vr. 24 apr 2020

Gisteren deed nabeurs het gerucht de ronde dat het Duitse vastgoedbedrijf Vonovia een overnamebod op Deutsche Wohnen bestudeert. Volgens KBC Asset Management-analist Steven Lermytte ligt dit in lijn ligt met de ambitie van Vonovia om een pan-europese huisbaas te worden en is het ook realistisch aangezien Vonovia in 2016 al eens een overnamebod op Deutsche Wohnen de mist in zag gaan.
In het beheer van de gecombineerde portefeuille kunnen immers aanzienlijke synergievoordelen gerealiseerd worden. Toch gelooft KBC AM dat het in werkelijkheid niet snel tot een effectief bod zal komen, omwille van diverse redenen:
- Het getuigt van goed beheer dat het management van Vonovia in een gewijzigde context van de coronapandemie zijn opties herevalueert. Het aandeel van Deutsche Wohnen noteert immers met een korting van bijna 25% ten opzichte van zijn intrinsieke boekwaarde en dat is een stuk goedkoper dan Vonovia. Dat maakt het dus interessant. KBC AM ziet deze piste in de studieronde als één van de vele mogelijkheden die Vonovia heeft.
- Een grote fusie kan politiek op verzet stuiten, zeker als het over woningen in Berlijn gaat. Momenteel is er een hele polemiek rond de huurprijsbevriezing aan de gang. Bijkomend hebben bewindsvoerders en bedrijven hun handen vol om zich aan te passen aan de Covid-19-pandemie.
- De aandeelhouders van Deutsche Wohnen hebben in het verleden de overnamepoging door Vonovia geblokkeerd, waardoor het bij een nieuwe poging handig zou zijn dat het bod vriendschappelijk is en vooral aan goede voorwaarden voor de aandeelhouder van Deutsche Wohnen.
- Vonovia heeft eerder aangegeven Berlijn eerder duur te vinden voor acquisities. Men kan argumenteren dat Vonovia er allicht wel baat bij heeft om mist te spuien. KBC AM gelooft dan ook dat dit argument niet zwaar zal doorwegen.
- Tot slot brengt een overname ook enkele fiscale moeilijkheden met zich mee waardoor het overnameverhaal complexer of minder interessant kan worden.
De visie van KBC Asset Management
Analist Steven Lermytte past de assumpties als gevolg van deze geruchten niet aan en blijft bij zijn aanbevelingen. Voor Vonovia hanteert hij een "Kopen"-advies en koersdoel van 60 euro, voor Deutsche Wohnen is het advies ook "Kopen", bij een koersdoel van 38 euro.
Het idee om tot een gecombineerd bedrijf te komen, met een waarde van 40 miljard euro, ligt in lijn met de strategie van Vonovia en op een zeker ogenblik zal het wellicht ook een overnamebod op Deutsche Wohnen lanceren.
Maar volgens KBC AM lijkt de tijd voor dit bod niet helemaal rijp te zijn, aangezien er nog belangrijke obstakels lijken te zijn die eerst overwonnen moeten worden. Uiteindelijk meent onze analist wel dat op termijn de slaagkansen van Vonovia realistischer worden.