vr. 25 apr 2025

Voor de bel
- De Amerikaanse futures op Wall Street daalden licht toen beleggers de aanwijzingen beoordeelden dat China bereid was zijn standpunt over tarieven te versoepelen, terwijl beter dan verwachte kwartaalresultaten van zwaargewicht Alphabet technologieaandelen ondersteunden.
- De Europese aandelen stegen licht toen marktdeelnemers een mogelijke de-escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China afwogen. In Aziatische aandelen stegen de aandelen van China en Hong Kong, waarmee ze hun tweede opeenvolgende wekelijkse winst registreerden, en de Nikkei van Japan eindigde hoger.
- De dollar steeg ten opzichte van een mandje van valuta's en is op weg naar zijn eerste wekelijkse winst sinds half maart, terwijl de goudprijzen daalden en op weg waren naar een wekelijkse daling. De olieprijzen daalden en waren op weg naar een wekelijkse daling van meer dan 2% vanwege zorgen over overaanbod.
Topnieuws
China vrijwaart sommige goederen van Amerikaanse tarieven om pijn van handelsoorlog te beperken
- China heeft enkele Amerikaanse importen vrijgesteld van zijn 125% tarieven en vraagt bedrijven om kritieke goederen te identificeren die ze zonder heffingen nodig hebben, volgens bedrijven die op de hoogte zijn gesteld. Dit is het duidelijkste teken tot nu toe van de bezorgdheid van Peking over de economische gevolgen van de handelsoorlog.
Google zegt dat diepe AI-investeringen advertentieverkoop aandrijven en bezorgde investeerders geruststellen
- Google-moederbedrijf Alphabet stelde nerveuze tech-investeerders gerust dat zijn AI-investeringen de opbrengsten van zijn cruciale advertentiebedrijf aandrijven, en bagatelliseerde voorlopig de impact van wereldwijde economische onzekerheid.
Apple streeft ernaar alle Amerikaanse iPhones uit India te halen in verschuiving weg van China, meldt Financial Times
- Apple is van plan om de assemblage van alle iPhones die in de VS worden verkocht, al vanaf volgend jaar naar India te verplaatsen, weg van China om hoge tarieven te vermijden, meldde de Financial Times, daarbij verwijzend naar mensen die bekend zijn met de zaak.
Aandelen in de kijker
Apple: de iPhone-maker is van plan om de assemblage van alle iPhones die in de VS worden verkocht, al vanaf volgend jaar naar India te verplaatsen, weg van China om hoge tarieven te vermijden, meldde de Financial Times. Apple positioneert India om een sleutelrol te spelen in zijn productie strategie, hoewel zijn leveranciers in het land momenteel slechts een klein deel van de wereldwijd verkochte iPhones produceren. Hogere prijzen zouden de marges van Apple kunnen drukken en Android-smartphonemakers een concurrentievoordeel kunnen geven. Het bedrijf verkoopt wereldwijd meer dan 220 miljoen iPhones per jaar, waarbij Counterpoint Research schat dat een vijfde van de totale import van het apparaat naar de Verenigde Staten uit India komt, en de rest uit China. Foxconn en Tata, de belangrijkste leveranciers van Apple in India, exploiteren drie fabrieken, met nog twee in aanbouw. In maart verscheepten Foxconn en Tata bijna 2 miljard dollar aan iPhones van India naar de VS, een recordhoogte volgens douanegegevens.
Nu Holdings: de Braziliaanse fintech Nubank meldde donderdag dat zijn Mexicaanse tak goedkeuring heeft gekregen van de Mexicaanse Nationale Bank- en Effectencommissie om het proces te starten om een volwaardige bank te worden. In een verklaring zei Nubank, een van de snelst groeiende digitale kredietverstrekkers ter wereld, dat het proces om de bankvergunning in Mexico te verkrijgen nu een "rigoureuze regelgevende audit" vereist voordat de definitieve toestemming wordt verkregen. De fintech lanceerde in 2020 een creditcard zonder kosten in Mexico en voegde in 2023 spaarrekeningen toe, waarbij later dat jaar werd aangekondigd dat het een Mexicaanse bankvergunning zocht om zijn diensten uit te breiden, bijvoorbeeld om directe salarisstortingen voor klanten en hogere stortingslimieten te kunnen verwerken.
Toyota Motor: de voorzitter van de autofabrikant, Akio Toyoda, heeft voorgesteld om leverancier Toyota Industries over te nemen in een mogelijke deal van $42 miljard, meldde Bloomberg News. Toyota Industries, dat onderdelen maakt voor de autofabrikant, heeft een speciale commissie gevormd na ontvangst van het voorstel en heeft adviseurs ingehuurd om het bod te onderzoeken, aldus Bloomberg. De deal, indien uitgevoerd, zou een enorme overname betekenen voor het Japanse bedrijfsleven en zou Toyoda, de kleinzoon van de oprichter van de autofabrikant, volledige controle geven over een van de belangrijkste bedrijven binnen de uitgestrekte Toyota-groep. Niemand was onmiddellijk beschikbaar voor commentaar bij Toyota Motor of Toyota Industries buiten de reguliere werktijden.
Ziff Davis: digitale mediapublisher Ziff Davis heeft donderdag OpenAI aangeklaagd bij de federale rechtbank van Delaware, waarbij het door Microsoft gesteunde kunstmatige-intelligentiebedrijf wordt beschuldigd van het misbruiken van zijn publicaties om het model achter de populaire chatbot ChatGPT te trainen. Ziff Davis beweert dat OpenAI "opzettelijk en meedogenloos" auteursrechtelijk beschermd materiaal heeft geëxploiteerd voor zijn AI-systemen, volgens een kopie van de rechtszaak die door het mediabedrijf is verstrekt. "OpenAI probeert snel te handelen en dingen te breken in de veronderstelling dat de federale rechtbanken niet in staat zullen zijn om de soms existentiële zorgen van content-eigenaren effectief aan te pakken voordat het te laat is," aldus de klacht. De publicaties van Ziff Davis omvatten technieuwssites ZDNet, PCMag, CNET en IGN en advieswebsite Lifehacker. Andere nieuwsuitgevers die AI-bedrijven hebben aangeklaagd wegens auteursrechtschending zijn onder andere de New York Times en Dow Jones.
Aanbevelingen
Alphabet: Wells Fargo verhoogt het koersdoel van 167 dollar naar 175 dollar, na de indrukwekkende resultaten van het techbedrijf in het eerste kwartaal, geholpen door de groei van advertentie-inkomsten.
Comcast: Oppenheimer verlaagt het koersdoel van 55 dollar naar 38 dollar, omdat de kabelprovider zwakke prestaties van breedbandabonnees rapporteerde vanwege de hoge prijzen.
Intel: JPMorgan verlaagt het koersdoel van 23 dollar naar 20 dollar, nadat de chipmaker zijn omzetverwachting voor het tweede kwartaal naar beneden heeft bijgesteld.
PepsiCo: Piper Sandler verlaagt het koersdoel van 167 dollar naar 160 dollar, met als reden dat het bedrijf mogelijk te maken krijgt met tariefdruk op zijn Noord-Amerikaanse drankconcentraatimporten en de Frito-Lay North America-divisie.
Procter & Gamble: TD Cowen verlaagt het koersdoel van 189 dollar naar 175 dollar, nadat het consumentengoederenbedrijf zijn verkoop- en EPS-prognose voor FY25 had verlaagd vanwege onzekerheid over de consument en tariefkosten.