di. 9 jul 2019

Opvallende uitschuiver op de Londense beurs eind vorige week was Fevertree. Aanleiding was een koersdoelverlaging van Jefferies, waarbij de analist waarschuwt voor “gin fatigue” in het VK (letterlijk "ginmoeheid"). Dat zou slecht nieuws zijn voor producenten van tonic, en heel in het bijzonder voor Fevertree, dat sinds het in 2014 naar de Londense beurs trok voluit op de gingolf kon meesurfen. Gelukkig drinken niet alleen de Britten gin.
Van het VK naar de VS
Business Insider had twijfels bij het rapport van Jefferies en stak zijn licht op bij de Britse ‘Wine and Spirit Trade Association’ (WSTA). “Ik denk niet dat we al een piek van de gin hebben bereikt, want we zien nog steeds veel innovatie bij op het vlak van categorieën en smaken, dus als er al iets zou zijn, dan is er sprake van een toename”, zo klinkt het.
Dankzij de diversificatie ging de totale omzet er in 2018 wereldwijd met 48% op vooruit. In het VK alleen al, de grootste ginmarkt ter wereld, kwam de kaap van 1 miljard pond in zicht. Ook in de rest van wereld vindt het sterke drankje nog steeds gretig afnemers. Volgens de WSTA steeg de verkoop van Britse gin in het buitenland met 15%, tot 614 miljoen pond. Iets recenter zijn de cijfers van Statista die de totale ginomzet in de VS op 2,8 miljard dollar vastpinde en er nog een jaarlijkse groei van 1,5% verwacht. Vooral van die laatste markt wordt onder meer door Fevertree veel verwacht.
Om het optimisme kracht bij te zetten werd ook het onderzoeksbureau IRI/Mintel erbij gehaald. Op basis van hun prognoses ziet het er voor de ginmarkt, en bij uitbreiding voor de producenten van tonic, zelfs in het slechtste scenario nog niet zo slecht uit.

Tijd voor een dipje
Toch lijkt de twijfel voor het Fevertree-aandeel gezaaid te zijn. Sinds het rapport van Jefferies verloren de aandelen al 10% van hun waarde en ze staan daarmee opnieuw op het niveau van eind 2018. In mei piekten de aandelen nog op hun hoogste jaarniveau, maar toen waarschuwde Jefferies al een eerste keer dat de ginverkoop in het VK zijn piek had bereikt en even de adem moest worden ingehouden alvorens de toekomstige groeimotor, de VS, begint te versnellen. Vorig jaar was de Amerikaanse markt goed voor 15% van de omzet van Fevertree.
