vr. 30 aug 2024

Pernod Ricard presenteerde een vierdekwartaalupdate, waarbij de cijfers voldeden aan de verwachtingen, meldt KBC Securities-analist Tom Noyens. Die kort ook even de Chinese communicatie over de tarieven op Europese alcoholische dranken analyseert.
Pernod Ricard?
Pernod Ricard is een Franse producent van wijnen en gedistilleerde dranken. Het bedrijf is actief in Amerika, Europa en Azië/Rest van de Wereld. De bekendste merken zijn Absolut Vodka, Ricard, Malibu, Havana Club, Jameson en Martell.
Groei in Latijs-Amerika
De organische groei (groei zonder overnames) in vergelijking met vorig jaar bedroeg 2,8%. De gemiddelde analistenverwachting (gav) lag op 2,9% . Waarbij Azië met 6,6% groeide (gav: +9%), Amerika met 5,5% (gav: -1,2%) en Europa: -4,5% (gav: -2,7%).
De bedrijfswinstmarge (EBIT-marge) is 26,9% (gav: 26,7%), wat op jaarbasis een daling met 0,72% is. De bedrijfswinst (EBIT) klokte af op 3,15 miljard euro (gav: 3,1 miljard euro). Pernod Ricard stelt een dividend voor van 4,7 euro, ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar
Langetermijndoelstelling blijven behouden
Pernod Ricard herhaalde zijn doel van 4 à 7% organische omzetgroei op middellange tot lange termijn. Met 2025 nog steeds als overgangsjaar, zouden het bedrijf weer organische groei moeten kunnen laten zien en de marges moeten kunnen behouden.
Voor het eerste kwartaal van '25 heeft Pernod Ricard geen hoge verwachtingen vanwege de aanhoudende afbouw van voorraden in de VS en zwakte in China, die slechts gedeeltelijk zal worden gecompenseerd door sterkte in de rest van de wereld.
KBC Securities over Pernod Ricard
De verwachtingen van Pernod Ricard zijn, net als die van zijn concurrenten, niet erg hoog na een paar moeilijke jaren. Elk kwartaal hoopt Tom op een vleugje goed nieuws en tekenen van verbetering. De nu gepresenteerde kwartaalcijfers lijken een kleine systematische verbetering te laten zien. Tom verwacht echter meer van Pernod Ricard. De lat lag niet erg hoog, gezien de gemakkelijke vergelijkingsbasis van vorig jaar.
De verachtingen moeten op lange termijn omhoog voor het conglomeraat, dat een van de meest luxueuze cognacmerken in zijn portfolio heeft. De vooruitzichten lijken nog steeds conservatief, waarbij Pernod Ricard de bekende pijnpunten benadrukt. Is dit een tactische zet om de lat laag te houden zodat ze het volgende kwartaal gemakkelijk kunnen verbeteren?
Voor nu handhaaft Tom de 'Kopen'-aanbeveling met een koersdoel van 170 EUR.
Geen extra Chinese tarieven
Net na de cijfers kwam China met een communicatie naar buiten over importtarieven op Europese alcoholische dranken.
Er was negatief nieuws: het Chinese ministerie beklemtoont dat het dumpingpraktijken waarnemen. Iets wat Pernod Ricard en de andere spelers zeer hard ontkennen. Maar de verklaring was verwacht nadat Europa anti-dumping praktijken had aangekondigd tegen Chinese automobielbedrijven.
Positief nieuws is dat China voorlopig geen tegenmaatregelen zal nemen, om de handelsrelatie met Europa niet verder te verslechteren. China is een belangrijke afzetmarkt voor Pernod Ricard, dus is dit nieuws positief voor het bedrijf, aldus Tom Noyens.

KBC Securities over Pernod Ricard
CEO zijn van Pernod Ricard is niet makkelijk dezer dagen. Waarbij het voor en tijdens de pandemie nog een relatief ‘makkelijke’ job was en de sector mee werd gezien als een mooi luxemerk, is die trend gekeerd. Beleggers hebben ontdekt dat het toch niet zozeer een luxeartikel is maar ook voornamelijk een consumentenartikel. En consumentenartikelen hebben tijden van grote consumptie maar ook tijden van minder grote consumptie. We zien dat de hoog-alcoholische dranken momenteel in dat tweede tijdperk zitten. Dit zien we ook meer dan terugkomen in hun beurskoers. De premie die ze kenden dankzij hun luxe-gehalte is volledig weggesmolten en het staat bijna te boek als een ‘gewoon’ consumentenbedrijf. De vraag bij Pernod blijft dan ook hoeveel geduld de belegger moet uitoefenen vooraleer de voorraadafname nu eindelijk stopt en de groeicijfers opnieuw positief worden. Als we het management mogen geloven was dit al vorig kwartaal. Deze uitspraken moeten uiteraard telkens met een korreltje zout genomen worden, maar via verschillende datapunten blijken de voorraden nu wel op een erg laag niveau te komen. Dit zou een zeer positieve ommekeer kunnen teweeg brengen bij Pernod Ricard. Maar het mantra blijft dan ook: Geduld.
De analist van KBCS, Tom Noyens, blijft bij zijn 'kopen’-aanbeveling met een licht lager koersdoel van 170 EUR.