vr. 26 jul 2019

De halfjaarcijfers van Bekaert (-4%) zijn niet meteen de aanleiding voor de fors lagere beurskoers, maar lauwe vooruitzichten zijn dat wel. Beide elementen gaan weliswaar hand in hand, maar een 14% hogere onderliggende bedrijfswinst realiseren op een omzet die ‘slechts’ 2,9% stijgt, in erg uitdagende internationale omstandigheden, is natuurlijk niet niks. Maar zowel beleggers als KBC Securities-analist Wim Hoste blijven niettemin op hun honger zitten en constateerden toenemende zwakte naar het einde van kwartaal twee toe.
Forse margestijging
Opvallend elementen is dat de onderliggende bedrijfswinst (EBIT) in de eerste jaarhelft met 14% steeg tot 126 miljoen euro. Hoewel dat cijfer iets onder de prognose van KBC Securities lag (+18%), was het wel hoger dan wat de gemiddelde analist verwacht had (124 miljoen euro). Centraal staan lagere kosten en een verbeterde operationele kostenefficiëntie, die samen 31 miljoen euro extra in het laatje brachten. Een deel werd opgesoupeerd door negatieve voorraadeffecten. Samengevat steeg de EBIT-marge van 5,1% naar 5,7%.
De omzet dikte in de eerste jaarhelft met 2,9%, aan, ook iets onder de schattingen van KBC Securities, omdat de volumes met 1,1% daalden en prijs/mix-effecten 2,7% groei oplevereden. Wisselkoersen hadden het voorbije kwartaal een positief effect (+1,6%). Het rendement op ingezet kapitaal steeg niettemin van 8,1% naar 9,3%.
Per divisie
- Rubberversterking: de omzet steeg 7% in de eerste jaarhelft, waarvan 5% in het tweede kwartaal. Dat is te danken aan 12% hogere volumes in China, waar de vraag én het marktaandeel steeg. De inkomsten stegen met meer dan 10% in Noord- Amerika en India, terwijl de groei in Europa bijna 2% bedroeg. De onderliggende bedrijfswinst steeg 12% en de marge ging van 8,7% naar 9,1%. Toch was Bekaert voorzichtig over de vraag in de tweede jaarhelft. De vraag naar banden nam tegen het einde van kwartaal twee immers af.
- Staaldraadtoepassingen: De omzet daalde met 1%, omwille van een 3%-krimp in het tweede kwartaal. De staaldraadactiviteiten in Azië krompen, ondanks de sterke groei in China en India, terwijl de onderliggende bedrijfswinst een forse 28% daalde tot 28 miljoen euro. De marge kalfde af van 4,8% naar 3,5% en er wordt geen vraagherstel verwacht in de tweede jaarhelft.
- Speciality Business: De omzet daalde 4%, meer dan de door KBC Securities gevreesde inkrimping met 2,9%. Ook hier is het tweede kwartaal met een daling van 3% de boosdoener. De onderliggende bedrijfswinst (EBIT) steeg wel met 36% tot 25 miljoen euro (marge van 8,6% naar 12,0%), dankzij een solide prestatie van Building Products. Bekaert anticipeert op een aanhoudend sterke vraag naar bouwproducten en analyseert haar opties in diamantdraad.
- Bridon-Bekaert Ropes Group (BBRG): De afdeling die stalen kabels produceert voor de mijnbouw en offshore-sectoren zag de omzet met 7% stijgen tot 242 miljoen euro en dat was beter dan verwacht. Zelfde voor de onderliggende bedrijfswinst, die verder steeg van 2 naar 6 miljoen euro dankzij winstverbeteringsacties. Die bleken vooral in Noord- en Zuid-Amerika aan te slaan.
Vooruitzichten
Het tweede kwartaal eindigde wat in mineur, omdat de groei zowat overal onder druk kwam te staan. Het management van Bekaert liet dan ook verstaan dat de bedrijfsomstandigheden in verschillende activiteiten een dalende trend vertonen en dat het bedrijf niet verwacht dat de landbouw, de OEM-markten voor de automobielindustrie en de industriële markten in de nabije toekomst opnieuw zullen aantrekken. Wel zouden de banden- en constructiemarkten goed moeten standhouden, rekening houdend met de normale seizoensgebondenheid in de tweede jaarhelft.
Bekaert herhaalde de ambitie om de onderliggende EBIT-marge geleidelijk op te bouwen tot boven de 7%, vertrekkende van 4,9% in 2018. Maar dat is wel een plan dat zich op middellange termijn moet voltrekken, want de eerder verwachte stabiele volumes op jaarbasis werden niet herhaald. Die volumes krompen met 1,1% in de eerste jaarhelft.
De visie van KBC Securities
De resultaten waren over het algemeen net iets zwakker dan analist Wim Hoste had verwacht. Ook al waren ze wél beter dan de gemiddelde analistenverwachting, zinderen de voorzichtige opmerkingen over de vooruitzichten na. Dat verklaart de zwakte van het aandeel vandaag. Het blijft wachten op een wereldwijd herstel van het sentiment en de groei in de industriële sectoren en dus blijft KBCS bij zijn "Houden"-advies en koersdoel van 23 euro.