelling voor 2020 met ongeveer 0,8 g/km niet gehaald, maar vertrouwt erop dat het de doelstelling voor dit jaar wel zal kunnen halen. In dat kader wil VW in 2021 één miljoen elektrische voertuigen verkopen (zowel zuiver elektrisch als plug-in hybrides).
De vaste kosten zullen tegen 2023 naar schatting met 5% of 2 miljard euro dalen en de materiaalkosten met 7%. Voor het lopende boekjaar mikt de groep op een aanzienlijke omzetgroei (meer dan 10%) en ook de (EBIT-)margedoelstelling werd herhaald (tussen 5% en 6,5%). Voor de komende jaren is het doel de marges zo snel mogelijk terug in de beoogde bandbreedte van 7% tot 8% te brengen.
Afsplitsing Porsche
Wat een mogelijke afsplitsing van Porsche betreft, zei VW dat ze nooit commentaar geven op geruchten, en als dusdanig ook niet op een mogelijke Porsche spin-off. Toch is VW ervan overtuigd dat de waarde van de groep veel hoger ligt dan de huidige marktkapitalisatie en dat schept vertrouwen voor de ambitie van 200 miljard euro marktkapitalisatie, wat een prijs impliceert van ongeveer 325 euro per aandeel.
KBC Asset Management over VW
Door de sterke resultaten voor 2020 en de overtuigende 'Power Day' verhoogt KBC Asset Management zijn koersdoel van 253 euro naar 300 euro. De koers van het aandeel is echter met de gebeurtenissen meegegroeid (sinds de jaarstart zo'n 70% gestegen), daarom verlaagt KBC AM de aanbeveling van “Kopen” naar “Houden”.