do. 2 jan 2020

Er zijn een aantal goede redenen om te beleggen in ontluikende markten. In de eerste plaats genieten ze van een structureel hogere groei dan de ontwikkelde landen. De economie zal in 2020 naar verwachting zelfs versnellen. De aandelen uit die landen zijn vooralsnog niet gevolgd, maar het lijkt erop dat de aandelenkoersen nu gaan aansluiten bij de economische realiteit. Dat maakt dat deze aandelen op dit ogenblik aantrekkelijk gewaardeerd zijn voor de groei die ze kunnen bieden. KBC Asset Management (KBC AM) legt haarfijn uit waarom.
Structureel hogere groeimogelijkheden
De ontluikende markten, ook wel groeilanden of "Emerging Markets" genaamd, bieden structureel hogere groeimogelijkheden. Dit hogere potentieel komt door de sterkere bevolkingsgroei en werkgelegenheid, maar ook door de toename van de productiviteit. Dit is het meest duidelijk in China, dat in enkele decennia is geïndustrialiseerd en intussen naar een sterk uitgebouwde en innovatieve dienstensector evolueert. Dat maakt de ontluikende markten interessanter om in te investeren dan ontwikkelde economieën zoals Europa en de VS. De verwachte groei zal er structureel hoger liggen, wat ook voor bedrijven tot een hogere omzet- en winstgroei zal leiden.
Versnellende economie in 2020
De economieën van de ontluikende landen zijn na enkele zwakkere kwartalen opnieuw aan hun opmars begonnen. Vooral de Aziatische economieën, die zowat driekwart van de opkomende landen vertegenwoordigen, tonen duidelijke tekenen van herstel na de schade die het Amerikaans-Chinese handelsconflict had aangericht.
Dankzij het staakt-het-vuren in dit handelsconflict steeg het producentenvertrouwen in de Chinese industriële sectoren in december 2019 naar de hoogste niveaus sinds begin 2017. De Chinese centrale bank behoudt een vrij soepel monetair beleid met stabiele rentes en versoepelde de kredietvoorwaarden. Daarnaast krijgt de uitvoer een duwtje in de rug dankzij de goedkopere Chinese munt. Voorlopig neemt de overheid bewust geen verdere maatregelen: een té stimulerend monetair beleid of al te grote overheidsinvesteringen zouden de financiële stabiliteit van China in het gedrang kunnen brengen.
Ook in andere Aziatische ontluikende markten kwam er sinds midden 2019 een kentering: in Taiwan en Zuid-Korea, twee belangrijke en sterk geïnternationaliseerde economieën, verstevigde het producentenvertrouwen en herstelde de industriële productie en de uitvoergroei. In India, de tweede grootste opkomende economie van Azië verlaagde de centrale bank de rentes en gingen de bedrijfsbelastingen omlaag. Daardoor herstelden het producentenvertrouwen en de economische groei zich.
In Latijns-Amerika, ook een ontluikende markt, hinkt de economische groei wat achterop. De politieke onzekerheden zijn hier wat groter en de afhankelijkheid van grondstoffen blijft vrij hoog. Dankzij de lage inflatie kon onder meer de Braziliaanse centrale bank de rente verlagen. Daardoor zag KBC AM ook hier een economische versnelling sinds het najaar van 2019 en verwacht het bovendien vrij stabiele grondstoffenprijzen, wat de Latijns Amerikaanse economieën ten goede komt.
Aandelen hinken achterop, maar tij keert
Sinds 2016 zijn aandelen in de ontluikende markten duidelijk achterop gebleven ten opzichte van de wereldwijde index. De lagere economische groei, risico's zoals het Amerikaans-Chinese handelsconflict, maar ook de hogere Amerikaanse rente en de sterke dollar speelden deze markten parten. Die tegenwinden lijken nu dus te keren, al blijft het handelsconflict een belangrijke risicofactor. De de-escalatie in de tweede helft van 2019, met een gedeeltelijk handelsakkoord, is in elk geval een positieve ontwikkeling. Het helpt beleggers geleidelijk de weg terug te vinden richting de aandelen van de ontluikende markten.
Sterke verwachte winstgroei zorgt voor aantrekkelijke waardering
De voorbije kwartalen ontgoochelde de winstgroei van de bedrijven in de ontluikende markten door de lagere economische groei, te hoge inflatie ondanks dalende grondstoffenprijzen, de dure dollar en matig overheidsbeleid. Voor de meeste van deze elementen ziet KBC AM beterschap. Wat de bedrijfswinstgroei betreft liggen de verwachtingen voor 2020 hoog: de winsten zouden in opkomend Azië met zo'n 14% en in Latijns Amerika met 16% stijgen. De verwachtingen voor de opkomende markten liggen duidelijk boven die voor de wereldwijde index (+9%). Wellicht zullen analisten hun verwachtingen nog wat afzwakken, al lijken de vooruitzichten toch vrij stabiel: de neerwaartse herzieningen nemen sinds eind 2019 duidelijk af.
De waardering van aandelen in de ontluikende markten ligt in lijn met het langetermijngemiddelde in Azië, en ligt er duidelijk onder in Latijns-Amerika, waar de economische en politieke risico's iets groter zijn. KBC Asset Management vindt deze waardering aantrekkelijk, gezien de verwachte hogere economische en bedrijfswinstgroei.
Kortom: een versnellende economie en een hogere structurele winstgroei van bedrijven in combinatie met een aantrekkelijke waardering laat toe volop de kaart van de ontluikende markten te trekken.
