di. 2 jul 2019

In het tweede kwartaal van 2019 stond de teller voor het wereldwijde volume van fusies en overnames (Mergers & Acquisitions, M&A) op 842 miljard dollar, zo’n 13% minder dan in het eerste kwartaal en 27% onder het niveau van een jaar eerder. Dat is een aanzienlijke daling die op rekening van Europa is te schrijven, terwijl enkele megadeals in de VS de meubelen enigszins konden redden. Dat blijkt uit de gegevens van dataleverancier Refinitiv die Reuters op een rijtje zette.
Handelsspanningen doen appetijt verminderen
Geopolitieke risico's - zoals het handelsgeschil tussen de VS en China - en een mogelijke militaire confrontatie tussen de VS en Iran hebben het vertrouwen om deals te maken negatief beïnvloed. Dat kon slechts ten dele gecompenseerd worden door ondersteunende factoren op de financieringsmarkten. De impact van de toegenomen handelsspanningen is volgens Citigroup af te lezen uit het uitblijven van internationale dossiers die de kaap van 20 miljard rondden.
VS redt de meubelen
Het aantal deals dat in het voorbije kwartaal werd aangekondigd (niet afgerond) bereikte zijn laagste niveau op kwartaalbasis sinds de financiële crisis van 2008, maar dankzij een aantal Amerikaanse megatransacties kon op het niveau van het volume de schade beperkt worden. Tussen die topdeals vinden we de recent aangekondigde overname van Allergan door AbbVie voor 63 miljard dollar. Ook de overname van Anadarko Petroleum door Occidental Petroleum voor 38 miljard dollar haalde de top-3.
In cijfers stonden in het voorbije kwartaal in totaal voor 466 miljard dollar M&A-dossiers in de VS op de rol, goed voor een daling met slechts 3% ten opzichte van een jaar geleden. Dat staat in schril contrast met de 152 miljard dollar die in Europa werd gerealiseerd, een daling met 54% ten opzichte van een jaar eerder. In Azië daalden de M&A-activiteit met 49% tot 132 miljard dollar.
Deals found, deals lost
Het zag er nochtans even anders uit. In het voorbije kwartaal werden onder meer dossiers als Fiat Chrysler - Renault en Deutsche Bank - Commerzbank aangekondigd, maar die struikelden uiteindelijk op politieke tegenstand en bezorgdheid van de regelgever.
Goedkoop geld was vooral goed nieuws voor private-equityspelers, die van de lage rente gebruik maakten om samen voor 136 miljard dollar aan deals door de molen te duwen, dicht bij het hoogste niveau ooit. Van de lage rente lijken bedrijven voor de komende kwartalen verzekerd, nu is het wachten op vertrouwen in het economische klimaat om enkele droomdossiers alsnog op tafel te leggen.